вівторок, 17 листопада 2020 14:20

Запатентували комп'ютерну мишу: якою вона була

Запатентували комп'ютерну мишу: якою вона була
Створили першу комп'ютерну мишу Фото:remont

17 листопада 1970-го запатентували комп'ютерну мишу. Створив її інженер Дуглас Енгельбарт, який працював у Стенфордському університеті в американському місті Менло-Парк штату Каліфорнія. Спочатку пристрій називався "індикатор положення X-Y для системи відображення", але розробник Дуглас Енгельбарт сказав, що маніпулятор нагадує гризуна із довгим хвостом. Назва "миша" швидко стала популярною. Перший прототип зібрав 1964 року аспірант Біл Інгліш. Це був дерев'яний контейнер із невеликою кнопкою у правому верхньому куті. На дні пристрою були встановлені 2 перпендикулярні коліщата, які виступають за межі корпусу. Оригінальна миша мала шнур попереду, але інженери перемістили його назад. Комп'ютерну мишу нахиляли або розгойдували, щоб намалювати прямі горизонтальні або вертикальні лінії.

Вперше її використали з комп'ютерною системою Xerox Alto 1973 року. Дуглас Енгельбарт показав переміщення курсора миші на комп'ютері. Однак презентація провалилась і досліди над пристроєм припинили.

1983-го компанія Apple вперше під'єднала комп'ютерну мишу до персонального комп'ютера. Наступного року американська компанія презентувала перший комп'ютер Macintosh із мишею. Це стало великим проривом для винаходу Дугласа Енгельбарта й для комп'ютерного світу.

За свій винахід 1997 року Дуглас Енгельбарт отримав премію Массачусетського технологічного інституту, а 1 грудня 2000 року — медаль технологій від уряду США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корпорація Panasonic змінює назву

14 лютого 1946 року в Америці запустили перший у світі електронний комп'ютер ENIAC. Його вага - 30 т. Він складався з 18 тис. електронних ламп. Швидкість ENIAC - 5 тис. операцій за секунду. Комп'ютер пропрацював 9 років.

Зараз ви читаєте новину «Запатентували комп'ютерну мишу: якою вона була». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути