четвер, 14 квітня 2016 19:35

7 головних помилок у харчуванні дитини - лікарі

7 головних помилок у харчуванні дитини - лікарі

Ми зібрали для вас поширені міфи, що стосуються харчування дитини. Уважно ознайомтеся з ними. Адже будь-які помилки в меню вашого малюка можуть позначитися на його здоров'ї в майбутньому. Про це пише jv.ru.

Помилка № 1. Багато білка в харчуванні малюка до року

"Проведені у Великобританії дослідження показали, що у дітей, які отримували на першому році життя надмірну кількість білка, вище ризик розвитку ожиріння і пов'язаних з ним захворювань. Вчені з'ясували, що зайвий білок впливає на ДНК клітини, змінюючи обмінні процеси на генетичному рівні. Стосується ця проблема в основному малюків "на штучному вигодовуванні". Намагаючись якомога краще нагодувати немовля, батьки нерідко вибирають суміші з підвищеним вмістом протеїнів. В період введення прикорму проблема може стати актуальною і для дітей на грудному вигодовуванні. Зростання малюків в цьому віці вже трохи сповільнюється, білок в таких кількостях їм вже не потрібен. Але саме тоді деякі мами починають перегодовувати їх дитячим харчуванням: кашами, сиром, м'ясом", - розповідає Петро Шумілов, професор з Російського національного дослідницького медичного університету ім. Н.І. Пирогова.

Як виправляти. Для штучного вигодовування використовуйте суміші з низьким вмістом білка - не 3-4,4 г/100 ккал, а 1,8 г/100 ккал. Швидкість росту і розвитку дітей, які перебувають на низькопротеїновій "дієті" нічим не поступається тим, хто перебуває на грудному вигодовуванні. При введенні прикорму зверніть увагу на норми тих чи інших продуктів, які повинен отримувати ваш малюк. І не забувайте: як тільки почнете переводити дитину на дорослий стіл, скорочуйте кількість грудного молока або суміші в її раціоні.

Помилка № 2. Відмова від грудного вигодовування з початком введення прикорму

Європейські дослідження довели, що вводити прикорм слід в період з 4,5 до 6 місяців. У цей час формується так зване вікно толерантності: якщо з прикормом поквапитися або, навпаки, запізнитися, це підвищує ризик розвитку алергії. Важливий не стільки момент введення прикорму, скільки поєднання з природним вигодовуванням. На його тлі знижується ризик розвитку алергічної реакції на незнайомі дитині продукти. Грудне молоко з початком прикорму допомагає розвитку нормальної мікрофлори кишечника та імунної системи.

Як виправляти. Постарайтеся зберегти грудне вигодовування мінімум до 8-9 місяців, а краще до року. Дитину, яка майже повністю перейшла на прикорм, можна догодовувати грудним молоком вранці і перед сном.

Помилка № 3. Надлишок коров'ячого молока в раціоні дітей

Молоко досі вважається "самим дитячим" продуктом. Деякі батьки ігнорують спеціалізовані дитячі суміші і догодовують дитину з народження коров'ячим молоком, розводячи його водою. "Настільки сильна любов до нього пов'язана з тим, що раніше воно був найдоступнішим і недорогим варіантом для харчування малюка. Нерідко за його рахунок знижувалося споживання інших більш важливих для дитини продуктів - м'яса, овочів, сиру. Деякі мами примудряються вливати в свого малюка по 3-4 склянки молока в день. У коров'ячому молоці багато білка, який винен у 80% всіх алергічних реакцій у дітей раннього віку і мало таких важливих для дитини мікронутрієнтів, як цинк, залізо вітаміни Е і С", - пояснює Ольга Паршикова, лікар вищої категорії, завідувач відділенням новонароджених.

Як виправляти. В ідеалі в раціоні малюка до року коров'ячого молока бути не повинно. Після року їм також краще не зловживати. У цей віковий період педіатри рекомендують включати в меню дитини дитячі суміші третього ступеня. Вони збалансовані за кількістю білка і збагачені залізом, якого в харчуванні дітей другого року життя часто не вистачає.

Помилка № 4. Підсолоджування дитячого пиття і їжі

У тому, що солодкий смак надзвичайно подобається всім малюкам, немає нічого дивного. Їжа з таким смаком дає швидке насичення і достатню кількість енергії. Малюк з народження "знає" про це, чим і пояснюється його тяга до цього смаку - підсолоджену воду він п'є краще, та й солодкі фруктові пюре пробує з більшою радістю, ніж овочеві. "Небезпеку для здоров'я малюка становлять прості цукри, які деякі мами самі додають в пюре і соки. На жаль, більше 70% дітей до 2,5-3 років отримують ті продукти, яких в їх раціоні бути не повинно. Кондитерські вироби промислового виробництва, цукерки, шоколад. Підшлункова залоза малюка змушена посилено працювати, щоб виробити потрібну кількість інсуліну для переробки великої кількості цукрів. Але ж повністю цей орган формується лише до трьох років. В результаті вже в ранньому віці у дітей підвищується ризик розвитку ферментної недостатності, цукрового діабету другого типу", - говорить Петро Шумілов.

Як виправляти. Ідеальний варіант - повністю виключити цукор з раціону малюка хоча б до 2-3 років. Знайдіть йому більш здорову альтернативу, наприклад, фруктозу. При цьому пам'ятайте, хоч інсулін на цей цукор не виділяється, він має одну особливість - швидко відкладається про запас у вигляді жиру. Тобто його слід використовувати в помірних кількостях.

Помилка № 5. Нехтування продуктами, призначеними для дитячого харчування

"Поява на прилавках продуктів, призначених спеціально для харчування дітей, аж ніяк не маркетинговий хід. Вони ммістять необхідні вікові дози мікроелементів і вітамінів, дефіцит яких мають 80% всіх сучасних дітлахів."Ні для кого не секрет, що зміст мікронутрієнтів в овочах, фруктах і злаках в наш час значно знизився, - каже Ольга Паршикова. - Так, наприклад, вміст кальцію в капусті зменшився в 5 разів, магнію - в 4 рази, заліза - в 2. Дефіцит корисних речовин може спровокувати порушення травлення, нормальну роботу серцево-судинної системи, загрожує затримкою розумового розвитку".

Як виправляти. Хоча б на початку введення прикорму віддайте перевагу баночним пюре промислового виробництва. Та й після року купуйте для малюка спеціальні дитячі продукти: молоко, йогурти, каші, соки. В ідеалі така їжа має бути присутня в меню крихти як мінімум до 3-4 років.

Помилка № 6. Небажання включати в раціон крихітки рибу

Вважається, що риба - продукт алергенний. Однак це не зовсім вірно. "Організм кожної дитини індивідуальний: у когось алергія може виникнути на коров'яче молоко, у когось на яйця, а в когось - на, здавалося б, зовсім нешкідливий продукт на кшталт яблука, - пояснює Петро Шумілов. - Більш того, у малюка може виникнути реакція тільки на один сорт риби, а на іншій її не буде. Саме тому про алергенність продуктів можна судити досить умовно". Тим часом, риба є цінною їжею для малюка. У ній містяться омега-3 і омега-6 поліненасичені жирні кислоти, необхідні для розвитку головного мозку, клітини якого на 70% складаються з цих жирних кислот.

Як виправляти. Педіатри радять познайомити дитину з усіма групами продуктів до року: прищепити йому любов до тієї чи іншої їжі пізніше буде набагато складніше. Вводити в прикорм рибу слід після 9 місяців, починаючи з океанічної, білих сортів. Поступово можна замінити 1-2 м'ясних прикормів на рибні.

В ідеалі діти повинні самі запитувати у вас, коли вже обід або вечеря. Якщо ж ви хочете хоч якось поліпшити апетит малюка, то найвірніший спосіб - підвищити його енерговитрати. А для цього більше гуляйте, грайте в рухливі ігри, заохочуйте будь-яку фізичну активність дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 міфів про материнство: чим відрізняється життя молодої мами від уявлень про нього

Зараз ви читаєте новину «7 головних помилок у харчуванні дитини - лікарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути