Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2020 12:44

Музиці потрібні нові формати, поки людство не звикло жити без концертів

Найцікавіші події липня

1–31 липня

– Україна будує свою стратегію культурної дипломатії. Намагається спиратися на досвід Німеччини, Польщі, Чехії, Франції. Та в нас немає тяглості традицій у презентації себе за кордоном, – каже літературознавиця й перекладачка Ірина Забіяка, 34 роки.

– Скажімо, довгу взаємодію Чехії та Польщі в галузі культури фіксує мова. Поляки бачать щось не до кінця зрозуміле і називають це чеським фільмом. Скільки ж треба було показати їм чеського кіно, щоб враження закріпилося і перетворилося на ідіому? Цей стереотип можна сприймати, ображатися чи висміювати. Та в будь-якому разі це основа, з якою можна працювати.

Проєкт "Місяць авторських читань" уже п'ять сезонів відбувається у Львові. Мета – показати, що діється в українській культурі просто зараз.

Цьогоріч відбудеться онлайн. Щовечора протягом місяця можна буде послухати письменників з України, Угорщини, Чехії, Польщі. Свої твори читатимуть Софія Андрухович, Марина Гримич, Андрій Любка, Гаська Шиян, Тамара Горіха Зерня.

Автор: molokofest.com
  2019 року на фестивалі ”Молоко” в Одесі київський ProEnglish Theatre показав англійською моновиставу ”Морфін” за Михайлом Булгаковим. Головного героя – сільського лікаря, який став наркоманом, – грає Юрій Радіонов
2019 року на фестивалі ”Молоко” в Одесі київський ProEnglish Theatre показав англійською моновиставу ”Морфін” за Михайлом Булгаковим. Головного героя – сільського лікаря, який став наркоманом, – грає Юрій Радіонов

Літературний фестиваль "Місяць авторських читань"

YouTube-канал Місяць авторських читань

3–8 липня

ХIII фестиваль театрів "Молоко" відбудеться в Миколаєві й Одесі.

– Раніше на "Молоці" було по 40 вистав. Цього разу представлять щонайбільше 10 – вплинув карантин, – каже директор, художній керівник Одеського культурного центру Михайло Журавель, 43 роки. – Покажемо "Політ над гніздом зозулі" Полтавського театру імені Миколи Гоголя. Він ніколи не був на гастролях в Одесі, хоча існує з 1936-го. Виставу за романом американця Кена Кізі поставив херсонський режисер Сергій Павлюк. Дія відбувається у психіатричній лікарні. Це символ держави, яка пригнічує особистість. Через підтекст боротьби за свободу "Політ" заборонили в Криму. Ідея постановки належала кримськотатарському режисеру Білялу Білялову. Полтавці на знак солідарності створили спектакль у себе.

ХІІІ Фестиваль театрів "Молоко"

3–5 липня. Миколаїв, Миколаївський художній академічний російський драматичний театр, вул. Адміральська, 25

6–8 липня. Одеса, Одеський культурний центр, вул. Василя Стуса, 2Б/7

База відпочинку "Люстдорф", вул. Перлинна, 3

4 липня

– Пандемія не випускає людства зі своїх лап. Але ми вже не можемо ховатися по домівках і жити порізно, – каже вокаліст хіп-хоп-гурту "Танок на майдані Конґо" Олег "Фагот" Михайлюта, 46 років. – Нам необхідно відчувати одне одного. І є спосіб, як це зробити безпечно.

ТНМК зіграють вертикальне шоу у столичному готельному комплексі "Братислава". Глядачі розташуються на балконах – групами до чотирьох людей. Сцена з музикантами буде на одній із прибудов готелю. Колектив назвав концерт "Танок іде на контакт". На початку червня на цій локації в новому форматі першим виступив рок-гурт Green Grey.

– Грали багато надзвичайних концертів – від кухонь і бліндажів до стадіонів і майданів, – продовжує Михайлюта. – Але такого ще не було.

"Відтепер ми у світі, де життя будь-якого моменту може бути переведене у жорсткий карантин, – пише головний редактор інтернет-журналу Karabas LIVE Ігор Панасов, 44 роки. – Це означає, що музичні події як явище назавжди в небезпеці. Аби вижити, музика повинна мати набір форматів, за яких це можливо.

Концерт на даху, який стає частиною вечірнього міста, – це особливе враження. Залишки світла сонця, хмари, вогні ліхтарів, силуети будівель, квап­ливі авто на дорогах, гуляки в парку. Усі стають персонажами реаліті-шоу.

Ще два-три таких вертикальних шоу – й вони перестануть бути особливою подією, аудиторії захочеться нового. І його треба шукати вже, доки людство не звикло жити без концертів".

Вертикальний концерт гурту ТНМК

Київ, 19:00, готельний комплекс "Братислава", вул. Андрія Малишка, 1

4–5 липня

16 год. триватиме онлайн-марафон Третього Міжнародного книжкового фестивалю Book Space.

"Заявляє себе як єдиний в Україні захід, сфокусований на інноваціях у книжковій сфері, – пише редакторка онлайн-журналу "КУСТ" Анна Заікіна. – Від такого очікуєш програму, що складається зі слів: гейміфікація, екранізація, діджиталізація, інтеграція. Але тема смерті в дитячих творах, графічний роман, літературний перформанс – це теж інновації, які в нас лише набирають обертів.

Торік на Book Space започаткували конкурс "Книжка майбутнього" для нагородження видавців та авторів, які поєднали паперові й цифрові технології. У номінації "Експеримент у цифрі" переміг мультимедійний проєкт "Джакомо Джойс" видавництва "Цивілізація". Вирізняється динамікою в кольорі та звуці. Наприклад, коли в тексті напруженість, сторінка починає пульсувати червоним".

Цього року фокусна тема – "Майбутнє: (анти) утопії".

– Планували говорити про медицину майбутнього і про те, як виживати під час апокаліпсиса. Тоді коронавірус був ще далеко, – каже артдиректорка фестивалю Вікторія Наріжна, 38 років.

Третій книжковий фестиваль Book Space

YouTube-канал Book Space Fest

17–18 липня

– Я ніколи не ходив у музичну школу. Не думаю, що освіта необхідна, щоб грати. Без неї обходилися багато великих, як-от Луї Армстронґ. Музика – це мова серця, – говорить камерунський бас-гітарист, співак і композитор 52-річний Рішар Бона. Виконує суміш джазу і традиційної музики. Був хедлайнером торішнього фестивалю "Джаз на Дніпрі". Цьогоріч відбудеться в режимі онлайн.

Виступлять українські музиканти – гітарист Олександр Любченко, саксофоніст Данило Вінаріков, дует гітариста Павла Сидоренка та вокалістки Юлії Мандич, саксофоніст Дмитро Александров і трубач Денніс Аду.

Також відзначать 100-річчя від дня народження американського саксофоніста і композитора Чарлі Паркера, одного із засновників стилю бібоп. Покажуть ексклюзивну відеоекскурсію в його дім-музей у Канзас-Сіті.

Музичний фестиваль "Джаз на Дніпрі"

YouTube-канал Jazz on the Dnieper

18–19 липня

100-річчю з дня народження американського скрипаля Айзека Стерна присвячується дводенний фестиваль інструментальної та симфонічної музики Instrum Fest Kremenets.

– Айзек Стерн отримав сім "Греммі". Він народився в Кременці ­1921-го, – розповідає ініціаторка фестивалю Тетяна Воронова, 36 років.

Instrum Fest – національний проєкт, що популяризує туризм через культуру. Влітку торік його проводили в Заліщиках Тернопільської області, взимку – в Чернівцях.

Основна музична програма відбуватиметься ввечері на Замковій горі. Виступить Олександр Божик. Увійшов до Книги рекордів України за гру на чотирьох скрипках одночасно. Виконує хіти гуртів Kazka, "Без обмежень", Metallica в авторському аранжуванні.

Гратиме гурт Dz'ob із Дніпра – поєднує інструментальну й електрон­ну музику.

На другий день фестивалю звучатиме класична музика. Зібрали музикантів, які народилися чи вчились у Кременці.

Фестиваль інструментальної та симфонічної музики Instrum Fest Kremenets

Кременець Тернопільської області, Замкова гора

Зараз ви читаєте новину «Музиці потрібні нові формати, поки людство не звикло жити без концертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути