понеділок, 27 липня 2020 15:48

Микола Бончук виростив пустельного сокола

Микола Бончук виростив пустельного сокола
Пташеня пустельного сокола знайшли біля однієї з багатоповерхівок у Вінниці. Фото надане Миколою Бончуком

У 49-річного Миколи Бончука із райцентру Гайсин на Вінниччині півтора року жив пустельний сокіл. Чоловік виростив його з малого пташеняти. Сокола знайшов старший син чоловіка поблизу однієї з багатоповерхівок у Вінниці.

"Спершу він побачив маленьку сіру грудочку. Дуже здивувався, коли підійшов ближче. Це було живе пташеня, зовсім крихітне, бо в пір'я ще не увібралось. Син припустив, що знайда випав із гнізда, або ж спрацювало правило природного відбору і його виштовхнули сильніші птахи. Одразу подзвонив мені, а я порадив привезти птаха додому", - розповів Микола Бончук.

Чоловікові підказали, що це пташеня пустельного сокола. Він вивчав інформацію про цей вид.
"Хижак є хижах, тому й харчування мало бути відповідним. Спочатку годував сокола дрібнесенькими шматочками м'яса. Дружина навіть дивувалась, що маю стільки терпіння. Він був як справжнє немовля і годувати його треба було неквапливо, обережно. Коли ж птах підріс, почав розвивати його природні інстинкти хижака. Купував перепілок, а сокіл вчився полювати на здобич. Сусід, що тримав голубів навіть боявся, щоб і їх не вполював. Але інцидентів не було. Не хотів давати вже оброблені тушки, адже не тільки в м'ясі але й в самому пір'ї є необхідні для раціону хижака елементи. Крім того, було б неправильно ростити птаха в тепличних умовах, тоді б він став безпорадним без людської допомоги. Тому і в клітку улюбленця не закривав, до ланцюжка прив'язував дуже рідко. І в будинку, і на подвір'ї він мав місця, де сидів у перервах між польотами. Та найцікавіше те, що завжди повертався до мене. Між нами була мовчазна довіра. Сокіл ніколи не впивався в мою шкіру кігтями, я лиш іноді вдягав рукавиці для страхування".

Купував перепілок, а сокіл вчився полювати на здобич

Сокіл прожив у сім'ї Бончуків півтора року. Коли птах виріс, чоловік почав виїжджати з ним на природу.

"Навесні сокіл почув голоси інших хижих птахів і почав відлітати від мене. Я прикликав свого улюбленця і він враз повернувся. Та вже тоді я зрозумів - птаху необхідно на волю, від поклику природи не втечеш. Наступного разу ми знову виїхали в поле. Відчув – час прощатися і за мить сокіл полетів на заклики пернатих родичів. Того разу він уже не повернувся", - додав чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Страусів купив на фермі, що закривалася"

В Авдіївці Донецької області українські військові прихистили трьох малих сичів, які випали з гнізда після обстрілу бойовиків.

Бійці змайстрували домівку для птахів та доглядають за ними, повідомляє фонд "Повернись живим" у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Микола Бончук виростив пустельного сокола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути