четвер, 18 травня 2017 15:25

Вертикальні жести руками підкреслюють важливість - як правильно виступати перед аудиторією

Вертикальні жести руками підкреслюють важливість - як правильно виступати перед аудиторією
Якщо матеріал подається тривалий час, без перерв - інтерактив в процесі є запорукою того, що аудиторія лишитися в контакті з оратором. Фото: Pinterest

Виступ - це бесіда з певною кількістю людей. Так само, як і окремий співрозмовник, велика аудиторія відчуває, як оратор ставиться до слухачів. Психолог Анастасія Сухорукова розповіла Gazeta.ua, яка робота з аудиторією позитивно впливає на слухачів.

- Як ефективно презентувати доповідь?

Перш за все, візуально підкріпити матеріал. Не варто перевантажувати презентацію повторюваними текстом, але схеми, таблиці, зображення (можна навіть гумористичного характеру. - Gazeta.ua). Це допомагає не просто розуміти матеріал, а й фіксувати його на свідомому і несвідомому рівні, будувати асоціації.

Важливо правильно структурувати матеріали - без повторень так званої води. Необхідно правильно розставляти акценти у мовленні, наголошувати інтонацією важливі речі й робити резюме по кожному тематичному блоку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розказати дітям про блокування "ВКонтакте" - поради психолога

- Які прийоми допоможуть покращити сприйняття інформації?

Інформацію сприймаємо ми на вербальному та невербальному рівні. Важливо, щоб не було розбіжностей між цими двома рівнями. Необхідно достатньо добре володіти своїм тілом, стежити за жестикуляцією та виразом обличчя. Жести, рухи і навіть темп дихання мають відповідати ритму мовлення і контексту.

- Як влучно наголосити на важливості певної тези?

Вертикальні рухи руками в процесі перераховування важливих моментів наголошують важливість інформації, горизонтальні - навпаки її заперечують. Важливо також стежити за мімікою - вона має змінюватися, залежно від емоційного завантаження інформації.

Жести, рухи і навіть темп дихання мають відповідати ритму мовлення і контексту

- Що найкраще засвоюється?

Та інформація, яка цікава доповідачу. Викликає довіру і "заражає" ентузіазмом слухачів зацікавлений, живий вираз обличчя та зміна інтонацій, залежно від контексту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найнеочікуваніші причини розлучень

- Чого краще уникати, використовуючи невербальні засоби?

Передусім, необхідно позбавитися шкідливих звичок у жестикуляції. Це торкання обличчя, постукування ручками, почісування голови і так далі.

- Як впливає на аудиторію, коли оратор ставить запитання публіці?

Це стимулює аудиторію, утримує активну фазу слухання та допомагає краще засвоювати матеріал. Якщо матеріал подають тривалий час, без перерв - інтерактив у процесі є запорукою того, що аудиторія лишиться в контакті з оратором.

- Оратору важливіше бути спонтанним чи повністю підготовленим?

Ці поняття не є взаємовинятками. Необхідно вільно володіти матеріалом і бути готовим до питань. Оратор, який читає з паперу або говорить завченими висловлюваннями, не викликає довіри і тим паче інтересу. Спонтанність мають виразити в здатності говорити про одне і те саме різними словами. В активному контакті з аудиторією, здатності підкріплювати матеріал спонтанними прикладами та розбавляти його гумором, історіями з життя, самоіронією.

Зараз ви читаєте новину «Вертикальні жести руками підкреслюють важливість - як правильно виступати перед аудиторією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути