вівторок, 04 червня 2019 11:00

Ресторани Джеймі Олівера збанкрутували

22 з 25 ресторанів шеф-кухаря Джеймі Олівера закрили у Великій Британії. Роботу втратили понад тисяча людей.

44-річний Джеймі Олівер веде кілька кулінарних шоу на телебаченні. Популяризує здорову домашню їжу з місцевих продуктів. Його книжки двічі ставали найпопулярнішими кулінарними виданнями світу. Статки оцінюють у понад 300 мільйонів доларів

Лайам ЕНСТОУН, 47 років, економіст, Лондон:

– Імперія Олівера почала тріщати торік улітку. Закрили перших 12 ресторанів. Джеймі влив 16 мільйонів доларів власних грошей, щоб урятувати ситуацію. Та не зорієнтувалися, що треба діяти радикальніше. У січні він вклав ще 5 мільйонів.

Проблеми почалися раніше. На ресторанний бізнес впливає економічна ситуація в країні. Брекзит, здорожчання продуктів і оренди все ускладнили. Частина офіціантів і працівників кухні мали мінімальну зарплату, але добре заробляли на чайових. Клієнтів поменшало. Мусили підняти мінімальну зарплату.

Автор: REUTERS
  Ресторатор Джеймі Олівер нарізає тунця під час зйомок програми Today на американському каналі NBC 2008-го. Того року відкриває перший ресторан Jamie’s Italian в Оксфорді, Велика Британія. Згодом його заклади почали з’являтися по всьому світу
Ресторатор Джеймі Олівер нарізає тунця під час зйомок програми Today на американському каналі NBC 2008-го. Того року відкриває перший ресторан Jamie’s Italian в Оксфорді, Велика Британія. Згодом його заклади почали з’являтися по всьому світу

Цьогоріч закрили 70 відділень кондитерської мережі. Зараз на межі банкрутства бургерні. Але ресторани Олівера були знакові. Він – один із найупізнаваніших шефів світу. Не постраждали його закордонні заклади. Та вони працюють за франшизами.

Софія ПАСТРАЛЛІ, 36 років, кухар, Лондон:

– Добре знаюся на десертах. Мене умовили переїхати з Італії в листопаді, покинула хороше місце у Флоренції. Управитель тут переконував, що ресторан процвітає. У березні пропонували місце в невеликому закладі неподалік. Відмовилася. Телефонувала на попереднє місце, чи візьмуть назад, але там – нова людина. До того ж власник образився.

Мені винні зарплату за два тижні. Колеги вимагають компенсацію. Приходив представник профспілки. Каже, Олівер має віддати зароблене, компенсацію за скорочення, за відпустки, а також за те, що невчасно повідомили про звільнення. Ми вийшли на роботу й готувалися до обіду. А тоді всі отримали повідомлення. Так не робиться. Тільки в нашому ресторані загальна сума компенсацій перевищує 130 тисяч доларів. Їх мають отримати ті, хто працював у мережі понад п'ять років. А таких – більшість. Люди вірили в цей бізнес.

У понеділок напередодні закриття ми замовили доставку продуктів на тиждень. Повні холодильники стейків, риби, ягід і овочів. У п'ятницю все довелося повикидати. Ми хотіли забрати частину. Не дозволили. У всіх закладах були представники тимчасової адміністрації. Казали, що судові виконавці самі вирішать, що можна роздавати. Вони забрали меблі, обладнання бару, кухонне начиння – столи, ножі, дошки для нарізання, техніку, посуд. Навіть шафи для речей персоналу.

Зак ДЖЕРЕМІ-ТАЙ, 51 рік, кризовий менеджер, Лондон:

– Розбираю історію Джеймі Олівера зі студентами в бізнес-школі. Він почав активно розширюватися на піку слави. Та не врахував, що економічна ситуація змінюється. Ресторанний бізнес чутливий. А величезній мережі складно бути поворотким. Одна справа, коли це сімейний бізнес, а друга – один із двох десятків ресторанів.

Не врахували ні спаду економіки, ні того, що смаки людей змінилися. Мода на італійську кухню минула. Замість того, щоб змінювати концепції, меню, приймали точкові рішення – дрібні скорочення, непринципові зміни у стравах.

Заклади Олівера зависли між нішами. Для середнього класу їхній рахунок став зависокий. А для дорожчої ніші забракло вишуканості й ексклюзиву. Великі мережі організували доставку. Тут цю можливість проігнорували.

Надто швидке розширення зіграло проти Олівера. Він і так не дуже успішний менеджер, а управляти такою мережею виявилося не до снаги. До того ж самі ресторани відкривали велетенські. У середньому розраховують на 80 гостей. У закладах Джеймі – 140.

Мережа базувалася на популярності шеф-кухаря. Та цю можливість не використали до кінця. Правильно було б провести рекламну кампанію, коли кількість гостей зменшилася на 10 від­сотків. Вони цього не робили, навіть коли проблеми стали очевидні.

Менеджери не могли не бачити цього. Звертаєш увагу, коли спочатку у вас броні на кілька місяців уперед, а тоді ви не маєте повної посадки навіть у п'ятницю і суботу ввечері.

Елізабет ПІНГАРД, 39 років, журналіст, Лондон

Поважаю Олівера за те, що він робить для популяризації здорового харчування. Завдяки його відео ми з сестрою навчилися готувати. Мамину кухню важко було назвати корисною.

У Джеймі погано впоралися з кількома скандалами торік. Часто говорили, що Олівер має лише образ простого хлопця. Насправді родина живе в шикарному маєтку з кількома спальнями, розкішним садом і дизайнерськими ванними. Його дружина похвалилася, що витратять кілька десятків тисяч на те, щоб обладнати середньовічну кухню. Вона любить дорогий одяг. Це викликало шквал відгуків на сайтах про ціни в ресторанах. Їх називали завищеними удвічі.

Олівер відповів, що використовують продукти найвищої якості. На що виклали численні відео, де на кухнях є напівфабрикати і заморожене тісто. Потім професійні критики залишили кілька негативних відгуків на дорогі фірмові страви.

Востаннє, коли ми відвідували один із закладів, було несмачно. На скатертині були плями, на підставках – іржа. Ніхто не платитиме за таке.

Знаю кілька випадків, коли в ресторанах Джеймі готували кухарів, а вони потім відкривали свою справу. У Бірмінгемі такий ресторан переманив клієнтів.

Олівер не збанкрутує. У нього є робота на телебаченні, рекламні контракти, програма з урядом із упровадження здорового харчування у школах.

Елейн ОРВІН, 61 рік, пенсіонерка, Лондон:

– Я люблю італійську кухню і програми Джеймі. Ми любили ходити в його заклади. Потім у якийсь момент стало дорого. Замість двох вечерь на тиждень обмежилися однією. Потім – лише на свята.

Донька любила бувати з нами. Сказала, що їй набридла одноманітність. Коли почула про банкрутство мережі, хотіла підтримати. Та наш ресторан уже закрили.

80 мільйонів доларів становили збитки мережі ресторанів Джеймі Олівера. Він сказав, що не може віддати їх із власних коштів

Зараз ви читаєте новину «Ресторани Джеймі Олівера збанкрутували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути