середа, 27 січня 2021 20:40

Кілька квадрокоптерів обладнають свистками – і проблема суддівства вирішиться

Система відеоповторів задумана з єдиною метою – допомогти арбітрам розібратись у складних, подекуди виняткових ситуаціях. У нас її довели до абсурду. Коли в "Десни" під час виїзного матчу з "Колосом" (зіграли – 1:1, цей м'яч міг стати переможним. – Країна) забирають гол, забитий 5 хвилин тому. Бо VAR-арбітр передивився всю гольову комбінацію й побачив випадкову гру рукою біля штрафного майданчика команди, що забила. Хіба не абсурд? "Динамівець" Забарний у поєдинку з "Ворсклою" отримав червону картку там, де його суперник діяв з явного офсайду. Замість зупинки гри на користь киян маємо дискваліфікацію центрального захисника.

Однак VAR не вплине на боротьбу за золото чемпіонату України, бо пріоритетними залишаються спортивні чинники.

Система відеодопомоги має бути або в усіх матчах, або ніде. Бо "Десна" забила "Львову" з півтораметрового офсайду, але голу не перевіряли – VAR не було. Помилка вплинула на результат. Якби всі були в однакових умовах, її могли уникнути.

Ігор ЯВОРСЬКИЙ, 61 рік, колишній футболіст і тренер

VAR має допомагати арбітрам, як ґуґл – журналісту. Це допоміжний засіб. Не може відеоасистент арбітра зупиняти гру й повертати її до моменту порушення, яке сталося 5 хвилин тому. Це ніби на прем'єрі спектаклю, коли блискуче зіграно кілька монологів, піднімається суфлер і каже, що в репліці Отелло на початку п'єси було вжито не ту букву. Тому треба все розпочинати заново.

Ми забуваємо, хто головний арбітр у полі, а хто – суфлер. Бо якщо так піде далі, то головного судді просто не буде. Кілька квадрокоптерів обладнають свистками.

VAR потрібна лише тоді, коли арбітр її потребує.

Олег ФЕДОРЧУК, 59 років, футбольний тренер

Ми поки що поступаємося провідним чемпіонатам у твердості суддівських рішень. Там арбітр залишається головною дійовою особою. Нас за старою звичкою тягне до колективної відповідальності. Жодного разу не бачив, щоб арбітр на Заході бігав до монітора за найменшою дрібницею.

Мирон МАРКЕВИЧ, 69 років, колишній тренер збірної України

Зараз ви читаєте новину «Кілька квадрокоптерів обладнають свистками – і проблема суддівства вирішиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути