Ексклюзиви
четвер, 30 червня 2011 13:16

Гінекологу вигідно заплатити податковій 200 тисяч євро хабара

Минулого тижня в Греції вперше за кризових часів почали відключати електрику. Дві доби страйкували робітники РРС - найбільшої державної енергокомпанії. Вони виступають проти роздержавлення підприємства.

Щоб отримати 12 мільярдів євро кредиту, уряд, на вимогу МВФ і Євросоюзу, зменшує зарплати, пенсії та соціальні виплати. Торік країна отримала 110 мільярдів євро кредиту. Але економіці це не допомогло. У великих містах закриваються магазини, завмирають будови. Через подорожчання бензину греки пересідають із автівок на громадський транспорт. Держустанови масово звільняють працівників.

23 червня міністр фінансів 54-річний Евангелос Венизелос гарантував інспекторам ЄС і МВФ, що країна знову підвищить податки й скоротить витрати. Так уряд сподівається перекрити нестачу в бюджеті 3,8 мільярду євро. План "затягування пасків" розрахований на п'ять років

Слава ТЕРУЛАНІС, 46 років, експерт антикорупційної організації Transparency International, Афіни:

- Корупція і роздутий штат держслужбовців - це дві головні причини кризи в Греції. Податкова система має діяти так, щоб люди з найбільшим доходом платили у казну 45 відсотків заробленого. Але ніхто цього не робить. Найкращий гінеколог Афін пише, що заробляє щомісяця мінімальну суму - 800 євро. Хоча його річний дохід по "чорній" бухгалтерії - 3-4 мільйони євро. Йому вигідніше заплатити податковій 200 тисяч євро хабара, ніж віддати півтора мільйони державі.

П'ята частина працездатних греків зайняті в державному секторі. В інших країнах Євросоюзу таких не більше 10 відсотків. На одній посаді нерідко працюють четверо. У невеликих містах вони виходять на роботу по тижню на місяць. Кожен має по 2500 євро, дві додаткові зарплати й купу пільг. Позаторік держслужбовцям двічі підвищували зарплату.

Навіть найприбутковіші державні підприємства отримують величезні дотації. Їхні директори вказують довільні цифри в податковій звітності. Якщо перейдуть у приватні руки, то контроль буде жорсткіший.

За умовами для країн ЄС, дефіцит державного бюджету не має перевищувати 3 відсотки від внутрішнього валового продукту. А державний борг - не вищий 60 відсотків. У Греції ці цифри - 13 і майже 120 відсотків. Досі жодна країна Євросоюзу не дозволяла собі подібного. Така сама критична ситуація у Великій Британії, але вона не входить до Єврозони. Німеччина й Франція бояться, що можливий дефолт Греції обвалить євровалюту. Їм нічого не залишається, як покрити грецькі борги. А за кілька років цю допомогу просто спишуть.

Артан КАРАХАЛІОС, 26 років, програміст, Афіни:

- Ми звикли до хорошого життя: щотижня ходити в кіно чи театр, купувати якісну їжу, гарний одяг. Люди бояться втратити це. Коли пішли чутки, що державні підприємства приватизують, усі тільки про це й говорили. Активніші взяли намети й пішли протестувати під парламент.

Клавдія КАНДАКІС, 48 років, Афіни:

- У Греції нема й не було фінансової кризи. Є неправильна політика, коли на роботу влаштовуються по знайомству, процвітає корупція. Хочеш побудувати дім чи піти в лікарню - всюди треба дати хабара.

Лія КАНАРІС, 54 роки, власник готелю, Кастор'я:

- Податківці мене попередили, що сплачуватиму тепер не 20 відсотків прибутків, а 30. Для мого бізнесу це означає загибель. Бо в травні приїхали тільки 40 людей, хоча ми планували 110-120. Не матиму чим розрахуватися з персоналом і перевізниками. Щоб покращити справи, вартість номерів знизили у 1,5 разу. Тепер сім'я може жити в готелі від 75 до 100 євро за добу. Власники сувенірних крамничок і товарів для туристів теж спускають ціни. Усі хочуть позбутися більшості товару і відійти "в тінь".

Андреас ПОЛІРОТУ, 34 роки, вчитель приватної школи, Салоніки:

- Дівчата, які зі мною випускалися, працюють у державних школах. Казали, їм скоротили зарплатню й кількість годин. Через це не встигли вивчити з другокласниками таблицю множення на 7, 8 і 9. Платню вони мають все одно вищу за мене - 2400 євро. Мені платять півтори і 3 тисячі маю відпускних. Замість 13-ї і 14-ї зарплат керівництво забезпечує нам медичне страхування.

Лідія ТЕРАКЕС, 37 років, домогосподарка, Афіни:

- Чоловік працював менеджером у великому торговельному центрі. Мав 1500 євро на місяць. Прибиральники й продавці не отримують там і тисячі. Друг запропонував влаштувати його за хабар прибирати у в'язниці. Заплатили 5 тисяч євро. Зараз Тадій має 2400 євро щомісяця, плюс доплати за небезпечну роботу й 30 відсотків субсидії на комунальні послуги. На роботу виходить через день. Бо у в'язниці чотири прибиральники.

Криза виникла не через держслужбовців. Щодня по телевізору показують наших знаменитостей. Вони мають дорогі машини, яхти, а податків платять, як молочниця. Так робила співачка Алкістіс Протопсалті. А зарплати хочуть зменшувати клеркам і соціальним працівникам.

Ян КАРАКАРІДІС, 29 років, соціальний працівник, Салоніки:

- Батько не хотів, щоб я йшов у туристичний бізнес. Без родинних зв'язків там важко чогось досягнути. Працюю у відділі статистики, стежу за десятьма родинами, які отримують соціальну допомогу від держави. Щомісяця маю зайти до них. Частині співробітників у лютому скоротили платню на 10 відсотків. Але додаткову зарплату на Великдень отримали всі. Заробляю не менше за друзів, які возять на екскурсії туристів. А вільного часу - значно більше.

Зараз не погодився б перейти на іншу роботу. Втратив би страхування, комунальні пільги та допомогу на освіту дітей. Скорочення не боюся. Як це станеться, мені виплатять три зарплати. Піду працювати до батька, у нього своя ферма.

 

45 000 000 000 євро закладено у бюджеті Греції на 2011-й рік на виплати держслужбовцям

535 євро - стільки заплатить протягом року кожен житель країн Євросоюзу по боргах Греції, підрахували спеціалісти аналітичного центру "Відкрита Європа".

 

 

"Греція не впорається сама із ситуацією, в якій опинилася. Зараз нам як ніколи потрібна підтримка Євросоюзу. Банки піднімають вартість обслуговування кредитів. Ще трохи, й ми будемо на межі колапсу"

Георгіос Папандреу, прем'єр-міністр Греції

 

Чого вимагає Євросоюз від Греції

- Скоротити зарплати держслужбовців на 30 відсотків, скасувати 13-ту і 14-ту платні.

- Продовжити до 18.00 робочий день. Зараз більшість держслужбовців працюють до 14.00.

- Підвищити пенсійний вік для чоловіків і жінок до 67 років. Зараз греки можуть виходити на відпочинок, маючи 15 років стажу. При цьому їм виплачують 80 відсотків зарплатні.

- Скоротити пенсії на 10 відсотків усім, хто отримує більше 800 євро. Середня пенсія в країні - 1800 євро.

 

Країни - найбільші боржники

Румунія - найбільший боржник Міжнародного валютного фонду. Її борг - 15,1 мільярду доларів. На другому місці Україна - 14,7, на третьому Греція - 14,5 мільярду.

Всесвітньому банку найбільше заборгували Китай - 12,88 мільярдів доларів, Бразилія - 11,32 мільярду, Індія, Мексика і Туреччина - по понад 10 мільярдів.

Загального зовнішнього боргу найбільше в США - понад 10 трильйонів доларів. Велика Британія винна 8,28 трильйону, Німеччина - 3,9, Франції - 3,46 трильйону. Україна тут на 46-му місці - 39,19 мільярду доларів.

 

Зараз ви читаєте новину «Гінекологу вигідно заплатити податковій 200 тисяч євро хабара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути