четвер, 07 квітня 2022 09:15

Полонені росіяни йдуть воювати проти своїх

"Необхідно створити і поширити відеоматеріали з демонстрацією нелюдського ставлення українців до полонених. Розробити графічні матеріали нібито для викриття підставних осіб під час зйомок брифінгів службовців збройних сил Росії, які опинилися в полоні", – йдеться в наказі міністра оборони РФ, який 28 березня 2022-го у твіттері оприлюднила міжнародна хакерська група Anonymous.

Автор: facebook/Петро Кравчук
  На Київщині 29 березня українські вояки вилучили записник у полоненого командира взводу псковських десантників. На сторінках блокнота є список награбованого окупантом, переважно – побутова техніка
На Київщині 29 березня українські вояки вилучили записник у полоненого командира взводу псковських десантників. На сторінках блокнота є список награбованого окупантом, переважно – побутова техніка

Окупанти почали здаватись у полон з першого дня вторгнення – 24 лютого 2022 року. Перетинаючи кордон, натрапляли на тотальний спротив українських захисників. Не очікували такого, бо командування запевняло в легких перемогах і підтримці місцевих жителів.

Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74-ї окремої гвардійської Звенигородсько-Берлінської мотострілецької бригади під командуванням старшини Костянтина Буйнічева. Вони прибули з міста Юрга Кемеровської області.

"Ворог масово здається українським силовикам, – повідомила 27 лютого СБУ про здавання в полон великої групи окупантів під Миколаєвом. – З усіма полоненими активно працюють і документують їхні свідчення, щоб кожен причетний був покараний".

У полон здається Дмитро Астахов – підполковник спеціального загону швидкого реагування росгвардії з Кемеровської області. Його колона рухалася на Київ через Чорнобильську зону встановлювати контроль над територією України і придушувати опір місцевого населення.

На Донеччині українські воїни приймають у полон ворогів, які виявляються жителями тимчасово окупованих територій на Донбасі: слюсарі, вчителі, соціальні працівники. Їх насильно мобілізують і з мінімальним екіпіруванням відправляють на передову.

Автор: t.me/legionoffreedom
  Полонені, які увійшли до легіону ”Свобода Росії”, під керівництвом інструкторів Збройних сил України вивчають гранатомет NLAW
Полонені, які увійшли до легіону ”Свобода Росії”, під керівництвом інструкторів Збройних сил України вивчають гранатомет NLAW

"Та ніяких, як нам казали, фашистів чи гніту, тут немає, – звертається до росіян під час брифінгу в агентстві "Інтерфакс" у Києві 9 березня Максим Чернік із 15-ї окремої мотострілецької бригади, що дислокується в селищі Рощинське Самарської області. – Я дуже хочу, щоб товариші по службі, військові отямилися, не повторювали наших помилок, склали зброю. Ми воюємо проти мирної нації. Верховному головнокомандувачу хочу сказати, що довго приховувати правду не вийде. У народу терпіння не може бути вічним, візьмуться за зброю, щоб скинути такий уряд. За те, що своїх хлопців обманним шляхом кидають на війну як гарматне м'ясо".

11 березня президент Володимир Зеленський під час інтерв'ю іноземним ЗМІ повідомляє, що в полон здалися до 600 ворогів. Свідчення більшості з них є в соцмережах.

"Мамо, все добре. Я в Україні, здав зброю, пішов у полон, – у одному з таких роликів російський солдат говорить телефоном. – Спеціально відстав від своєї роти. Це моя ініціатива – здатися, щоб свої не вбили. Нас кидають проти мирних людей".

Здавшись у полон частина російських військових дає згоду на службу у Збройних силах України. В середині березня з окупантів починають формувати легіон "Свобода Росії". До нього вступає заступник командира винищувального авіаційного полку 41-річний Сергій Косик із Курська. Його літак збили українські військові 13 березня біля міста Ізюм на Харківщині. Косик два дні ховався й чекав на евакуацію. Потім зрозумів, що його свої кинули, і здався.

Російському оборонному відомству не подобається велика кількість доказів нормального поводження українців із полоненими. Тому з допомогою фейкових відео та фото Москва хоче зменшити кількість охочих скласти зброю.

Про поширення росіянами постановних відео з полоненими попереджає Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Наголошує, що українські військові дотримуються норм міжнародного права.

Автор: facebook.com/93OMBr
  Житель Тростянця на Сумщині говорить із бійцями 93-ї окремої механізованої бригади ”Холодний Яр”, які 26 березня звільнили містечко від російських окупантів. Разом із вояками тероборони і партизанами розбили Кантемирівську танкову дивізію. Вороги утримували Тростянець майже місяць
Житель Тростянця на Сумщині говорить із бійцями 93-ї окремої механізованої бригади ”Холодний Яр”, які 26 березня звільнили містечко від російських окупантів. Разом із вояками тероборони і партизанами розбили Кантемирівську танкову дивізію. Вороги утримували Тростянець майже місяць

42 країни, станом на 28 березня, звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через воєнні злочини російських окупантів в Україні. Ці держави готові засудити і сприяти затриманню винних у загибелі тисяч українців. Апарат суду збирає докази

29 березня Бельгія, Нідерланди, Ірландія та Чехія оголосили про видворення працівників російських посольств, яких звинуватили у шпигунській діяльності, формуванні хибних наративів, що використовуються для виправдання війни проти України. Раніше представників РФ вигнали зі Словаччини, Болгарії, Польщі, Латвії, Естонії та Литви – загалом понад 100 осіб.

30 березня у Краматорську Донецької області скерували до суду обвинувальний акт за колабораціонізм. Це буде перший розгляд справи за цією статтею, що набула чинності 15 березня. Передбачає позбавлення волі на 12 років. Завели справу стосовно місцевого жителя, який 25 березня виклав у тікток відео із запереченням нападу Росії на Україну і закликом підтримувати дії агресора.

"Припинення вогню в Україні – не причина скасування санкцій Великої Британії щодо Росії. Тиск на Путіна треба посилити за рахунок подальших економічних заходів і надання військової допомоги українцям. Слід добиватися повної зміни курсу Росії", –

Борис ДЖОНСОН, 57 років, прем'єр-міністр Великої Британії, відреагував на російсько-українські переговори 29 березня у Стамбулі, де керівник делегації РФ Володимир Мединський заявив про скорочення воєнної активності біля Києва і Чернігова

100 тисяч російських рублів із 28 березня пообіцяв платити Укргазбанк ворогам, які здадуться в полон зі зброєю і технікою. "Готові дати більше грошей, ніж пропонують їм удома, – написав банк у фейсбуку. – Навіть більше за посмертну виплату, на яку спромоглася їхня держава. Ця готівка для нас не має жодної цінності, не спалювати ж її"

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Полонені росіяни йдуть воювати проти своїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути