середа, 02 травня 2018 18:51

Праці Федора Вовка викликають розрив шаблону

30 травня – 3 червня в Києві відбудеться VІІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал". Про найочікуваніші новинки розповідають літературний оглядач Остап Микитюк і письменник Мирослав Лаюк

Остап Микитюк, 27 років, літературний оглядач

"Блокбастер", Зоран Жмирич, "Фабула", Харків

"На останніх двадцяти сторінках ви написали дуже важливе повідомлення, яке має значення для українців зараз", – таке смс відправив перекладач Володимир Криницький хорватському письменнику Зоранові Жмиричу.

Це погляд на війну зсередини. Головний герой бере участь у конфлікті в Сербській Країні. З розпадом Югославії 1991-го ця частина Хорватії з православною більшістю оголосила незалежність. Сепаратисти збиралися приєднатися до Сербії. Письменник Зоран Жмирич воював за цілісність Хорватії. Змальовує побут на передовій, стосунки між бійцями.

Українцям потрібно намацати спосіб довести конфлікт на Донбасі до кінця й знайти свою ідентичність. Торік із такою проблематикою вийшли книжки Сергія Жадана "Інтернат" і "Точка нуль" Артема Чеха. Цьогоріч "Мистецький Арсенал" пропонує українському читачеві почути думку збоку, від людини з відповідним досвідом.

Автор: Сергій Старостенко
  Відвідувачки читають книжки мовами національних меншин України біля стенда ”Дискусія” на ”Книжковому Арсеналі” 2017 року
Відвідувачки читають книжки мовами національних меншин України біля стенда ”Дискусія” на ”Книжковому Арсеналі” 2017 року

"Працюємо з "особливою" дитиною у "звичайній" школі", Катерина Дмитренко, Марина Коновалова, Олена Семиволос, видавнича група "Основа", Харків

В Україні звикли закривати очі на дітей з інвалідністю – із синдромом Дауна, аутизмом, ДЦП. Ця книжка не тільки для педагогів, але й батьків із такою бідою. Майбутнє вимагає максимального долучення людей з інвалідністю до життя громади. Тому впровадження нової, інклюзивної системи освіти (навчання учнів або студентів з інвалідністю в загальному освітньому середовищі, альтернатива інтернатам і навчанню вдома. – Країна) є нагальною потребою. За кордоном термін "особливі освітні потреби" вживають давно. Тепер це поняття поширюється й у нас.

"Вони б і мухи не скривдили: Воєнні злочинці на суді в Гаазі", Славенка Дракулич, "Комора", Київ

Хорватська журналістка Славенка Дракулич протягом п'яти місяців ходила на засідання Міжнародного кримінального трибуналу в Гаазі. Спостерігала за розглядом справ воєнних злочинів у колишній Югославії. Шукала відповідь на запитання: що перетворює цілком притомних і цивілізованих людей на вбивць і ґвалтівників під час війни? І чи будь-хто з нас теж потенційно може стати злочинцем? За моторошними випадками насильства й смертями сотень тисяч людей Дракулич намагається розгледіти причини конфлікту.

Максим Рильський колись сказав: "Хто не пам'ятає свого минулого, той не вартий майбутнього". Тема цьогорічного"Книжкового Арсеналу" – "Проект майбутнього".

"Невидимий вплив. Приховані сили, які формують поведінку", Йона Берґер, "Наш формат", Київ

Ми впевнені, що керуємося власними смаками й уподобаннями. А американський бізнес-експерт Йона Берґер знає, що це неправда. Все, від купівлі кросівок до вибору професії, – результат впливу суспільства на людину. Можемо слідувати трендам або ж ігнорувати їх, але не можемо бути впевненими, що це – особисте рішення. Сучасний світ побудований на брендах і їх споживанні. Автор брав участь у рекламних кампаніях Google, General Motors, Facebook, Unilever. Він об'єднує дослідження з бізнесу, психології та соціальних наук.

Мирослав Лаюк, 27 років, письменник

"Це зробила вона", "Видавництво", Київ

Книжка розповідає про внесок в історію, культуру, науку українських жінок. Поруч з особистостями, імена яких негайно спадають на думку, – Лесею Українкою та Марією Примаченко, є згадка про фізика Антоніну Прихотько, лікаря-офтальмолога Надію Пучківську. Усього по 50 імен у двох томах. Із добором героїв видавцям допомагають письменниці Катерина Калитко й Олена Герасим'юк. Над книжкою працювали 120 авторів – істориків, мистецтвознавців та інших фахівців.

МОХ NОХ, Таня Малярчук, "Видавництво Старого Лева", Львів

Історію авторка вигадала, коли лежала хвора в київському готелі. Мала температуру під сорок і почала марити. Привиділися сіро-чорний урбаністичний ландшафт і вогняна лисиця, яка живе в неприродному для себе середовищі. Тварина була самотня, розгублена. Малярчук хотіла написати сюжет для дорослих. Але передумала й уперше спробувала себе в дитячій літературі. Лисиця врешті змінила свій зовнішній вигляд, отримала крила. На всій Землі зникли люди, за сюжетом. Зруйновані міста заселила химерна цивілізація рукокрилих істот. Головна героїня птеропус (летюча лисиця. – Країна) Тереза та її друг пергач (кажан. – Країна) Лео намагаються з'ясувати, що спричинило зміни порядку. MOX NOX з латинської означає "ніч незабаром". Назва передає атмосферу книжки.

"Криптадії Хведора Вовка: винайдення сороміцького. Фольклор і сексуальність у студіях українських етнографів кінця XIX – початку XX століття", "Критика", Київ

Праці етнографа Федора Вовка з позаминулого століття досі викликають розрив шаблону в українців. Він описував, як після першої шлюбної ночі простирадло з ложа молодят вивішували на жердину й носили селом. Розповідав про інші пікантні аспекти інтимного життя українців. Наприклад, спільні ночівлі молоді на досвітках і вечорницях, гру в "притулу".

Зараз маємо сильну суспільну напруженість і купу комплексів щодо нашого минулого. Намагаємося прикрасити чи замовчати щось. А народ був такий, який був, і годі себе соромитися.

VІІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий арсенал".

30 травня – 3 червня

Київ, "Мистецький арсенал", вул. Лаврська, 10–12

Зараз ви читаєте новину «Праці Федора Вовка викликають розрив шаблону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути