Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 16:34

Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти з собою

40 об'єктів архітектурної спадщини оцифрувала команда SKEIRON у проєкті "Кишенькова країна" за підтримки Українського культурного фонду. Тепер можна віртуально прогулятися туристичними візитівками й знаковими місцями 24 областей і Криму. Про проєкт розповідає один з авторів Юрій ПРЕПОДОБНИЙ, 26 років

З Андрієм Гривняком і Володимиром Зайцем дружимо з дитинства. Виросли на одній вулиці, вчилися в одній школі, разом відвідували пластові табори. Утрьох навчалися у Львівській політехніці. Андрій опановував комп'ютерну інженерію, Володя – комп'ютерні науки. Об'єднали свої знання й зусилля і чотири роки тому заснували компанію SKEIRON.

Створюємо 3D-моделі архітектурних об'єктів до найдрібніших деталей. За їх допомогою виготовляємо сувенірні листівки у форматі доповненої реальності.

  ”Ластівчине гніздо” –  пам’ятка архітектури й історії,  розташована на 40-метровій скелі  Ай-Тодорського мису в селищі Гаспра, в окупованому  Росією Криму. Нагадує середньовічний лицарський замок
”Ластівчине гніздо” – пам’ятка архітектури й історії, розташована на 40-метровій скелі Ай-Тодорського мису в селищі Гаспра, в окупованому Росією Криму. Нагадує середньовічний лицарський замок

Перші створили про Львів. Під час роботи над проєктом "Кишенькова країна: Львів" виник амбітний план – масштабувати проєкт по Україні, залучити інші міста, здійснити експедицію з оцифрування. Відбирали об'єкти, де поєднуються історія та архітектура. Часом вони не мають статусу пам'яток. Наприклад, будинок із муралом вчительки української мови й літератури в Авдіївці Донецької області, який намалював австралійський художник Ґвідо ван Хелтен 2016-го.

Використовуємо дрони й фототехніку. Знімаємо об'єкт і на основі тисяч світлин створюємо 3D-модель. Вона спрощує роботу архітекторам, реставраторам, дає змогу випустити туристичні листівки.

Планували оцифрувати всі області України. Та доступ до деяких об'єктів неможливий. Ластівчине гніздо в Криму, Донецький аеропорт або той же будинок із муралом вчительки в Авдіївці самі зняти не могли. Почали шукати варіанти. Вирішили використати матеріали з мережі. Добирали найкращі зображення, обробляли їх.

Про наш продукт важко розказати лише словами. Випустили брошуру з прикладами. Пізніше колега запропонував "оживляти" моделі за допомогою доповненої реальності – через додаток на смартфоні. Уперше їх показали 2019 року на конференції в Харкові. Людям сподобалося тримати тривимірні об'єкти архітектури. Почали працювати над AR-листівками (3D-листівка з доповненою реальністю. – Країна).

AR-технології з'явилися раніше, але набули популярності в Україні нещодавно. Бо в нас стали доступні смартфони й мобільний інтернет. Технології віртуальної та доповненої реальності використовують у торгівлі, комп'ютерній індустрії, кіно, архітектурі й дизайні, в роботі з культурною спадщиною. Додатки й програми для смартфонів допомагають людям навчатися, мандрувати, спілкуватися.

Подорожувати Україною можна віртуально. В одній руці – смартфон, у другій – поштівка із зображенням замку, палацу, храму, а на звороті QR-код.

  Донецький міжнародний аеропорт імені Сергія Прокоф’єва припинив роботу 26 травня 2014-го. Його захопили бойовиками терористичної організації ”Донецька народна республіка”. Зруйнований під час бойових дій упродовж червня 2014 – січня 2015 року
Донецький міжнародний аеропорт імені Сергія Прокоф’єва припинив роботу 26 травня 2014-го. Його захопили бойовиками терористичної організації ”Донецька народна республіка”. Зруйнований під час бойових дій упродовж червня 2014 – січня 2015 року

Наша команда оцифрувала 40 об'єктів архітектурної спадщини в 24 регіо­нах і Криму. Всі вони будуть доступні у форматі листівок доповненої реальності в додатку Pocket City AR з аудіогідом українською й англійською мовами.

"Кишенькове місто" – проєкт, що популяризує архітектуру міст. Привертаємо увагу до руйнування історичних пам'яток, оцифровані моделі віддаємо фахівцям для реставрації й реконструкції.

За декілька років команда реалізувала низку проєктів: "Кишенькове місто: Львів", "Кишенькове місто: Чортків", соціальний проєкт "Відчуй Україну на дотик: Львів" – щоб незрячі діти могли руками "побачити" архітектуру навколо них. Долучилися до порятунку Тартаківського палацу на Львівщині, відсканували його для майбутнього відновлення.

Хочемо, щоб оцифрування пам'яток стало масовим і доступним. Це допоможе популяризувати країну, розвивати внутрішній туризм.

Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти з собою. У проєкті ми робимо набір "Україна" із 25 листівок – по одній пам'ятці з кожної області та по п'ять об'єктів у Харкові, Києві й Одесі. Їх можна відправити друзям в інші міста, а під час закордонних подорожей показувати іноземцям свою країну.

*Зображення можна переглянути у 3D-форматі за допомогою додатку Pocket City AR на смартфоні.

**Матеріали підготовлено в проєкті "Кишенькова Країна" за підтримки Українського культурного фонду. Позиція УКФ може не збігатися з думкою авторів.

 
Зараз ви читаєте новину «Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти з собою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути