четвер, 10 листопада 2022 14:36

Білоруські війська підуть у наступ на півночі – Безсмертний

Білоруські війська підуть у наступ на півночі – Безсмертний
Дипломат Роман Безсмертний вважає, що Білорусь готова до повноцінного вступу у війну проти України. Фото Сергія Старостенка

Росія і Білорусь виношують плани наступу не лише на Україну, а й на Польщу та країни Балтії. 10 жовтня Білорусь готова була стати повноцінним учасником бойових дій на території України.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політик і діпломат Роман Безсмертний.

"Білорус Лукашенко є сателітом, і його війська керуються з генштабу РФ. У якому напрямку використають білоруські сили? Єдиний варіант – це північний наступ на Україну. Рано чи пізно це реалізують. До нього вдавалися ще 24 лютого. Диверсійно-розвідувальні групи, що увійшли на територію України, були здебільшого сформовані з білоруських громадян", – говорить він.

В результаті зустрічі Путіна і Лукашенка 10 жовтня створили бойове угруповання, що має однакову спрямованість на територію України, Польщу і балтійські держави, наголошує дипломат.

"Протягом кількох останніх тижнів Росія нарощує інформаційний прес, що вона воює проти Північноатлантичного альянсу. Отже, якщо вона робить це з ним на українській території – то чому не може воювати на польській чи балтійській? Паралельно всіляко крутять тему, що НАТО має слабкий військовий потенціал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко пригрозив українським військовим й образився на Зеленського

Путін і Лукашенко – психічно хворі люди, стверджує Безсмертний.

"Вони не просто йдуть на розгортання бойових дій континентального масштабу. Їхнє подальше існування можливе тільки за розростання цієї війни у широкий регіональний конфлікт", – зазначає він.

10 жовтня РФ і Білорусь готувалися завдати спільного удару по Україні. Лише ефективна дія нашої ППО спинила їх, вважає дипломат.

"Успіхи нашої протиповітряної та протиракетної оборони і низька ефективність використання ракет і БПЛА – ураження цілей становило 13-18 відсотків – зруйнували план наступу. Підтвердженням цього є сформоване угруповання, що зараз маневрує, та інформаційно-психологічна атака, яку вели з 8 по 11 жовтня. Отже, Білорусь уже готова була вступити у війну, але наші Збройні сили зупинили її", – додав він.

Повне інтерв'ю з Романом Безсмертним читайте в журналі "Країна" за 10 листопада.

Від початку повномасштабної агресії Росія використовувала територію Білорусі як плацдарм для атак на Україну. Звідти 24 лютого наступали російські загарбники. Для здійснення авіанальотів проти України російська армія залучила практично всі аеродроми Білорусі.

14 жовтня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про "розгортання союзного угруповання військ", до якого входять білоруські й російські військові частини.

20 жовтня Генштаб Збройних сил України заявив, що ймовірність спроби наступу з території Білорусі зростає, але його напрямок може бути змінений на захід від білоруського кордону для "перерізання" логістики постачання зброї.

Зараз ви читаєте новину «Білоруські війська підуть у наступ на півночі – Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути