четвер, 06 серпня 2020 10:11

Науковці знайшли на Місяці втрачений космічний апарат

Науковці знайшли на Місяці втрачений космічний апарат
Посадковий модуль "Вікрам" місії "Чандраян-2" на фото має вигляд розмитої білої крапки – це відбиті від поверхні апарата сонячні промені. Фото: NASA

Головною віхою індійської програми ISRO 2019 року, яка, на жаль, провалилася, була місія "Чандраян-2". На відстані приблизно 2 км від поверхні Місяця зв'язок з місячним модулем раптово перервався на етапі посадки.

Майже рік ніхто не знав, що сталося з космічним кораблем. Стверджували, що апарат розбився, дехто сподівався, що автоматика спрацювала штатно й апарат зміг аварійно приземлитися на поверхню Місяця, пише India Today.

Технік індійського космічного агентства Шанмуга Субраманіан після ретельного вивчення зображень NASA поверхні Місяця, які було опубліковано у травні 2020 року, заявив, що знайшов місце посадки космічних апаратів місії "Чандраян-2". Останні фотографії з орбітального апарату LRO показують ледь помітні сліди місячного ровера і посадкового модуля – всі вони цілі і, ймовірно, навіть у робочому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конкурент SpaceX: українець створив потужну космічну компанію

Посадковий модуль "Вікрам" місії "Чандраян-2" на фото має вигляд розмитої білої крапки – це відбиті від поверхні апарата сонячні промені. Трохи вище можна помітити, як якийсь дрібніший об'єкт відкидає на поверхню Місяця тінь – імовірно, це і є місяцехід "Прагаян".

Дослідник вважає, що космічна станція "Вікрам" зрештою все ж успішно приземлилася наосліп: вона отримувала команди від космічного агентства, але несправність із модулем зв'язку не давали апарату змоги відправити зворотні команди на Землю. Таким чином, після приземлення на Місяць посадковий модуль висадив на поверхню Місяця місяцехід "Прагаян", який навіть зміг проїхати кілька метрів. Однак незабаром зупинився, оскільки команди із Землі на апарат припинили передаватися.

"Чандраян-2" – це перша спроба Індії посадити апарат на поверхню Місяця. Місія складалася з трьох апаратів - посадкової платформи "Вікрам", місяцеходу "Прагаян" і орбітального апарата, який 2 вересня відокремився від посадкової платформи і залишився на орбіті з параметрами 125 на 96 км. Місія неодноразово відкладалася, але в підсумку її було запущено наприкінці липня 2019 року. Однак зазнала невдачі 6 вересня торік, коли апарат спробував здійснити м'яку посадку біля південного полюса Місяця.

Апарати місії "Чандраян-2" було розраховано на роботу протягом одного місячного дня, що становить близько 14 земних діб. Після цього вони повинні були опинитися в тіні, і температура в них знизилася б до критичних значень (близько -180°С), занадто низьких для роботи компонентів посадкової платформи і місяцеходу.

Астронавти Роберт Бенкет і Дуґлас Гарлі, які успішно дісталися Міжнародної космічної станції на борту комерційного пілотованого космічного апарата Crew Dragon, успішно повернулися на Землю. Посадку транслювало NASA. Процес розстикування з МКС відбувся 2 серпня, о 3:05. Crew Dragon успішно приводнився в Мексиканській затоці. Це перше за 45 років приводнення, що відбулося з людьми на борту.

Зараз ви читаєте новину «Науковці знайшли на Місяці втрачений космічний апарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути