Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2018 12:50

Залишилося 15 років до катастрофи - у Чорному морі провели дослідження

Екологи назвали Чорне море однією з найзабрудненіших частин планети.

З'явилися результати першого за часи незалежної України екологічного дослідження Чорного моря. Його проводили експерти проекту "Удосконалення екологічного моніторингу EMBLAS". Європейський Союз виділив на дослідження 3 млн євро, передає "Преса України".

"Виявляється, Чорне море - одна з найзабрудненіших частин нашої планети. Ми проаналізували українське узбережжя. Це страшно. Там хімічне забруднення - ртуть", - розповів керівник проекту "Удосконалення екологічного моніторингу EMBLAS" Ярослав Слободник.

Серед інших отруйних речовин, присутність яких загрожує екології Чорного моря: пестициди, водовідштовхувальні речовини з одягу, фармацевтичні препарати тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше чистять найбільшу річку в Україні

"На узбережжі виявили мертвого дельфіна. Підозрюю, що він помер, проковтнувши поліетиленовий пакет. У воді такий предмет легко можна прийняти за рибу. Риби часто заковтують мікропластик. У результаті морські мешканці або гинуть від токсинів, або самі стають токсичними і небезпечними для людей", - розповів заввідділом якості водного середовища Одеської філії Інституту біології південних морів Національної академії наук України Сергій Дятлов.

За його словами, механічна чистка води навряд допоможе в цьому питанні. Потрібна організація вирішення проблеми - перейти від пластику до паперових матеріалів і організувати роботу смітників.

"Безперечно, самі люди роблять чималий "внесок" у забруднення Чорного моря, але більше шкодять, звичайно ж, звалища сміття, які не контролюють і не організовують, як треба. І якщо зараз залишити все як є і не вживати ніяких дій з порятунку моря, через 15-20 років вже на місці самого Чорного моря буквально виросте ще одне сміттєзвалище", - додав Дятлов.

  Сміття на пляжах Одеси. Фото: Канал 24
Сміття на пляжах Одеси. Фото: Канал 24

На думку керівника відділу Українського наукового центру екології моря Юрій Дєньга, результати екологічного дослідження Чорного моря не настільки страшні.

"Чорне море не найбрудніше, порівняно з іншими, але проблеми є. Вирішувати їх слід на державному рівні. Відмовитися від пластику, навчитися сортувати сміття і врегулювати процес сміттєзвалищ. Багато що залежить від самих людей. Штрафи і заборони не допоможуть, якщо не буде тих, хто безпосередньо регулюватиме цей процес", - сказав він.

Міжнародні фахівці з програми EMBLAS активно працюють над варіантами очищення Чорного моря. Перше, що вони пропонують українцям - відмовитися від миючих засобів з фосфатами і заборонити продаж поліетиленових пакетів.

28 травня Європейська комісія презентувала план заходів, спрямований на зменшення використання пластику в Євросоюзі. Це допоможе у боротьбі із забрудненням морів та океанів. Нові правила стосуються 10 одноразових пластикових продуктів, які найчастіше можна зустріти серед сміття на пляжах та в морях Європи. Ці предмети становлять 70% від всього обсягу морського сміття.

Зараз ви читаєте новину «Залишилося 15 років до катастрофи - у Чорному морі провели дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути