Ексклюзиви
середа, 26 червня 2024 16:27

Станете ближчі: як у дорослому віці зберегти теплі стосунки з батьками

Станете ближчі: як у дорослому віці зберегти теплі стосунки з батьками
Збережете гарні стосунки з батьками: 11 правил спілкування Фото: pinterest

З віком наші батьки можуть потребувати більше уваги та розуміння.

Тому важливо знайти правильний підхід до спілкування з ними, щоб зберегти та зміцнити ваші стосунки.

Повага та терпіння

Пам'ятайте, що ваші батьки пройшли довгий життєвий шлях і заслуговують на повагу. Навіть якщо вони стали більш забудькуватими або повільними, поважайте їхні думки та почуття.

Слухайте їх уважно, навіть якщо історії повторюються. Виявляйте терпіння, коли вони потребують більше часу для виконання завдань.

Не чекайте задоволення від спілкування

Взагалі, це правило працює завжди - чим менше ми чекатимемо, що якась взаємодія принесе нам задоволення, тим більше у нас шансів це задоволення отримати. Тим більш, можна отримувати задоволення від самих себе - від того, що ви приділили час батькам, разом зробили важливу справу тощо.

Керуйте

В дитинстві нами керували батьки - давали поради (а іноді і команди), допомагали. Але тепер ми помінялися місцями. Тепер ми - сильні та маємо керувати ситуацією.

Не намагайтеся їх змінити

Батьків (та й всіх людей загалом) слід приймати такими, якими вони є і не намагатися їх змінити. Краще просто змінити своє ставлення. Варто розуміти, що якщо баш батько палив до 75 років, він навряд чи відмовиться від поганої звички у 76 без власного бажання. Якщо мама не засинала без серіалу все життя, то і у 60 вона не відмовиться від цієї звички, як ї' не пояснюйте, що засинати слід в тиші.

Знайте про їх стан здоров'я

Важливо завжди знати про те, як почуваються батьки, як давно вони були у лікаря, як добре бачать та чують, чи легко їм підійматися на другий поверх або ж навіть просто з ліжка. Від цих знань слід будувати комунікацію. І з цими знаннями буде легше закривати потреби батьків.

Не вступайте у конфлікти

Так, буває важко не реагувати на пасивну агресію стареньких батьків. Але не вступати в конфлікти з ними - гарна тактика для збереження стосунків.

Співчувайте їм, але не жалійте

Варто навчитися розрізняти жалість та співчуття. Адже якщо друге почуття - прояв емпатії, то перше - дещо деструктивне. Жаліючи когось ми не допомагаємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 висловлювань, які мають забути батьки у розмовах з дітьми

Не сперечайтеся

Ставтеся до докорів батьків з розумінням. З віком люди часто стають більш бурчливими і суперечки з ними нічим не зарадять.

Даруйте їм враження

Спробуйте знайти для своїх дорослих батьків цікаве хобі та підтримуйте їх в цьому. Або ж беріть їх у подорожі - так ви подаруєте їм нові враження та скрасите їх буденне життя.

Не звинувачуйте себе в тому, що робите недостатньо

Почуття провини теж деструктивне. Щобільше, воно заганяє нас у замкнене коло звинувачень у тому, що ми робимо недостатньо. Повірте, ці рефлексії не принесуть задоволення ані вам, ані батькам.

Прощайте

Не тримайте в душі старі образи. Може статися так, що завтра вже не буде кого пробачати.

Людина, яка втратила близьких, відчуває величезний біль.

Щоб не зробити гірше, маємо навчитися бути поряд, слухати, добирати слова та обіймати за потреби

Важливо бути тактовним і терплячим. Поважати людину та її бажання прожити горе по-своєму. А також не тиснути, не применшувати горя, не давати порад.

Зараз ви читаєте новину «Станете ближчі: як у дорослому віці зберегти теплі стосунки з батьками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути