субота, 17 вересня 2022 04:00

Знає, коли і як сміятися – вчені створюють робота з почуттям гумору

Знає, коли і як сміятися – вчені створюють робота з почуттям гумору
Японські вчені намагаються навчити створеного ними робота Еріку сміятися та розрізняти різні види гумору. Фото: theguardian.com

Японські вчені намагаються навчити створеного ними робота сміятися та розрізняти різні види гумору.

Робот Еріка зможе відтворювати різні види сміху – від ввічливого до заразливого реготу. Про це повідомляє The Guardian.

Науковці розробляють систему штучного інтелекту, яка має на меті відтворити всі нюанси гумору шляхом правильного сміху в потрібний час.

Команда, яка розробила робота, каже, що це може покращити природність розмови між людьми та системами штучного інтелекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили унікальну матерію, яка холодніша за всі у Всесвіті

"Ми вважаємо, що однією з важливих функцій розмовного штучного інтелекту є емпатія. Тож вирішили, що один із способів співчувати користувачам – це ділитися їхнім сміхом", – говорить провідний автор дослідження доктор Кодзі Іноуе з Кіотського університету.

Він з колегами вирішив навчити свою систему штучного інтелекту мистецтву розмовного сміху. Науковці зібрали навчальні дані з понад 80 діалогів на швидких побаченнях між студентами університету та роботом, яким спочатку керували чотири акторки-любительки.

Дані діалогів були анотовані для сольного та "соціального" сміху (де гумор, наприклад, ввічливий або збентежений сміх). Потім ці дані були використані для навчання системи вирішувати, чи варто сміятися, і вибирати відповідний тип.

На основі аудіофайлів алгоритм вивчив основні характеристики соціального сміху, який має тенденцію бути більш приглушеним, і веселого сміху для відображення їх у відповідних ситуаціях.

Команда перевірила "почуття гумору" Еріки, створивши чотири короткі діалоги, якими вона могла б поділитися з людиною.

Кліпи програвали 130 добровольцям, які оцінили алгоритм спільного сміху найбільш сприятливо за емпатією, природністю, людською схожістю і розумінням. За словами вчених, сміх може допомогти створити роботів із власним характером.

"Ми вважаємо, що вони можуть продемонструвати це своєю розмовною поведінкою, такою як сміх, погляд очей, жести та стиль розмови", – сказав Іноуе.

Хоча, за його словами, може пройти більше 20 років, перш ніж спілкування з роботом як з другом стане можливим.

В Україну прибув перший безпілотний робомобіль. ЗСУ отримають гусеничні безпілотні платформи THeMIS виробництва естонської компанії Milrem Robotics. Перший екземпляр такої роботизованої системи вже привезли в Україну. Проєкт з придбання роботизованих комплексів для України дістав назву "Журавель".

Стартап із Лос-Анджелеса StoryFile розробив технологію під назвою holographic conversational video experience, яка дозволить родичам померлих спілкуватися з їхніми голограмами.

Зараз ви читаєте новину «Знає, коли і як сміятися – вчені створюють робота з почуттям гумору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути