Ексклюзиви
вівторок, 28 січня 2020 11:36

Жоден актор не пересікається. Усіх затверджував Сенцов

Світова прем'єра українського фільму "Номери" режисерів Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва відбудеться на 70-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Стрічку презентують у рамках спеціальних показів, присвячених ювілею конкурсу

Дія драми-антиутопії відбувається в уявному світі, де люди замість імен мають номери. Від 1 до 10. Не можуть вибирати, як жити й кого любити. Звикли робити все відповідно до книги законів. Бігають по колу, їдять за графіком, передають естафетну паличку. Діють за правилами верховного правителя Нуля. Несподівано з'являється новий житель – номер 11, який змінює усталений лад. Номери тепер хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити світ з іншими правилами, за сюжетом.

Автор: niklife.com.ua
  Актор Олександр Ярема у фільмі ”Номери” режисерів Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва грає Першого. Тримає книжку правил, яким підпорядковуються жителі ув’язненого суспільства. За командою Першого люди вишиковуються, щоб бігти по колу під час їжі
Актор Олександр Ярема у фільмі ”Номери” режисерів Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва грає Першого. Тримає книжку правил, яким підпорядковуються жителі ув’язненого суспільства. За командою Першого люди вишиковуються, щоб бігти по колу під час їжі

Сенцов працював над стрічкою під час ув'язнення в колонії російського міста Лабитнангі. На знімальному майданчику задум втілював Ахтем Сеїтаблаєв. Обговорювали робочий процес у понад сотні листів. Фільмували з грудня 2018-го до січня 2019-го.

– Декорації побудували в орендованому павільйоні в Києві, – розповідає продюсерка Анна Паленчук, 36 років. – У картині одна локація – вигаданий світ номерів. Щось середнє між стадіоном і площею. Як описував Олег, персонажі – це десь забуті біатлоністи.

"Номери" знято за однойменною п'єсою Сенцова, створеною 2011 року. Він обрав співрежисера. Сказав, що Сеїтаблаєв – його кримський брат.

Театральну виставу "Номери" позаторік поставила режисерка Тамара Трунова. Фільм відповідає оригінальному задуму автора. З тексту п'єси нічого не вирізали й не змінювали. Вистава – перероблена. Трунова – серйозна постать у сучасному українському театрі. Олег надав їй свободу дій: "Як думаєте, так і робіть спектакль". Тамара переписала матеріал, зробила інше сценічне рішення. У неї це світ цирку. Є мультимедійність – працює проєктор із відеозаписом. У фільмі ж багато тримається на пластиці. Жоден актор не пересікається. Усіх затверджував Сенцов.

Фільм є сумішшю кіно і театру. Специфічно знятий – має багато однокадрових сцен. Українська мова звучить природно. Це важливо, бо в багатьох наших стрічках вона трохи штучна. П'єса написана російською. Ми її перекладали й редагували. Місяці два працювали над діалогами.

Це історія про ув'язнене суспільство. "Номери" порушують теми свободи, її усвідомлення, бажання змін. А чи треба? Чи нова система ліпша за попередню? Ці питання актуальні не лише в українській політиці й культурі. Завжди прагнемо змін – а потім думаємо: а нащо? Номери, які захотіли імена, – це можливість подивитися на себе у викривленому дзеркалі.

Олег характеризує фільм як гротеск. Коли смієшся від того, що багато чого розумієш.

У стрічці є велике кохання, мелодраматична перипетія, загадка. Нуль – Великий Брат, який споглядає за всіма й контролює. Але герої його не бачать. 11-й впливає на настрої, стає каталізатором революційних подій. Але хто буде змінювати систему – це питання.

Після показу Олег Сенцов обговорить картину з глядачами Берлінале.

18 лютого

Світова прем'єра фільму "Номери" на 70-му Берлінському міжнародному кінофестивалі

19:30, театр ім. Максима Горького, Am Festungsgraben, 2, Берлін, Німеччина

Зараз ви читаєте новину «Жоден актор не пересікається. Усіх затверджував Сенцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути