пʼятниця, 11 грудня 2009 12:31

"Українська - мова для сліпих. Її чують, але не бачать"

"Рутенія"- спроба створити власну українську абетку з поверненням до традицій кирилиці, глаголиці та козацьких скорописів.

1971-го в Ляйпциґу німецький каліграф і художник книжки Альберт Капр подарував мені "Лист запорожців турецькому султанові" німецькою і запитав: "Чому ви не розвиваєте свій шрифт?"

Якось до рук потрапила книжка "Шрифти всіх народів і всіх віків". На одному з розворотів була кирилиця, вона називалася "Рутеніше шріфт". Рутенією називали Україну. А поруч "Русіше шріфт" - "гражданська абетка", яку впровадив Петро І 1710 року. Він замовив шрифт, більше подібний до латиничної "антикви". Голландці тоді були законодавцями моди на шрифт, розробляли й розповсюджували свої доробки по всій Європі.

Українська - мова для сліпих. Її чують, але не бачать. Власного графічного образу українська не має.

У неї відсутня своя абетка. Якщо археологи відкопають старовинний український текст багато років по тому, то найвірогідніше подумають, що це - одне з російських "нарєчій". Можна не знати, який прапор в Ізраїлі, Японії чи Німеччині, але коли бачимо шрифт, то розуміємо, що це - окремий регіон. А візьміть той самий текст, надрукований українською, російською і білоруською - не вчитуючись, візуально не помітите жодної різниці.

Прикро, коли доктори філології з Інституту української мови, патріотичні письменники не кажуть свого слова проти того, що їхні твори друкують тим самим шрифтом, що й укази Валуєва та розстрільні списки.

У наш час на всіх гастрономах пишуть іжицею. Там нема літери "Є", замість неї просто ліплять "Е". Навіть напис "Києво-Могилянська академія" неоновими літерами на корпусі оформили тим самим шрифтом, що й на сусідньому супермаркеті.

Якось на одному закордонному аукціоні продали картину російського живописця Костянтина Коровіна. Лише за 7 фунтів. Тому що на звороті, де було написано "К. Коровін", прочитали "К. Копобух". Експерти шукали, що за художник, такого нема, зійшлися на думці "талановитий аматор" і продали за такою ціною. Коли спало на думку прочитати по кириличному, схопилися за голову - полотно коштувало десятки тисяч.

Каліграфія виробляє в людини змалечку тонку моторику, контроль над руками для точних дрібних рухів. Згадайте, як важко було ці палички писати, бо рука не слухається розуму. У східних народів тонка моторика дуже розвинута, тому китайці та японці, яких із дитинства вчать каліграфії, здібні до таких технологій, які в нас не можуть зробити. Найкраще тонку моторику тренує перо. Воно дає тривимірне зображення, треба контролювати натиск. Кулькова ручка знищила каліграфію.

Школярки на вулиці так тендітно тримають цигарки в пальчиках, ще й позують, щоб було видно, як вишукано вони курять. А з ручкою ті самі пальчики перетворюються на лапу, натирають мозолі, не вміють правильно писати. Трьома пальцями хрестяться, трьома пальцями треба тримати ручку й перо.

 



Василь Чебаник, 76 років, графік, шрифтовик, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Розробив понад 10 варіантів шрифтів для української абетки. Шукає шрифт, який найкраще підійшов би до друкування шкільних підручників. Розмовляємо з професором на фестивалі каліграфії та шрифтів "Рутенія", що проходить у Києві


Які шрифти слід вибирати для листів

радить американський психолог Арік Сіґмен у дослідженні "Психологія шрифтів"

 

Автобіографії та резюме на роботу:

Times, , Palatino - для традиційних посад

Helvetica, Verdana, Arial, Modern, Univers - щоб справити ефект новизни й сучасності

Courier - це все одно, що прийти на співбесіду у старому поношеному взутті.

 

Любовні листи:

Шрифти з круглими "О", літери з хвостиками, бо сприймаються як дружні завдяки тому, що нагадують людське обличчя;

також каліграфічні курсиви,

плавні шрифти з округлими формами.

 

Лист про розрив співпраці:

Times - для однозначності,

Verdanа - для оптимізму,

Courier та жорсткі "механічні" шрифти (Impact) - для чіткого й незворотного розриву

курсиви викликатимуть хибні надії.

 

Вимога:

Більше шансів повернути борг, якщо у відповідному листі використати шрифт малого та середнього розміру.

 

Лист подяки:

Прямі, округлі шрифти.

Можна вжити дрібний шрифт, щоб читач несвідомо сприйняв вашу подяку з більшою увагою.

 

Лист про відставку:

Якщо робота сподобалася - професійний та привабливий шрифт, наприклад New York чи Verdana.

Якщо робота була пеклом - стандартні чи Arial

Для вираження крайньої міри незадоволення - Courier.

Зараз ви читаєте новину «"Українська - мова для сліпих. Її чують, але не бачать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути