




Олександр Москаленко зі Львова тримає кролів породи фландр. Розводити їх почав сім років тому.
"На ринку один дід торгував фламандськими кроликами. Я таких великих ще ніколи не бачив. Не поскупився, купив у нього самку і самця. Вдома поселив у клітку. Тримав звичайних королів 4 роки. Але, як фландери почали розмножуватися, усіх інших вивів", - розказує Олександр.
За словами чоловіка, таких кролів-гігантів тримати вигідно, бо важать по 7-8 кілограмів. Дають до 5 кіло м'яса. Хоча й відходу від них багато, бо кістки товстіші, ніж у звичайних кролів.
"Почав читати про цих кролів в інтернеті. Познайомився з чоловіками, які їх розводять. Виявилося, цих кролів-велетнів завезли у Європу голландські мореплавці з Аргентини ще в 16 столітті, - говорить Москаленко. – У них масивне витягнуте тіло, великі голова і вуха. Вуха доростають по 17-20 сантиметрів. Через півроку докупив ще двох породи білий велетень. Своїх королят в однієї жінки обміняв на пару фландерів альбіносів. Тепер маю кілька порід. Є сірі, білі, чорні і піщані".
Москаленко тримає 80 кролів. Живих продає по 150-200 грн. Кролят – по 100. М'ясо здає у кілька львівських ресторанів.
"Торік один кріль у мене доріс до 10 кілограм. Шкода було забивати на м'ясо, бо добре запліднював самичок. Від нього усі кролята здорові виростали. Але коли постарів, почав погано їсти і вагу втрачати. Боявся, що захворіє. Ця порода має схильність до респіраторних захворювань. З'являються гулі на вухах і очах".
Годує кролів-гігантів хлібом, овесом, яблуками, кукурудзою, травою. Взимку дає сіно.
"У нас їх розводять на м'ясо, а американці тримають вдома, як у нас морських свинок чи декоративних кроликів. Вони дуже розумні. Можуть приносити господарю тапочки. Дуже люблять моркву і буряк".
За словами Москаленка, кролиці цієї породи приводять до 10 кролят.
"З них виходять хороші матері. Якщо звичайна кролиця може після родів розкидати чи поїсти своїх королят, то ця добре вигодовує і вигріває їх під собою навіть у сильний мороз. Кролята, якщо добре годувати, швидко виростають. У два місяці вже мають 1,5-2 кілограми. Після 6 місяців їх можна спаровувати. Самців тримати в одній клітці не раджу, бо починають кусати один одного", - каже кролевод.
Коментарі
6