Ексклюзиви
середа, 27 березня 2013 17:13

Хвилі зруйнували гранітні плити

Субота, 23 березня, 9.30

26-річний Олексій Миколаєнко із села Білогородка, що за 10 кілометрів від Києва, телефонує на мобільний знайомій Анастасії Щербині, 27 років. Просить терміново знайти чоловіка, щоб той забрав свій Fiat із кучугури на вулиці Ягідній. Покинутий легковик заважає грейдеру, який розчищає селом сніг.

– Буди його бігом. І Олега Булку видзвоніть, бо запхнемо його "Таврію" в ліс, – кричить. – І хай видзвонить Колю Корівку, хай заводить трактора й їде сюди.

Анастасія з чоловіком щойно заснули. Цілу ніч поверталися з Києва, де працюють. Зі столичного Подолу виїхали близько 23.00, на той час усі вулиці вкрив 50-сантиметровий шар снігу. Допомогли вибратися із заметів півсотні легковикам, трьом "швидким" і шести маршруткам. Бачили чотири бронетранспортери і кількасот заметених по вікна машин. Витратили на бензин і харчі 500 гривень. Посеред Ягідної у Білогородці їхня машина намертво вгрузла в метровому заметі. Вибралися із салону через вікна і 3 кілометри йшли до хати

А в той час:

– Щоб за мною стежити, у квартирі встановили вісім камер. Підглядали навіть у душі й туалеті, – розповідає київська няня Віра Пиженко. Її звільнили з роботи. Господарі з першого дня підозрювали у крадіжках, але я така від роду, що ніколи чужого не візьму.

Віра Іванівна 20 років працювала вчителькою зарубіжної літератури на Львівщині, доки подруга 2009-го не запропонувала їй роботу нянею у столиці. Переїхала до бізнесмена виховувати 8-річну Іванку і 6-річного Вадима.

– Діти балувані, бо батьки їх не сварять і не б'ють. Я з ними проводила 24 години на добу. Доки вони вчилися, готувала вдома обід і вечерю, прибирала у квартирі. ­Після школи водила на гуртки. Іванка грає на ­піаніно, Вадим ходить у секцію карате. Спочатку через звільнення засмутилася, але скоро відійшла. Подруга пропонує переїжджати у Москву. Знайшла для мене багату сім'ю. Вони готові платити на наші гроші 12 тисяч гривень на місяць. Попередні господарі давали 8.

Телеведуча 31-річна Ольга Фреймут чекає на журналістів у своїй новій квартирі у ­Львові. Витягує з шафи 16 пар одноразових ­білих капців, запакованих у целофан. Нарізає торт, засипає у кавоварку каву.

Квартира – у сучасному мікрорайоні на околиці міста. Тут ще немає магазинів, сюди не ходять маршрутки. Навколо – ліси й поля. Проте до центру автомобілем добиратися 10 хв.

– Хочу поділитися своїм щастям, – розповідає. – А з ким, як не з колегами. ­Кажуть, першим у нову хату впускають кота, а я – журналістів. Хай проведуть ревізію. Я вибрала цей район, бо тут свіже повітря. На літо буду привозити дочку Злату. ­Кататимемося на велосипедах, ходитимемо в ліс на пікніки.

Площа житла – 82 кв. м. "Квадрат" у цьому будинку коштує близько 7 тис. грн. Двокімнатна квартира має готельний стиль – мінімум прикрас, білі стіни, на підлозі ламінат. Меблів поки що не завезли. Лампи, посуд, постіль будуть білі.

Керівник Черкаської обласної організації партії "Свобода" 26-річний Юрій Ботнар в офісі здирає з чорного захисного шолома темну клейку стрічку. Помічає під нею цифри білого кольору, написані під трафарет.

– Я не одразу навіть зрозумів, що шолом міліцейський. Він і на мотоциклетний схожий, – каже Юрій. – Знайшов його 22 березня біля обласної ради на клумбі.

Того дня черкащани та представники опозиційних політичних сил намагалися штурмом потрапити до приміщення облради. ­Вимагали звіту та відставки губернатора Сергія Тулуба. Дорогу їм перегородили чоловіки із символікою Партії регіонів та спецзагони міліції. Між представниками сторін час від часу виникали сутички. ­Ботнар теж брав у них участь.

– Імовірно, одному зі спецпризначенців і належить шолом.

У понеділок "свободівець" віднесе його в ­міліцію.

– Ще один, – скаже черговий право­охоронець.

Юрій отримає розписку, що повернув ­державне майно. "Дякую" йому ніхто не ­скаже.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Четверо міліціонерів Донецького міського управління міліції 21 березня затримали 41-річного Михайла Буцького з приміського села Луганське. Вивезли на трасу Донецьк – Запоріжжя й висадили біля ­тренувальної бази футбольного клубу "Шахтар". Того ж вечора чоловіка знайшли мертвим – на нього наїхала машина.

– Цей чоловік був п'яний, погрожував дружині, яка поїхала до куми. У конфлікт втрутився чоловік куми, подзвонив знайомому міліціонерові. Наш співробітник із трьома колегами поїхали до дебошира, хотіли привезти його додому. Дорогою він почав кричати, вискочив із машини й пішов трасою, – кажуть у міському управлінні міліції.

Селяни міліціонерам не вірять. Переконані: Михайла вбили й підкинули тіло під колеса машини, імітувавши ДТП.

22 березня працівники Чернігівської ­обласної прокуратури з міліціонерами затримали 37-річного Юрія Висоцького, голову Городнянської райдержадміністрації. Його підозрюють в отриманні $8 тис. хабара за здачу в оренду столичній фірмі 8 га землі у селі Сеньківка, там планували облаштувати ринок. Представник фірми передав гроші в машині.

– Я про це нічого не чув, – каже сеньківський сільський голова Юрій Голован. – Про будівництво невеликого критого базарчика говорили ще років 15 тому. У сусідніх селах такі зробили, а про наше забули.

До призначення головою району Юрій Висоцький працював начальником фінансового управління райдержадміністрації і начальником районного відділення "Райффайзен Банку Аваль". Район очолював 10 місяців. З дружиною виховують двох дітей.

Суддя Олександр Фунжій із Петровського райсуду Донецька 26 березня оголосив вирок трьом міліціонерам, які торік 17 червня побили і зґвалтували кийком місцевого 39-річного Михайла Бєлікова. Дільничний 24-річний Руслан Сутковий отримав 10 років в'язниці, солдат 23-річний Вадим Чижков – чотири роки з випробувальним трирічним терміном, начальник дільничних ­інспекторів підполковник 48-річний Олег Заєць – п'ять років з випробувальним трирічним терміном. Суд позбавив їх звань і зобов'язав Державне казначейство сплатити потерпілому 250 тис. грн компенсації.

Після побиття Михайло Бєліков став ­інвалідом I групи, збоку на тілі носить ­калоприймач.

2500 євро зар­платні щомісяця отримує кожна учасниця українського ­жіночого руху FEMEN. Такі дані наводить італійська газета ІІ Foglio. ­Платять їх нібито один американський бізнесмен, що працює в Києві, і два німецьких

44000 гривень від початку року надійшло в бюджет від штрафів за недотримання вимог анти­тютюнового законодавства. ­Інспектори Держспоживч­інспекції провели 110 перевірок, у 32 випадках встановили факт куріння або наявність попільничок у ресторанах.

Опозиції подобається бути "розведеними кошенятами"

В опозиції більше немає сил для блокування трибуни. Ситуація минулого тижня у Верхов­ній Раді це довела. Намагалися блокувати, але Сергія Власенка від позбавлення мандата так і не захистили. Зі свого боку, Партія регіонів показала, що не виконуватиме жодних угод. Вона чавить політичних опонентів по всьому полю.

У цю ситуацію опозиція загнала себе сама, свідомо йдучи на компроміси з "регіоналами". Тому можна говорити про її некомпетентність та інтелектуальну неспроможність. Вони не можуть навіть тактично діяти. Вивчили свого супротивника, але, прогнозуючи його кроки, дають можливість їх робити. Ситуація нагадує фразу "регіонала" Михайла Чечетова: "розвели як кошенят". Таке враження, що опозиції подобається бути цими кошенятами.

Костянтин МАТВІЄНКО, політолог

Ховати гроші за кордоном стає важче

Український великий бізнес уже два роки не тримає грошей на Кіпрі. Саме тоді фахівці помітили проблеми тамтешніх банків. Наші облюбували фінустанови США, Австрії, Ірландії та нідерландських офшорів. Обслуговуватися там дорожче, ніж на Кіпрі, але захищеність – на порядок вища.

Епоха офшорів відходить. Людям, які в 1990-х легко виводили гроші, сьогодні зробити це значно складніше. Світ і фінансова система стають прозорішими. Навіть найбагатші можуть мати проблеми пов'язані з переведенням і відмиванням коштів. Різниця в тому, що мультимільйонери наймуть адвокатів і вийдуть із води сухими, а бізнесмени середньої ланки – ні.

Контроль за фінансами посилюється в усьому світі. Тому ховати гроші за кордоном стає важче з кожним роком.

Олександр ОХРІМЕНКО, економіст

По 1 тис. грн доплачуватимуть до пенсії воякам Української повстанської армії та дивізії СС "Галичина" у Львові, вирішили у міськ­раді. Почнуть із ­квітня. У місті живуть близько сотні ветеранів УПА та 10 – дивізії СС "Галичина".

Функція "Громадський транспорт" на картах ­Google стала доступна у 15 українських містах. ­Зараз інформація про маршрути громадського транспорту стосується Києва, Вінниці, Дніпропетровська, Донецька, Житомира, Запоріжжя, Луцька, Львова, Одеси, Полтави, Рівного, Севастополя, Харкова, Черкас і Чернігова.

Жителька Ужгорода 92-річна Ганна Карбовська має стаж роботи понад 78 років. Вона досі працює бухгалтером. За весь час, починаючи з 1934-го, мала перерву два з половиною роки – через війну та народження трьох дітей. До Книги рекордів України не потрапила, бо після виходу на пенсію працює неофіційно.

Для зйомок фільму про колишнього директора Інституту серцево-судинної хірургії Миколу Амосова шукають його пацієнтів. Стрічку хочуть зняти до 100-річчя лікаря, яке святкуватимуть у грудні цього року. Амосов перший у Радянському Союзі робив операції із заміни мітрального клапана серця. Помер 2002-го. В Україні є понад 10 тис. його пацієнтів. Найстаріший живе в Кіровоградській області. Йому хірург замінив клапан у серці 50 років тому.

Нардеп-"свободівець" Ігор Мірошниченко обіцяє ­знести пам'ятник Леніну в райцентрі Лебедин на Сумщині. Його вже сім разів нищили, але тамтешні комуністи відновлювали. Мірошниченко каже, що спорудить там монумент жертвам комуніс­-

тич­ного режиму. 15 лютого він з активістами партії "Свобода" зруйнували пам'ятник Іллічу в Охтирці. За місяць ленінці встановили новий.

Анекдоти

У разі перемоги Януковича на президентських виборах 2015 року країна матиме справжнього президента-рецидивіста.

Раз даїшники на дорогах заробляють, то нехай кожен свою ділянку й відремонтує.

Цікаво, на чому до нас ­весна добирається? Летить "Аеро­світом", їде "Хюндаєм" чи автомобілем на 98% відремонтованих доріг?

Зараз ви читаєте новину «Хвилі зруйнували гранітні плити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути