середа, 23 жовтня 2019 13:37

Укрпошту й Укрзалізницю частково приватизують

Неділя, 6 жовтня, 13:48

Лікар-травматолог у 8-й міській лікарні Львова 42-річний Юрій Вовчко роздивляється рентген потерпілого в авіакатастрофі поблизу міста. Андрій Корякін та Олег Шахов перебувають у відділенні травматології з переломами, Андрій Амелькін – у реанімації.

– Вони при тямі. Але ніч провели під знеболенням. Стан стабільний, – каже лікар.

Чоловіки родом із Києва, Запоріжжя та Вінниці. Їх привозять до лікарні за дві доби до того. Рятувальники витягують із літака, розрізавши його металеві конструкції.

Транспортний АН-12 уночі прямує з іспанського Віго до турецького Стамбула. Просить у Львові посадки для дозаправки. За півтора кілометра від аеропорту зникає з радарів. За півгодини, о 7:26, один із потерпілих повідомляє на 101, що літак упав, люди завалені вантажем. На борту – вісім осіб.

У салоні знаходять трьох травмованих і двох загиблих, останки ще трьох – неподалік. Живих доправляють до лікарні і за годину оперують. Ті пригадують, як ішли на посадку, але моменту аварії не пам'ятають. Тіла загиблих віддають родичам у наступні дні.

Авіакомпанії "Україна аероальянс" 4 жовтня забороняють польоти. Поліція розслідує, що трапилося. Ймовірними причинами називають помилку пілота чи командно-диспетчерського центру, погодні умови та несправності літака

Автор: REUTERS
  Опівдні 6 жовтня на майдані Незалежності збираються майже 10 тисяч людей із національними прапорами й плакатами. Виступають проти погодженої Україною ”формули Штайнмаєра”. Згодом піднімаються до Офісу президента, Верховної Ради, Кабміну та спускаються вулицею Грушевського. Віче ”Зупинимо капітуляцію” триває чотири години
Опівдні 6 жовтня на майдані Незалежності збираються майже 10 тисяч людей із національними прапорами й плакатами. Виступають проти погодженої Україною ”формули Штайнмаєра”. Згодом піднімаються до Офісу президента, Верховної Ради, Кабміну та спускаються вулицею Грушевського. Віче ”Зупинимо капітуляцію” триває чотири години

А в цей час:

Ветеран АТО 31-річний Тарас Целюх зі Львова п'є воду й одягає термоковдру. Він пробіг 42 км на десятому Київському міжнародному марафоні Wizz Air Kyiv City Marathon 2019 за 3 год. 48 хв.

Маршрут пролягає повз Золоті ворота, Національну оперу, стадіон "Олімпійський", Києво-Печерську лавру і три мости – Патона, Пішохідний і Північний.

– Півмарафони бігаю з червня минулого року, – каже Тарас. – Такий забіг – перший. Готувався місяць. Планував довше тренуватися, але розбив коліно, накладали шви. Зупинився один раз – попросив медиків "заморозити" ногу й коліно спеціальним спреєм.

Тарас вирушає до Михайлівського собору.

– Там фото всіх загиблих. Знайду своїх. Після дистанції не сідаю, не лягаю, не опираюсь ні на що. Бо може не витримати серце. Ходжу, розтираю ноги. Згодом товариш забере мене додому. Там прийму душ.

Вінничанка 68-річна Людмила Томаш проходить на Європейській площі повз металеву голову Миколи Гоголя.

– У гробу він перевертається, бідний. Ніс завеликий. Де волосся Миколи Васильовича? Не видно взагалі, – каже.

Конструкцію 3 м заввишки встановили в центрі міста до фестивалю Air Гоголь Fest. Відбудеться 18–20 жовтня на заводі "Кристал".

– Навіщо взагалі встановили цю бошку? Він же батьківщину продав. Сам із Полтавщини, а поїхав до окупантів. Ще й писав мовою ворога. Казав, що українці та росіяни мають спільний менталітет. Якийсь Медведчук ХІХ століття, – говорить бородань років 30.

Голову Гоголя організатори привезли з Дніпра. Квиток на захід коштуватиме 250 грн на три дні.

29-річний Іван Корнійчук із трьома друзями п'є каву на залізничному вокзалі Івано-Франківська.

– Дарма ми не підготувалися, – каже до товаришів. Щойно спустилися з гори Піп Іван Чорногірського хребта, 2022 м заввишки.

Цього року мають намір пройти всі двотисячники. Дорогою збиваються з маршруту, бо починається сніг. Туман стає густіший, а вітер дме сильніше. Місце на нічліг шукають 4 год. Усі четверо вкладаються в один двомісний намет. Вкриваються двома спальниками. Решта промокли разом зі змінним одягом. У другий намет скидають спорядження. Зранку погода не покращується, повертаються.

– Краще десять разів піднятися, ніж одного разу не спуститися, – говорить Іван.

Нафтогаз поставив фінансову вигоду вище за інтереси держави

Із 1 жовтня Україна постачає електроенергію з Росії. Верховна Рада 18 вересня схвалила правку до закону "Про ринок електроенергії", запропоновану депутатом від "Слуги народу" Андрієм Герусом. Вона дозволила купувати електроенергію в країн, що не є членами Європейського енергетичного союзу. Мовляв, зросте конкуренція і знизяться ціни для промисловості. Досі Україна чотири роки не купувала електрики з РФ і Білорусі.

Імпорт почала компанія "Юнайтед Енерджі", через яку група "Приват" проганяла газ з Укрнафти на хімічне підприємство "Дніпроазот". Ігор Коломойський за допомогою Андрія Геруса виторгував вигідніші умови для свого бізнесу.

Почав імпорт із Білорусі і державний Нафтогаз. Демонстративно відкидає купівлю газу, проте не гребує електроенергією. Це йде урозріз із державними й споживацькими інтересами, бо робить українську електрогалузь заточеною на імпорт. Вироб­ляючи енергію в нас, ми підтримували б національного виробника, формували робочі місця, податки. Проте Нафтогаз поставив фінансову вигоду вище. У РФ і Білорусі дешевше відсотків на 30.

Юрій КОРОЛЬЧУК,

експерт з енергетики

Українці не працюватимуть з-під батога

У боротьбі за робочі руки Україна пасе задніх. Щороку втрачає молодих спеціалістів, які не хочуть чекати на покращення життя, а їдуть за кордон. Там отримують умови, яких прагнуть.

Працювати з-під батога громадяни не будуть. Для призупинення хвилі трудової міграції роботодавцям потрібно переходити на нові стандарти працевлаштування. Підприємці, які цього не зрозуміють, приречені на банкрутство в найближчі роки. Ми стоїмо на порозі величезних змін. Успішність у боротьбі за трудові ресурси стане визначальним показником перспективності нашої країни.

Василь ВОСКОБОЙНИК,

президент Асоціації компаній

із міжнародного працевлаштування

Заборонити гастролі в Росії має український слухач

Гастролі українських артистів у Росії – це ганьба. І для виконавця та його поціновувачів, і для країни. Артист повинен усвідомити, що після гастролей у РФ краще лишатися там, бо виступи в Україні не будуть успішні. Впливати має український слухач, купуючи або ні квитки. Та більшість людей не сприймають проблеми критично. Війна триває, не видно швидких перемог. Про це некомфортно думати. Як і про те, що Ані Лорак і Maruv співають у Росії. Природно уникати неприємного. Але громадянин – це трохи більше, ніж просто людина, що ходить прямо.

Олексій КОВЖУН, медіаексперт

  Центральна виборча комісія відшкодує з держбюджету понад 467 мільйонів гривень парламентським політичним партіям. Так компенсує витрати на передвиборчу агітацію на виборах 21 липня. ”Вибори народних депутатів нагадують кінські перегони, в яких роблять ставки й отримують виграші не глядачі, а коні”, – натякає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Центральна виборча комісія відшкодує з держбюджету понад 467 мільйонів гривень парламентським політичним партіям. Так компенсує витрати на передвиборчу агітацію на виборах 21 липня. ”Вибори народних депутатів нагадують кінські перегони, в яких роблять ставки й отримують виграші не глядачі, а коні”, – натякає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

18 900 осіб призвали до російської армії в анексованому Криму за сім хвиль від початку окупації

16 митниць буде в Україні замість 26. Об'єднають Житомирську, Київські обласну і міську, Черкаську. До Галицької митниці належатимуть Івано-Франківська, Львівська й Тернопільська. Замість Миколаївської та Херсонської утворять Чорноморську. Рішення уряд ухвалив 2 жовтня

7196,96 гривні коштувала заміна таблички "Адміністрація президента" на нову з назвою "Офіс президента України"

59,3 тисячі гривень заробив за вересень перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук – найбільше з парламентарів

33 175 дітей отримали статус постраждалих у результаті військових дій від початку російської агресії. 87 зазнали поранень, контузії та каліцтва, одна дитина постраждала від фізичного та сексуального насильства, решта – від психологічного

"Для українців характерний завищений рівень соціальних очікувань. Ця складова національного характеру простежується у фольклорі, епосі. Реальність завжди нижча за очікування, тому більшість українських пісень починається зі слова "ой", –

Олег Покальчук, соціопсихолог

Усе життя торгувала самогоном у селі. Син не пив, бо був хворий, але часто приводив друзів. Одного разу напилися й розбилися в аварії. Вижили всі, крім сина. Більше самогону не продаю.

Іванна Маніла

Я не спілкувалася з батьками чоловіка. Налаштовувала дітей проти них. Рік тому в мене виявили рак. На лікування бракувало коштів. Свекри продали квартиру і віддали гроші мені. Самі переїхали жити на дачу. Тепер часто їздимо до них.

Ольга Тетеріна

Живу на хуторі за 5 кілометрів до села. Вночі у вікно постукав чоловік. Попросився на ночівлю, бо заблукав у лісі. Уранці я відвів його в село, посадив на автобус і позичив грошей. За тиждень той приїхав і подарував ключі від хати в селі. Виявився бізнесменом і за допомогу зробив такий подарунок.

Олег Гавришків

2 жовтня Верховний суд України остаточно заборонив полювання на лося. Тварина занесена до Червоної книги. Штраф за вбивство – 130 тис. грн. Це максимальне покарання. Стільки ж платять ті, хто завдасть шкоди зубру.

Із вересня 2020 року всі російськомовні школи України перейдуть на державну мову навчання. Школи з мовами нац­меншин, які належать до мов Євросоюзу – із вересня 2023-го.

Укрпошту й Укрзалізницю частково приватизують. В уряді намагаються залучити інвестиції на їхній розвиток. Державними залишаться щонай­менше 50%+1 акцій компаній.

 

Із жінкою, в якої винаймаю квартиру, не уклали договору. Тому вона щороку піднімала плату за житло. Я платила, бо краще не знайшла. Тиждень тому вона прийшла за грошима й побачила невипрану гардину. Сказала, щоб я виселялася. Шукаю квартиру з рієлтором, щоб укласти договір і прописати всі умови.

Тетяна Голощапова, 24 роки, Маріуполь Донецької області

Брат заробляв тим, що допомагав людям відкрити робочу візу за кордон і шукав там роботодавців. Поляк, який обіцяв влаштувати його клієнтів, зник. Приїхали в нікуди і подали до суду на брата. Той уліз у борги, щоб розрахуватися. Тепер сам на заробітки збирається.

Василь Чернецький, 40 років, Луцьк

Сестра знайшла в маминій скрині підкову. Повісили над дверима як оберіг. Поки нас не було вдома, до хати заліз злодій. Йому на голову впала та підкова. Приходжу, а він лежить непритомний. Викликала поліцію, його затримали.

Галина Бакотнюк, 28 років, Ужгород

Донька перестала називати мене татом. Каже просто Олег. Образилася, що після розлучення з її матір'ю не гуляю з нею, не дзвоню, не приходжу на свята.

Олег, 35 років

Зараз ви читаєте новину «Укрпошту й Укрзалізницю частково приватизують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути