четвер, 03 серпня 2023 18:03

Книжкові новинки літа

Тетяна Гонченко "Фриланс здорової людини", видавництво Vivat

Авторка книжки, журналістка, блогерка, фрилансерка, власниця двох телеграм-каналів із тисячами підписників Тетяна Гонченко поговорила з досвідченими виконавцями та наймачами, щоб вивести формулу комфортного фрилансу. Вона ділиться порадами про те, як порахувати вартість роботи, не потонути у прокрастинації, вести переговори із замовниками й не провалювати дедлайнів. А ще як створити особистий бренд і репутацію, що допоможе в роботі – й замовники обиратимуть саме вас.

У Тетяни Гонченко вийшла не просто корисна книжка, але добірка історій і лайфхаків для тих, хто давно мріяв звільнитися. Не таке вже і страшне це "в нікуди".

Володимир Єрмоленко "Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі", "Видавництво Старого Лева"

 

Ця збірка лекцій знаного філософа й перекладача Володимира Єрмоленка торкається теми кохання. Як воно змінилося за останні кілька століть? Як співіснують кохання й насолода, страждання, честь, сексуальність, родина, публічність? Кохання сьогодні має більше чи менше свободи, ніж 100 чи 200 років тому? І що про історію кохання можуть сказати література й мистецтво?

На перший погляд це академічний текст, однак "Ерос і Психея" читається як захопливий роман. Французькі, німецькі, італійські, британські, австрійські, єврейські тексти міцно переплетені з українськими. Володимир Єрмоленко не лише намагається поглянути на українських авторок та авторів крізь загальноєвропейські теми, а також торкається європейських сюжетів, що зачіпають український ґрунт, – образ Мазепи в європейській літературі, творчість Захер-Мазоха.

Анастасія Левкова "За Перекопом є земля", видавництво "Лабораторія"

Анастасія Левкова почала писати роман ще 2012 року, але після анексії Криму 2014-го твір повернув в інше русло. "За Перекопом є земля" – це спроба відкрити материк для півострова, а півострів для материка з незвичного ракурсу. Адже і там, і там є земля. Її варто пізнати й повернути їй цілісність.

У романі – кримськотатарська культура, українська історія, запах степу й моря, самоусвідомлення й родинні скелети. Разом із головною героїнею та її подругою Аліє читач пройде шлях від їхнього дитинства, з 1990-х, аж до окупації півострова Росією, з екскурсами в давнішу історію. Це оповідь про Крим, де минули дитинство, юність і перше кохання головної героїні. Там вона зрозуміла, що є українкою й ані дідусь – підполковник КДБ, ані російська кров у жилах цьому не завадили.

Артем Поспєлов, "Амок", видавництво Vivat

Дебютний роман українського письменника Артема Поспєлова, "Тадуш" 2021 року потрапив до довгого списку Книги року ВВС. Новий роман автора "Амок" – психологічна проза, в якій він пробує зазирнути за край людської деструктивності.

Їх було троє. 19-річний Рябий, який носить великі окуляри та їздить на чотириколісному велосипеді. Мес, який купує екстазі й за плечима якого сповнене насилля дитинство. І третя – Ада – дівчина з перерізаними венами, яка чує дивний голос. Незабаром почнеться загадкове Шоу Кролика Ло й заблукані душі потягнуться вервечкою до Доктора. Зміни – ось чого вони прагнуть.

Але для цього трійця мусить подолати випробування. Кожен із них зустрінеться із самим собою, щоб зазирнути в очі тому, хто прочитає цей роман. Бо вони – це ми, і ми занадто довго ходили по колу.

Емілія Гарт "Непокірні", видавництво "Лабораторія"

"Непокірні" – це історії трьох незвичайних жінок, які роз'єднані часом, але мають набагато більше спільного, ніж може здатися. Це роман про жіночу стійкість і фантастичну силу природи, яка допомагає лише тим, у кого відкрите серце й вільна душа.

Кейт – із 2019 року. Вайолет – із 1942-го. Альта – з 1619 року. Полювання на відьом, звинувачення в чаклунстві, таємничий старовинний медальйон з літерою W і слово "непокірна", видряпане невідомою рукою у спальні, старий котедж, успадкований від далекої тітки, родинні таємниці. Щось, що передається крізь роки й покоління, навіть якщо не озвучене й не оприявнене.

Дебютний роман британсько-­австралійської письменниці Емілії Гарт показує, який тиск середовище чинить на жінку і як часом непросто залишатися собою.

Сергій Жадан "30 віршів про любов і залізницю", "Видавництво Старого Лева"

Із дитинства ми сприймаємо залізницю не лише як щось, пов'язане із транспортом, а як велику таємницю, що дає змогу вирушити в мандрівку, здолати відстань, долучитися до великого простору, здобути новий досвід. Із мандрами й поїздками пов'язано й любовні переживання, розлуки та зустрічі, перестук розбитих сердець чи ніжні й тремкі обійми на перонах. Уздовж залізниці твориться історія країни.

"30 віршів про любов і залізницю" від культового українського поета Сергія Жадана – це поетична ода мандрівці, дорозі та любові.

У рядках Жадана вокзальна площа приходить у сни, люди, схожі на равликів, сплять на вокзалах і несуть на своїх плечах власні домівки, військові вирушають боронити країну та повертаються до рідних. Під тихий стук коліс та пізні гудки пасажири рахують засніжені пагорби, сонні долини, заміські будівлі, а заклопотані провідники блукають вагонами й розганяють сновидіння.

Меґґі о'Фаррелл "Гамнет", видавництво Vivat

Роман майстрині історичної прози Меґґі о'Фаррелл "Гамнет" – це історія про Вільяма Шекспіра, хоча його ім'я у книжці жодного разу не згадується. Це історія болю і втрати, яка подарувала людству надзвичайний твір.

Химерниця Агнес читає людські душі та зцілює тіла. Слава про незвичайні здібності дівчини-сокільниці шириться околицями. Аж ось вона вже віддана дружина й мати, обробляє орендований у брата клаптик землі – відьмацький садочок. Збирає лікарські рослини, дбає про дітей і пасіку. Тим часом її чоловік Вільям підкорює лондонську сцену.

Та одного дня смерть переступає їхній поріг і попри всі намагання Агнес щось змінити забирає 11-річного Гамнета. Втрата сина змінює стосунки між чоловіком і жінкою, які колись кохали одне одного до нестями. Між ними виростає стіна з болю та безпорадності. Але чотири роки по тому Вільям Шекспір створює п'єсу "Гамлет", відроджуючи і свого сина, і свій шлюб.

Фредерік Бакман "Переможці", видавництво "Книголав"

Третя, заключна, частина історії шведського письменника Фредеріка Бакмана про хокейну команду та життя містечка Бйорнстад – одна з найочікуваніших книжок 2023 року. Сильна і зворушлива історія, події якої відбуваються в маленькому містечку. Історія про жорстокість і чуттєвість, вірність і відданість, насильство і дружбу, прагнення помсти й жагу до перемоги.

Після подій, які ніхто не хоче згадувати, минуло два роки. Кожен намагався йти далі, але тут завжди щось цьому заважає. Жителі хокейного містечка продовжують шукати відповіді на найважливіші запитання: Що таке сім'я? Що таке спільнота? І чим вони готові пожертвувати, щоб захистити їх?

Але великі зміни не забаряться. Хтось повернеться додому після тривалої відсутності, хтось закохається, хтось спробує налагодити шлюб, а хтось піде на все, щоб урятувати своїх дітей. Хтось підкориться ненависті, хтось битиметься, а хтось візьме в руки рушницю і піде до ковзанки.

Зараз ви читаєте новину «Книжкові новинки літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути