пʼятниця, 05 березня 2021 13:45

В ядрі Землі виявили невідомий шар

В ядрі Землі виявили невідомий шар
В ядрі Землі виявили невідомий шар фото: Phys.org

Учені Австралійського національного університету з'ясували, що внутрішнє ядро Землі є подвійним. У ньому розташований невідомий шар.

Дослідники порівняли безліч моделей внутрішнього ядра Землі з даними про час проходження сейсмічних хвиль через надра планети, зібраними Міжнародним сейсмологічним центром. З'ясувалося, що картині відповідає декілька найімовірніших варіантів анізотропії ядра. Тобто воно має певну внутрішню структуру, що впливає на швидкість сейсмічних хвиль, повідомляє Phys.org.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковець створив кульові блискавки в лабораторії

Деякі фахівці вважають, що матеріал внутрішнього ядра змушує хвилі поширюватися швидше паралельно екватору. Інші стверджують, що вища швидкість характерна для хвиль, що переміщаються паралельно осі обертання Землі. У новій науковій роботі підтвердили 2-гу версію.

Це вказує на те, що рання Земля перенесла 2 окремі етапи охолодження, і кристали заліза, що входять до внутрішнього ядра, по-різному складені, утворюючи складнішу структуру.

На поверхні астероїда Ітокава виявили воду та органічні матеріали. Дослідники дійшли висновку, що астероїд еволюціонував мільярди років, зокрема, пройшов етапи утворення рідини та органічних речовин, так само як це робить Земля.

Зараз ви читаєте новину «В ядрі Землі виявили невідомий шар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути