середа, 23 грудня 2020 21:15

"Олекса Довбуш. Таємниця Сили": вийшла книжка для дітей про українського супергероя

Перша дитяча книжка про легендарного ватажка карпатських опришків вийшла у видавництві Discursus. Фантастично-пригодницька історія письменника Василя Карп'юка розповідає про те, як Олекса Довбуш із малого впертого хлопчиська виріс у відважного воїна і став паном Карпат

Письменник 32-річний Василь Карп'юк родом із села Брустури на Івано-Франківщині. Виріс у глибині Карпат, де змалку чув оповіді про Довбуша та його неймовірну силу. Тому написати про українського супергероя вважав своїм особливим завданням.

– З дитинства для мене Олекса Довбуш – це реальний персонаж, – каже Василь Карп'юк. – По всіх Карпатах розкидані Камені Довбуша, лісами пролягають Стежки Довбуша. А в одному урочищі є навіть Крісло Довбуша. Кажуть, він там сидів і роздавав накази на всі гори.

Автор: фото надано видавництвом Discursus
 

Позаторік я працював як редактор над сценарієм фільму про Довбуша. Дослідив фахову літературу на цю тему й відкрив несподівані документи та свідчення. Зокрема, в монографії професора Володимира Грабовецького. Ця база додала впевненості під час написання "Таємниці Сили".

До прикладу, розділ моєї книжки про взяття Богородчанського замку – це історична подія. Опришки справді захопили цю фортецю, що мала добре озброєну охорону. Але оскільки пишу для дітей, то подаю це захоплення не як жорстоку битву, а як взірець винахідливості. Вони потрапляють до замку таємним підземним ходом, який починається із сусіднього села.

Ще одним джерелом інформації стали народні перекази й легенди. Деякі з них автор розказував синові перед сном, і той щодня просив новий епізод. Коли легенди закінчилися, Василь Карп'юк почав творити свою історію – і так вибудував цілісний сюжет.

– "Олекса Довбуш. Таємниця Сили" – це пригодницька повість про героя, – розповідає Карп'юк. – Довбуша часто називають українським Робіном Гудом. Він справді забирав у багатих і роздавав бідним. Але в моїй історії у нього є ще й суперсила. Така, що він може вирвати смереку з корінням. Звідки вона – відповідь є у книжці.

А ще Олекса – розумний і наполегливий. Коли юнакові довелося жити відлюдником у лісовій печері, він не гаяв часу. Наприклад, полював із рюкзаком на плечах, повним каміння, і так тренувався. Якщо під ногою трісне бодай одна гілочка, то лишиться голодним.

У книжці витворюється цілий магічний світ на основі гуцульської міфології. Тут промайне Арідник, і Олекса зіткнеться з цілком реальним Щезником. Що вже говорити про двобій із вовком.

Водночас для читачів добрими друзями стануть дві вивірки – Вушко і Носик. Олекса з ними подружився в дитинстві, і в історії вони весь час його супроводжують. Коли наближається небезпека, то Вушко торсає за вухо, а Носик – за ніс. Звідси й імена.

Візуальний образ опришків створила художниця 30-річна Наталія Кудляк зі Львова. Ілюструє дитячі твори з 2017 року і співпрацює з українськими видавництвами. "Олекса Довбуш. Таємниця Сили" має 32 ілюстрації. Частина зображень виконана у стилі коміксу, який пасує до динамічних моментів у тексті й асоціюється з книжками про супергероїв. Також ілюстрації зображують та пояснюють елементи гуцульського життя.

– Книжка унікальна й цінна, тому що розповідає про українського історичного героя, – каже письменник. – Він має надихнути малих українців цікавитися й захоплюватися нашою історією. Довбуш – персонаж, із зображенням якого можна друкувати щоденники чи рюкзаки, носити футболки.

У видавництві Discursus, яке заснували 2013-го, видають сучасну українську художню літературу, нонфікшн і переклади. Цьогоріч почали розвивати дитячу лінію. Її й започаткувала книжка про Довбуша. Й одразу стала однією з найпопулярніших у видавництві. На початку грудня вона з'явилася на полицях книгарень.

Зараз ви читаєте новину «"Олекса Довбуш. Таємниця Сили": вийшла книжка для дітей про українського супергероя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути