вівторок, 20 грудня 2011 17:33

За жорстоке поводження з тваринами французів штрафують на 400 євро

Із наступного року в Білорусі набуває чинності закон "Про поводження з тваринами". Під час вигулу собак їхні власники повинні бути тверезими, мати лопатку й пакет, щоб прибирати екскременти. Собака має бути на повідку й у наморднику, гуляти з ним можна тільки на спеціальних майданчиках. Тварин заборонено бити, травмувати, катувати, зокрема в ритуальних цілях. Не можна піддавати "надмірним фізіологічним навантаженням", нацьковувати собак на людей і на інших тварин.

Подібні закони діють у країнах Євросоюзу. Так, у Парижі 2001­-го підрахували: щодня на вулицях і в скверах залишається до 16 тонн собачого лайна. Після цього зобов'язали господарів носити мішечки й лопатки та прибирати за тваринами. А місяць тому французька акторка Бріджит Бардо написала листа до президента України Віктора Януковича. Обурювалася, як жорстоко поводяться з безпритульними собаками в українських містах, коли очищують від них вулиці до Євро­-2012

Сандра ДАЛА, 16 років, школярка, Осло, Норвегія:

– У мене був бульдог Дікі. Торік у Данії заборонили 11 порід собак через їхню агресивність. Розповідали, як вони нападали на людей. Мама злякалася тих історій. Одного дня повертаюся зі школи – а собаки нема. Мама каже: віддала бабусі. Пізніше двоюрідна сестра зізналася: мати повела Дікі у ветеринарну клініку й попросила приспати. Я плакала кілька днів. Винне телебачення. Насправді собаки злі тільки у злих господарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У власників готелів та ресторанів вилучатимуть тварин

Шарль АРРІ, 43 роки, економіст, Париж, Франція:

– У мене 3­річний шотландець – вівчарка ­Лемон. Коли виходили з ним гуляти, біг до людей, обнюхував сусідів. Вони боялися його, бо пес величенький. Написали кілька скарг у поліцію. Почав виводити Лемона тільки в наморднику. У рік став вити у квартирі, коли нікого не було вдома. Десь за півроку при знайомстві узяв звичку класти лапи на плечі й намагався облизати обличчя. Я ж кожному не поясню, що він добрий і просто хоче погратися. У поліцію надійшло ще шість скарг. В одній сусідка написала, що Лемон намагався перекусити їй сонну артерію. Тепер виводжу його тільки о третій ночі, коли нікого надворі немає. Ще раз ходить удома на пелюшку.

Стефан ГРІР, 56 років, архітектор, Марсель, Франція:

– Шість років тому завели сенбернара Берту. Дружина все життя мріяла про такого пса, купили тільки після переїзду з квартири у власний будинок. Спочатку найняли людину, яка вигулює собак. Прочитали, що сенбернари мають багато рухатися. Берта гуляла з іншими собаками по 2 години на день. Але поверталася така сумна, що ми передумали. Берта гралася з онуками, і нам здавалося, що цього досить. Позаторік на огляді ветеринар повідомив: собака важить 70 кілограмів і щонайменше 20 із них – зайві. Сказав, що не заявлятиме в Асоціацію захисту тварин, якщо ми за якийсь час виправимо ситуацію. Намагалися більше гуляти з Бертою, але виходило погано. Зараз вона важить уже 100 кілограмів. Ветеринар написав скаргу. Ми заплатили 400 євро за жорстоке поводження з твариною. Берту в нас не забрали, але маємо дотримуватися дієти й гуляти з нею по 2–3 години.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'яний папуга в Німеччині впав в апарат з продажу квитків

Петер МАЙНЕР, 35 років, продавець­консультант, Берлін, Німеччина:

– У молодості заплатив штраф і відпрацював три місяці на громадських роботах, коли мене затримали на собачих боях. Я тоді просто прийшов подивитися. Вже й забув про той випадок. Недавно донька попросила купити пуделя. Коли оформлювали документи на нього, представник Асоціації кінологів зам'явся, почав тягти час, а потім прийшов із юристом. Той пояснив, що я не маю права заводити собаку. Якщо ж його триматиме хтось із моєї родини, нас постійно контролюватиме поліція й кінологічна служба. Не можна ні пуделя, ні мопса, ні таксу. Мовляв, я можу взяти пуделя 5­річної доньки й відвести його на бої. Кажу, що боїв для пуделів не існує. "А раптом ви захочете організувати?"

Хелена БРАЄР, 41 рік, сурдоперекладач, Мюнхен, Німеччина:

– Щоб узяти собаку, в нашій країні треба зібрати гору паперів. У нас багатоквартирний будинок. Необхідно було отримати дозволи від усіх мешканців. Вони не поспішали погоджуватися, бо недавно сусідській дитині доберман погриз обличчя. Ще вимагають документ, що ніхто із сусідів не має алергії на шерсть. Ми мали пройти психологічні тести, бо спочатку хотіли завести бульдога. Потім з'ясували, що його обов'язково треба віддати на дресуру. Тоді купити якісь спеціальні намордник й повідок для прогулянок. Чоловік сказав: ми менше готувалися, коли чекали дитину. Пішов у притулок і приніс звідти безпородне цуценя. Одразу позбулися купи проблем. За те, що воно з притулку, маємо знижки у ветеринарній клініці. Собака невеликий, слухняний, грайливий. Усім друзям радимо не морочити собі голови й брати тварину з притулку.

Калі ТРЕЙДОТТЕР, 27 років, косметолог, Амстердам, Голландія:

– Поряд із моїм домом є спеціальний майданчик для вигулу собак. Щомісяця їхні власники скидаються по 10 євро. За ці гроші ветеринарні служби раз на тиждень обробляють майданчик, а двірник там доглядає кущі й дерева.

Я мала старого ротвейлера. Він кожного разу не добігав і гидив у парку для відпочинку – ­перед майданчиком. Люди робили мені зауваження. Я прибирала, але він робив це знову. Інші власники радили нести його на руках, але 50 кілограмів для мене – непідйомна вага. Потім у Роні почалися проблеми з травленням, прибирати стало дуже важко. На воротах майданчика з'явилося оголошення, що за кожне собаче лайно в парку будуть стягувати по 30 євро. Наприкінці місяця штраф ділитимуть між власниками псів. На прогулянці мене почали демонстративно ­ігнорувати. Коли сказали, що маю сплатити 270 євро, не витримала й відвезла Роні до матері. У неї приватний будинок, собаці там легше. Мама не хотіла його брати. Але віддати здорову тварину в притулок коштує майже 900 євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1300 доларів щомісяця американка витрачає на утримання кота

Лілі ТАУР, 45 років, домогосподарка, Лондон, Велика британія:

– Заплатили майже 300 фунтів за додаткові вакцини для собаки. Десь у місті від інфекційної хвороби здох пес. Усіх власників зобов'язали зробити собакам аналіз крові і, за потреби, щеплення. У нашого були понижені якісь там антитіла, тому замість однієї вакцини треба дві. Якщо не виконати цього, наступного року не отримаємо ветеринарної страховки.

Олівер ГРОТТЕР, 33 роки, бармен, Манчестер, Велика британія:

– Із псом гуляла дружина. Заґавилася, і він надзюрив у під'їзді. Потім собака чув це місце та мітив його щоразу, коли ми йшли гуляти. За три місяці домовласник сказав: або подає на нас у суд, або ми робимо ремонт у коридорі. Витра­тили 2 тисячі фунтів, бо під'їзд має бути однаковий на всіх поверхах. Пса здали в притулок. Заплатили штраф за жорстоке поводження, але це дешевше, ніж той ремонт.

 

"У американської Асоціації власників собак 101 правило. У нас їх три: не заважай жити іншим, слідкуй, щоб друг був здоровий, і прибирай за ним лайно. Багато хто не можуть упоратися із жодним" Бред Ф'юман, президент асоціації "Відповідальний господар", Велика Британія

 

25000

євро платять власники собак у Німеччині, якщо тримають їх на ланцюзі, відтинають їм вуха чи хвіст, ­нацьковують одне на одного

 

За собаче лайно дали золотий злиток

Жителька міста Нью­Тайбей, що на острові Тайвань, Китай, виграла золотий злиток вартістю $2 тис. Вона взяла участь у лотереї зі здачею собачих екскрементів. Акцію започаткували в серпні. Кожен, хто приносив паперовий пакет із собачим лайном, отримав білет. Що більше пакетів, то більше шансів виграти три головні призи – злитки золота по $2 тис. Ще кілька людей виграли менші – вартістю кілька сотень доларів. Загалом призи отримали 85 жителів. Більшості дісталася побутова техніка: праски, кухонні комбайни, кавоварки.

У місті живуть майже чотири мільйони людей. У лотереї взяли участь понад чотири тисячі. ­Загалом здали 14,5 тис. мішків собачих екскрементів.

Заборонені в країнах Європи породи собак

У Данії, Швеції, Бельгії, Швейцарії, Латвії не можна утримувати стаффордширських тер'єрів, бультер'єрів, мастифів, аргентинських догів, американських бульдогів, карабашів, кавказьких вівчарок.

Торік у Данії також увели заборону на розведення центрально­азій­ських вівчарок, американських пітбультер'єрів, японських тоса­іну, бурбулів. Тих, хто вже мав таких псів, зобов'язали вигулювати їх на 2­мет­ровому повідку й у наморднику.

У Німеччині та Франції не можна тримати ­собак жодної з бійцівських порід. У разі порушення власника штрафують, а собаку ­конфіскують.

 

Зараз ви читаєте новину «За жорстоке поводження з тваринами французів штрафують на 400 євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути