Ексклюзиви
четвер, 07 грудня 2017 10:50

Знайшли спосіб їсти і не набирати вагу

Дослідники з Вашингтонського університету знайшли спосіб боротьби з ожирінням. Для цього — посадили піддослідних мишей на дієту з високим вмістом жирів.

Експеримент тривав 2 місяці. Щоб перемогти жири, вчені активували в жирових клітинах мишей особливі метаболічні шляхи за допомогою зміненого гена під назвою Hedgehog, пише nv.ua. Він пригнічує розвиток жирових клітин і перешкоджає ожирінню.

Автор: nv.ua
  Піддослідні гризуни, в яких не змінювали гени, значно набрали вагу. Ті ж миші, на яких випробовували ген  Hedgehog, не набрали вагу
Піддослідні гризуни, в яких не змінювали гени, значно набрали вагу. Ті ж миші, на яких випробовували ген Hedgehog, не набрали вагу

"Це може привести нас до нової терапевтичної моделі для лікування ожиріння. Особливо важливо, що тварини в нашому дослідженні були на дієті з високим вмістом жирів, але не набирали вагу. Часта причина ожиріння у людей — саме велика кількість жирів у раціоні", - каже професор ортопедичної хірургії Факсін Лонг.

Після 8 тижнів дієти з високим вмістом жирів піддослідні гризуни, в яких не змінювали гени, значно набрали вагу. Ті ж миші, на яких випробовували ген Hedgehog, не набрали.

"Ожиріння обумовлено збільшенням розміру жирових клітин. Кожна жирова клітина росте, так що вона може утримувати великі краплі жиру. Ми набираємо вагу в основному тому, що жирові клітини стають більшими, а не тому що збільшується їх кількість", - продовжує Лонг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентка створила лікувальну жуйку на основі меду

Команда Лонга стримувала жирові клітини тварин від збирання і зберігання крапель жиру. Після закінчення експерименту вчені помітили, що тварини з геном Hedgehog, які сиділи на дієті з високим вмістом жирів, були більш худими, рівень глюкози у їхній крові був значно нижчим, ніж у іншої групи піддослідних.

Це дослідження показало, що людина може не страждати від ожиріння, навіть якщо її раціон складається з їжі з високим вмістом жиру.

Хімікат бісфенол-А, який застосовують для виготовлення пластикових пляшок та упаковок для їжі, може передаватися від матері до дитини через плаценту і молоко. Як з'ясували вчені з університету штату Пенсильванія (США), потрапляння цієї речовини в організм може викликати у плода запалення кишечника і печінки.

До такої гіпотези вчені прийшли після експерименту на кролях. Як показав експеримент, у кролиці-матері, якій щодня вводили близько 200 мг бісфенолу-А, народжується плід із синдромом дірявого кишечника і одноманітною кишковою флорою, що вказує на хронічні захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли спосіб їсти і не набирати вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути