Ексклюзиви
понеділок, 21 березня 2022 23:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Показали аеродроми в Білорусі, РФ та окупованому Криму, звідки бомблять Україну
19

Для авіанальотів проти України російська армія використовує практично всі придатні для цього аеродроми Білорусі, Росії та окупованого Криму.

Звідти авіація РФ бомбить військові та цивільні цілі, обстрілює територію України ракетами, здійснює десантування, використовує гелікоптери.

Про місця, звідки вилітає ворожа авіація, пише "Радіо Свобода".

Коли Україна просить західних партнерів "закрити" небо, ідеться про комплекс дій, направлений на стримування саме авіації і ракет Росії, які завдають колосальної шкоди військовій і цивільній інфраструктурі України.

Скільки ворожих аеродромів

Загалом аеродромів із тактичною військовою авіацією біля кордонів України близько 40. До арсеналу РФ слід також додати літаки стратегічної авіації, що можуть базуватися на відстані понад 5 тис. км від цілі.

Однією із останніх жертв ударів російської авіації, яка сколихнула українське й світове суспільство, став Драмтеатр у Маріуполі.

У ньому знайшли прихисток від безперервних бомбардувань сотні цивільних - жінок і дітей.

На одному з останніх зображень компанії Maxar, яка спеціалізується на супутникових знімках високої якості, було видно, що перед авіаударом росіян з обох боків будівлі театру великими літерами написано "ДЕТИ", проте навіть це не зупинило нападників з РФ.

  Супутниковий знімок Драматичного театру у Маріуполі, 14 березня
Супутниковий знімок Драматичного театру у Маріуполі, 14 березня

Навпаки, для ураження цивільної мішені росіяни використали потужну бомбу. Експерти мають кілька версій, звідки прилетів літак, який скинув її на мирний об'єкт.

"Загальний повітряний напад на Маріуполь могли здійснювати з окупованого Криму, Краснодарської і Ростовської областей Росії.

Але востаннє, наскільки нам відомо, застосовували надпотужну бомбу, а це вже стратегічна авіація, яка могла злетіти хоч з Уралу", - розповів військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Стратегічна авіація - це переважно бомбардувальники, які входять до складу командування дальньої авіації повітряно-космічних сил Росії. І завдяки яким можна застосовувати ракети великої дальності ураження. Ідеться про ураження на відстані до 5,5 тис. км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен українець повинен знати цих тварюк - прізвища росіян, які бомбардують населення

Найближчий до України відомий аеродром стратегічної авіації - авіабаза в місті Енгельс Саратовської області. Там базуються такі стратегічні бомбардувальники, як-от Ту-160 і Ту-95МС, які видно на супутникових знімках від 6 лютого.

  "Аеродром Енгельс-2", Енгельс, Росія, 6 лютого
"Аеродром Енгельс-2", Енгельс, Росія, 6 лютого

Але стратегічна авіація РФ зараз застосовується не надто активно й переважно в тих областях України, де окупаційні війська вже здолали опір української протиповітряної оборони, кажуть фахівці.

Оскільки таких територій не так багато, здебільшого використовують "звичайну" тактичну російську авіацію. Зазвичай вона летить із суміжних до України областей Росії, Білорусі та окупованого Кримського півострова.

Аеродроми в окупованому Криму

Окупований Крим став для Росії не тільки плацдармом для наступу з півдня сухопутними військами, а й зручною базою для повітряних нальотів.

Саме тут розташовані щонайменше два великі військові аеродроми, які РФ активно використовує у війні проти України.

"З Криму багато авіації злітає, і вони відпрацьовують на різних напрямках. Імовірно, на Маріуполь також.

З Криму є інформація і про стратегічну авіацію, як-от літаки "Ту", які запускають ракети типу "Х", - каже керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Саме такі ракети класу "Х" застосовували для ударів по Вінницькій, Львівський та Івано-Франківський областях.

За словами експертів, здебільшого атаки на ці області РФ використовує ракети "Х-101". Також є ризики, що вони можуть використати іншу модифікацію - "Х-102" із термоядерною боєголовкою.

Військовий аеродром Саки

Один із головних для авіації РФ аеродромів в окупованому Криму розташований поблизу міста Саки.

Раніше тут була база ВМС України, але нині базується 43-й винищувальний авіаційний полк ПКС Росії, у складі якого переважно літаки Су-30СМ, Су-33 і бомбардувальники Су-24М.

  "Військовий аеродром Саки", Саки, АР Крим, липень 2021-го
"Військовий аеродром Саки", Саки, АР Крим, липень 2021-го

Одного з пілотів, який літав із міста Саки і бомбив міста України, взяли в полон після того, як його літак збили в Миколаївській області.

Це командир авіаційної ескадрильї майор Олексій Головенський. Під час пресконференції Києві він розповів, що виконував аналогічні завдання в Сирії. У нього є родичі на Полтавщині, які потерпають від бомбардувань його ж російських колег.

Військовий аеродром Бельбек

На півострові є інший великий військовий аеродром - Бельбек. Він розташований на північ від Сімферополя. На ньому, судячи із супутникових знімків, щонайменше з 2005 року тут також розташована велика кількість військових літаків.

  "Військовий аеродром Бельбек", Севастополь, АР Крим, 2020 рік
"Військовий аеродром Бельбек", Севастополь, АР Крим, 2020 рік

Зараз, за інформацією Повітряних сил України, тут базуються Су-27, Су-27СМ, Су-30М2 та Су-27М.

Після реконструкції 2020-го цей аеродром може приймати і стратегічні бомбардувальники Ту-22М3, Ту-160 і Ту-95МС, з яких, за даними ЗСУ, з території Чорного моря ракети вже випускають зокрема по Львівській області.

  "Аеродром Бельбек", 11 березня 2022 року
"Аеродром Бельбек", 11 березня 2022 року

За словами експертів, такі літаки мають на озброєнні крилаті ракети, що здатні долати відстані до 5,5 тис. км.

На супутникових знімках аеродрому Бельбек з 2005 року, які є в нашому розпорядженні, таких літаків не видно, однак їх можуть ховати у спеціальних ангарах. Чи базуються такі літаки в Криму зараз, невідомо.

Військовий аеродром "Морозовськ" (Росія)

У Ростовській області дислокується оперативне об'єднання Росії - четверта червонопрапорна армія військово-повітряних сил, націлена на атаку за напрямком південного сходу України.

Вона містить винищувачі, гелікоптери, сили протиповітряної оборони, а також понад 40 бомбардувальників, більшість із яких стоїть на аеродромі "Морозовськ". Це пов'язано з тим, що саме тут базується 559-й бомбардувальний авіаційний полк.

  "Військовий аеродром Морозовськ", Морозовськ, Росія, 2021 рік
"Військовий аеродром Морозовськ", Морозовськ, Росія, 2021 рік

До повномасштабного вторгнення на цьому аеродромі базувалося безліч військових літаків, що підтверджує знімок Maxar за листопад 2021 року. На ньому видно понад 20 бомбардувальників Су-34.

Ближче до нового вторгнення Росії на територію України 24 лютого бачимо на супутникових знімках, що на аеродромі з'явилися додаткові військові літаки, тепер їх уже більше 30. Така ж картина і на 20-й день вторгнення.

  Морозовськ, 16 березня
Морозовськ, 16 березня

Аеродроми Краснодарського краю

Найближчими авіабазами до Маріуполя також є російські військові аеродроми Приморсько-Ахтарськ та Єйськ.

Від Приморсько-Ахтарська до блокадного Маріуполя приблизно 125-130 км. Зазвичай тут базуються лише винищувачі Су-25, а бомбардувальників немає.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії винищувачі можна було роздивитися з супутника. Та вже в березні тут також помітили "блакитні" бомбардувальники Су-34.

  "Військовий аеродром Приморсько-Ахтарськ", листопад 2021 року
"Військовий аеродром Приморсько-Ахтарськ", листопад 2021 року

Винищувачі також можуть використовувати ракети різного калібру для нанесення ударів по наземних цілях, зокрема будівлях.

За словами експертів, часто такі літаки застосовують некеровані ракети, що робить ураження цивільних об'єктів імовірним навіть незалежно від намірів пілота.

Другий російський аеродром у Краснодарському краї розташований в Єйську, "через затоку" від Маріуполя.

Відстань від нього до українського міста складає всього близько 60 км. Тут, за даними порталу Military Aviation, базується понад 20 літаків МіГ-29К, але на знімках з супутника такої кількості російських винищувачів не видно.

Переважно тут стоять протичовневі літаки Ту-142 і близько п'яти винищувачів, серед яких є Су-33.

  "Військовий аеродром Єйськ", 19 березня
"Військовий аеродром Єйськ", 19 березня

Справжнім "ударом ножем у спину" і прямим невиконанням публічних обіцянок самопроголошеного президента Олександра Лукашенка стало те, що російські війська почали здійснювати авіанальоти на Україну з території Білорусі.

"Повітряні Сили прискорили процес нарощування системи ППО на півночі країни - як винищувального, так і зенітного ракетного прикриття. Було створено нові підрозділи зенітних ракетних військ, розширено можливості авіаційних бригад та інші заходи з посилення північного напрямку, про які не будемо говорити публічно", - розповів речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

За його словами, нині російські військові активно використовують у Білорусі практично всі діючі аеродроми біля міст Ліда, Бобруйськ, Мозирь, Гомель, Лунінець, Барановичі, Брест та інші.

Військовий аеродром Ліда (Білорусь)

Зазвичай на цьому аеродромі стоять сили 116-ї гвардійської штурмової бази ВПС Білорусі. Приблизно таку ситуацію видно на знімку за вересень 2020 року від Maxar для GoogleMaps: понад 20 військових літаків, частина з яких може бути схована у спеціальних підземних ангарах.

  "Військовий аеродром Ліда", Білорусь, 2020 рік
"Військовий аеродром Ліда", Білорусь, 2020 рік

Зазвичай тут стоять переважно літаки Су-25 та МіГ-29, а також Як-130.

На останньому детальному знімку супутникової системи Planet за 14 лютого також не видно серйозних змін у кількості літаків.

Але поряд зі злітною смугою вже можна побачити понад 20 гелікоптерів, яких там раніше не було. Це може свідчити про початок активного перекидання військових РФ ще під час так званих "навчань".

  "Військовий аеродром Ліда", 14 лютого
"Військовий аеродром Ліда", 14 лютого

На останніх знімках за 17 березня зміни вже відчутніші. Кількість літаків на злітній смузі збільшилася майже вдвічі.

Серед них - літаки, які через яскравий блакитний колір досить легко розпізнати навіть на знімках невисокої якості. Це російські бомбардувальники Су-34.

  Ліда, Білорусь, 17 березня
Ліда, Білорусь, 17 березня

Тільки 17 березня з аеродрому Ліди у напрямку України щонайменше дев'ять разів злітали Су-34 і ще двічі - Су-25, це підтвердили у Збройних силах України. Раніше про це повідомили білоруські активісти.

Щоразу використовували не всі літаки, а від двох до семи у групі. Це пояснюється обережною тактикою, яку обрали військові РФ після того, як отримали гідну відсіч від української ППО.

"Це тактика. Російські колони сухопутних військ також намагаються не пачками їздити, а розсереджуються після того, як їх почали бити. Групову ціль бити легше. Літають парами, або ланкою по чотири-п'ять. А після цього розлітаються у різні боки. Це тактика, вони її змінюють", - каже Ігор Козій.

Військовий аеродром Барановичі (Білорусь)

  "Військовий аеродром Барановичі", вересень 2021
"Військовий аеродром Барановичі", вересень 2021

До повномасштабного вторгнення на аеродромі Барановичі налічували близько 50 військових літаків ВПС Білорусі. Це пов'язано з тим, що саме там базується 61-а винищувальна авіабаза, до складу якої входять переважно літаки типів Су-30СМ, Су-27 та МіГ-29.

Але з вересня 2021 року туди почали прибувати й російські літаки Су-30СМ і Су-34. Тоді це пояснювали навчаннями "Захід-2021", які військові Білорусі і РФ здійснювали кожні чотири роки. Пізніше цей же аеродром стали використовувати для нападів і бомбардування території України.

Канал "Білоруський гаюн" пише, що тільки 17 березня з цього аеродрому злетіло до шести літаків, серед яких могли бути і бомбардувальники. Іноді вони злітають одночасно з бомбардувальниками на аеродромі Ліди.

Що цікаво, згадані аеродроми Білорусі (Ліда та Барановичі), які ПКС РФ зараз активно застосовують проти України, під час Другої світової війни використовували повітряні сили нацистської Німеччини Люфтваффе. І німці також тримали тут переважно бомбардувальники.

Аеродром Лунінець (Білорусь)

2018 року аеродром стояв порожнім і така сама картина була і на початку 2022-го перед початком полномасштабного вторгнення. Це пояснюється тим, що у цього аеродрому статус запасного.

  "Аеродром Лунінець", 2018 рік
"Аеродром Лунінець", 2018 рік

Усе змінилося після того, як аеродром Лунінець, як і Барановичі, вирішили використати як додатковий під час "навчань" військових. Тепер тут розташувалося щонайменше 20 літаків Су-25СМ, а також є як мінімум один бомбардувальник Су-34.

  "Аеродром Лунінець", 20 березня
"Аеродром Лунінець", 20 березня

Для бомбардування Києва, Харкова, Чернігова та інших міст на півночі та північному сході України Росія також активно використовує і власні аеродроми в суміжних областях.

У хід ідуть навіть ті авіабази, що раніше використовували як транспортні. Тепер, під час війни проти України, на них повно винищувачів і бомбардувальників.

Військово-транспортний аеродром Сеща (Росія)

 

Згідно знімків з супутника, до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, цей незвичний за формою круглий аеродром у Брянській області слугував переважно для транспортних літаків ІЛ-76 та АН-124-100 ("Руслан").

Приблизно за місяць до початку вторгнення Росії в Україну на ньому почали з'являтися бомбардувальники і винищувачі.

 

Станом на 17 березня на аеродромі Сещі стоять бомбардувальники Су-34. Їх теж можуть застосовувати проти цілей на півночі України.

 

Це підтверджує те, що щонайменше один такий бомбардувальник Су-34 вже збили у Чернігівській області, а один із пілотів потрапив у полон.

Полонений - майор, який раніше брав участь у бойових діях Росії в Сирії.

Які ще аеродроми використовує Росія?

Журналісти нарахували приблизно 40 аеродромів на території Росії, Білорусі та окупованого Криму, які російські військові використовують для своїх цілей.

 

У Росії це аеродроми поряд з населеними пунктами Кримськ, Краснодар, Коренівськ, Мінеральні води, Кущевська, Ростов-на-Дону, Міллерово, Маринівка, Волгоград, Саратов, Бутирлинівка, Старий Оскол, Бєлгород, Ліпецьк, Шаталово та Калуга.

У тимчасово окупованому Криму, крім згаданих вище Сак і Бельбека, це аеродроми поблизу населених пунктів Кача, Гвардійське і Джанкой.

У Білорусі такі аеродроми розташовані біля міст Мінськ, Мозир, Гомель, Брест, Вітебськ та Бобруйськ.

І це, за даними Повітряних сил ЗСУ, ще не весь перелік, бо РФ іноді використовує навіть покинуті аеродроми або поля, наприклад, для посадки гелікоптерів.

Також використовують цивільні аеродроми, що було зафіксовано Міністерством оборони РФ під час зльоту безпілотників з аеропорту Гомеля.

Станом на ранок 21 березня ЗСУ знищили 97 літаків рашистів і 121 ворожий гелікоптер.

Президент Володимир Зеленський закликає країни-члени НАТО закрити небо над Україною.

Зараз ви читаєте новину «Показали аеродроми в Білорусі, РФ та окупованому Криму, звідки бомблять Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути