четвер, 08 лютого 2018 13:31

Снайпери відстрілюють хижаків, які загрожують пінгвінам

Як у світі охороняють тварин

В Ізраїлі закликають людей не залишати їжу для бездомних котів і собак на вулиці. Зоозахисники заявляють про ожиріння великої кількості диких тварин. Найбільше від зайвої ваги страждають їжаки та лисиці

Саша РЕНКАС, 32 роки, волонтер, Рамат Ган, Ізраїль:

– Усе почалося з того, що до клініки в нашому зоопарку принесли 10 товстих їжаків. Через зайву вагу вони не могли скрутитися в клубок. Їм було важко пересуватися. Наїдалися і відповзали на кілька метрів від миски. Один важив майже 2 кілограми. Це вдвічі більше норми.

Їжаків годують меншими порціями дієтичного м'яса. Три тварини спочатку відмовлялися їсти. Звикли до домішок у котячому кормі. Треба навчити їх знову полювати.

Сюжет про їжаків з ожирінням показували у новинах. Ветеринари закликають людей не залишати їжу біля будинків. Це шкодить котам і собакам.

Іхрад АШВАРТА, 41 рік, поліцейський, Деградун, Індія:

– Фермер попросив охорону для його котів. Ті добре ловлять мишей і щурів. Спочатку роздавав кошенят безкоштовно. Потім вирішив продавати. У листопаді просив 15 доларів за одне.

Цього року миші й щури дуже розплодилися. Котів часто рвуть дикі звірі з Гімалаїв. Тому хороших бережуть. На майбутніх кошенят – черга. Фермер був готовий заплатити, щоб поліція забезпечила якусь охорону. Кота вкрали два тижні тому, але він повернувся. Патрулювати будинок фермера цілодобово не можемо. Той поки що тримає котів у великій клітці.

Автор: REUTERS
  За півтора місяця дієти у зоопарку міста Рамат-Гані в Ізраїлі їжаки схудли на 300 грамів. Ветеринари сподіваються, що влітку зможуть відпустити їх на волю
За півтора місяця дієти у зоопарку міста Рамат-Гані в Ізраїлі їжаки схудли на 300 грамів. Ветеринари сподіваються, що влітку зможуть відпустити їх на волю

Таїта НІКАРАШІ, 52 роки, еколог, Токіо, Японія:

– Із січня на залізниці випробовують новий спосіб відлякувати оленів. Замість звичного сигналу потяга записали гавкіт собак.

Оленям потрібне залізо. Зазвичай вони лижуть каміння. Але біля залізниці приходять лизати рейки. Сигнал потяга не сприймають як небезпеку. Тому щороку ті вбивають понад 600 оленів та інших тварин.

Ми намагалися відлякувати звірів ультразвуком. Обгороджували територію. Розкидали збагачене залізом каміння неподалік. Розпилювали виділення вовків і левів уздовж залізниці. Це допомагало, але тільки до першого дощу.

Гавкоту тварини бояться. Однак систему треба вдосконалити. Не завжди олені встигають утекти. Залізничники розглядають варіант динаміків уздовж залізниці.

Анатолій ОРЛОВ, 64 роки, еколог, Горно-Алтайськ, Росія:

– Цього року переглядається список тварин Червоної книги. З неї вилучають сірих гусей, північного оленя, білогрудих ведмедів, сарн, леопардів, кілька видів журавлів, амурських тигрів. Обґрунтовують тим, що точно не відомо, скільки тварин цих видів є. У зверненні до депутатів зібрали 200 підписів науковців і екологів з проханням не забирати цих тварин зі списків. Прохання відхилили.

Айзек ДІЛАН, 38 років, біолог, Мельбурн, Австралія:

– Майже 10 років боремося за захист малих пінгвінів. Вони дуже постраждали від нападів хижаків. 2008-го і 2009-го лисиці винищили до 60 відсотків дитинчат.

Узбережжя постійно патрулюють снайпери. Мають дозвіл відстрілювати всіх хижаків, які загрожують пінгвінам.

Популяція збільшилася. Але боїмося, що лисиці повернуться, щойно послабимо захист.

Герхардт КЛАУС, 61 рік, офіціант, Франкфурт-на-Одері, Німеччина:

– У підвал сусіднього пивного бару злітаються зимувати кажани. Заклад внесли до списку місць під охороною. Власнику платять компенсацію, але за це будь-які дії має узго­джувати з екологами. У певні періоди в барі не можна дуже шуміти і спускатися в підвал. Торік хотів там зробити ремонт. Не дозволили, щоб нові запахи не відлякали кажанів.

12 пар грифів-бороданів зафіксували у Швейцарії. Популяцію майже винищили, бо птахів вважали хижими. Із 1986-го екологи почали боротися за повернення виду в Альпи. Місця гніздування бороданів штучно заселили дикими тваринами. Волонтери висаджували потрібні їм рослини.

Бородані, або ягнятники, – найбільші птахи Альп. Харчуються падлом. Найчастіше – кістковим мозком. Орнітологи добилися виплат дотацій фермерам, які там випасають стада. Раз на кілька тижнів привозять кістки на майданчики, де підгодовують грифів. Популяція бороданів у Альпах зросла до 200 птахів

Зараз ви читаєте новину «Снайпери відстрілюють хижаків, які загрожують пінгвінам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути