пʼятниця, 02 листопада 2018 07:25

Відкрив ворота для дослідження космосу - NASA відправило телескоп на пенсію

NASA назавжди втратила зв'язок з телескопом "Кеплер". У нього закінчилося пальне. Телескоп запустили дев'ять років тому для пошуку нових світів. За час своєї роботи він знайшов понад 2500 планет.

Паливо в телескопі фактично закінчилося ще на початку жовтня. Тоді телескоп втратив "гостроту зору", але надсилав дані спостережень, повідомили в космічній агенції.

"Кеплер" відкрив людству ворота для дослідження космосу", - каже Вільям Борукі, який очолював розробку цього проекту NASA.

Серед виявлених телескопом планет ті, що за розміром схожі з Землею. Там теоретично можливе існування життя.

"До "Кеплера" ми взагалі не знали, наскільки часто або рідко в нашій галактиці зустрічаються планети", - говорить керівник астрофізичного підрозділу NASA Пауль Герц. - Завдяки йому змінилося розуміння нашого місця у Всесвіті".

Як це можливо

На відміну від зірок, планети не випромінюють світла, тому шукати їх набагато складніше. Доводиться дивитися на зірки та чекати "затемнення", точніше - транзиту. Період, коли зоряний диск перетинає інше небесне тіло, наприклад, комету або астероїд, і воно трохи заступає джерело світла. Тоді той майже невловимо тьмяніє - приблизно на одну десятитисячну долю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був першим у світі - відкрили найбільший радіотелескоп

  Транзит - це коли зоряний диск перетинає інше небесне тіло, наприклад, комету або астероїд, і воно трохи затуляє джерело світла. Фото: NASA
Транзит - це коли зоряний диск перетинає інше небесне тіло, наприклад, комету або астероїд, і воно трохи затуляє джерело світла. Фото: NASA

Подібні "затемнення" шукав "Кеплер". Якщо транзит відбувається регулярно, з однаковою періодичністю, можна зробити висновок, що це не просто небесне тіло, що випадково пролетіло повз, а планета, що обертається навколо материнської зірки.

Тоді починаються розрахунки. Знаючи точну тривалість транзиту та масу самої зірки, можна обчислити довжину орбіти, а за зміною яскравості - розмір відкритої планети. На підставі цих даних та з урахуванням температури материнської зірки можна розрахувати і температурні характеристики супутника.

Найважливіші відкриття "Кеплера"

1. 20 грудня 2011 року "Кеплер" знайшов перші дві екзопланети розміром з Землю: Kepler-20e і Kepler-20f. Тоді ж оголосили, що на відстані тисячі світлових років від Землі існує щонайменше 30 тис. планет, потенційно придатних для життя.

2. У квітні 2013 року "Кеплер" зробив своє найгучніше відкриття: відразу три екзопланети, які можна порівняти за розміром із Землею і знаходяться в так званій зоні Золотоволоски - не дуже близько до материнської зірки, але й не дуже далеко від неї, щоб там могла існувати рідка вода - а значить і життя.

  Зліва направо: Kepler-22b (відкритий трохи раніше), Kepler-69c, Kepler-62E, Kepler-62f і Земля. Фото: NASA
Зліва направо: Kepler-22b (відкритий трохи раніше), Kepler-69c, Kepler-62E, Kepler-62f і Земля. Фото: NASA

3. У травні того ж року "Кеплеру" пощастило зафіксувати повний цикл народження наднової зорі: до, під час і після вибуху.

Телескоп підтвердив, що теоретично придатні для життя планети обертаються навколо приблизно кожної третьої зірки, яку можна побачити на нічному небі. Вчені з Національного астрофізичного інституту Італії в Болоньї відкрили скупчення з 5 тис. галактик. Це скупчення знаходиться за 11 млрд світлових років від Землі у сузір'ї Секcтанта.

Зараз ви читаєте новину «Відкрив ворота для дослідження космосу - NASA відправило телескоп на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути