середа, 20 березня 2013 17:10

При собі постійно маю теплі шкарпетки й шарф

Світлана КРАВЕЦЬ, 45 років, домогосподарка з Вінниці, боїться холоду в квартирі:

– У 1990-х чоловік працював будівельником, дали квартиру в новій панельній багатоповерхівці. Він спочатку відмовився, бо знав, що будинок неякісний – матеріалів не вистачало, багато крали. Але ми тоді жили з його батьками, боялися, що наступний дім здаватимуть нескоро. Погодились на квартиру. Нашому синові Олегу саме виповнився рік. Влітку було нормально, а вже з вересня почалися проблеми. Цілий місяць ішов дощ. У кімнаті було сухо, бо балкон захищав, а на кухні кожен ранок воду вимочували. Коли включили опалення, виявилось, що батареї гріють через одну. Спускати воду і продувати було пізно. Вікна позатикали поролоном, заклеїли. Балкон завісили старою ватяною ковдрою. Купили великий камін, працював цілодобово, але все одно було холодно.

Вранці я вискакувала з-під двох ковдр, ­бігла на кухню, включала духовку. Потім – ­назад, чекала 20 хвилин, доки можна буде туди зайти. Чоловік ішов на роботу, я будила ­Олежку, який спав у теплих костюмчиках. Відносила його на кухню. Там було тепліше, ніж у кімнаті. Потім почалися сильні морози, вже не рятували ні камін, ні духовка. У квартирі було 12–13 градусів. Ходили у пледах і шапках. Коли малий захворів, я 2 години проплакала, доки чекала на лікаря. Дільнична була в шоці, коли зайшла в квартиру. ­Сказала їхати в лікарню, бо в цій холодризі син не одужає. Коли виписали, подалися до свекрів. ­Перебули в них зиму. Навесні я наполягла на продажу житла. Боялась там зимувати. ­Чоловік обіцяв доставити ребер у радіаторах, обкидати шубою зовні стіни, щоб утеплити. Але я не хотіла туди навіть заходити.

У новому помешканні зразу зробили індивідуальне опалення. Поставили дорогий котел. Усе було добре, поки не стали виключати світло. Той котел без електрики не працює. Тільки не ставало світла, в мене починалася паніка. Я дзвонила диспетчеру в РЕС, сварилась, плакала. Брала малого на руки, закутувалась у ковдру. Переживала, щоб не ­замерз.

Пізніше, як син пішов у школу, майже щодня дзвонила вчительці, перепитувала, чи не холодно у класі. Син ображається. Каже, усіх дітей питають, чи не голодний, а я цікавлюсь: "Ти не змерз?"

Постійно маю при собі теплі шкарпетки й шарф. У гості завжди приходжу зі своїми капцями. Іноді в людей немає килимів, а підлога холодна. Якщо залишаємось ночувати, беру теплі шкарпетки з собою, одягаю перед сном. Якщо ковдра не дуже тепла, беру в ліжко півторалітрову пляшку гарячої води.

Влітку чоловік спить розкритий, а я вкриваюся майже з головою. У потягах прошу дати ще одну ковдру. На роботі в мене цілий рік лежить тепла плетена кофта – про всяк випадок.

Чого боїмося найбільше?

(2012, 2002, 1992)

Зростання цін   80,6     71,3    66,4

Безробіття    79,4     73,0    60,3

Невиплати зарплат, пенсій тощо    65,8     64,7   -

Зростання злочинності      45,5     61,5     68,0

Голоду    37,3     51,2    50,3

Зараження загрозливими для життя інфекціями (туберкульоз, СНІД  тощо)    34,5     40,6   -

Масових вуличних сутичок    16,6     18,6    21,2

Встановлення диктатури у країні    14,3     12,0    11,6

Розпаду України як держави    11,8     14,7    17,2

Міжнаціональних конфліктів    10,7     17,9    48,9

Нападу зовнішнього ворога на Україну    6,8     16,4    14,2

Зараз ви читаєте новину «При собі постійно маю теплі шкарпетки й шарф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути