понеділок, 09 листопада 2020 05:27

Учені змогли "побачити" темну матерію

Учені змогли "побачити" темну матерію
Слабке гравітаційне лінзування вже є одним з найуспішніших способів картування темної матерії у Всесвіті. Фото: Pixabay

Учені з Австралії представили новий спосіб відстежувати темну матерію. Дослідники відзначають, що їх метод в десять разів точніше аналогів.

Подробиці роботи можна прочитати в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. За оцінками вчених, до 85% маси у Всесвіті невидиме.

Темну матерію не можна побачити безпосередньо, тому що вона не взаємодіє зі світлом, так само як звичайна матерія, з якої складаються зірки, планети і інші небесні тіла. Однак дослідники відзначили, що її можна виміряти - через вплив гравітації, яку виробляє темна матерія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сонячній стороні Місяця знайшли воду

Нове дослідження будується на ефекті, який називається слабким гравітаційним лінзуванням, він є особливістю загальної теорії відносності Ейнштейна.

Слабке гравітаційне лінзування вже є одним з найуспішніших способів картування темної матерії у Всесвіті. Тепер команда дослідників використала телескоп ANU в Австралії, щоб картувати ділянки матерії, які не беруть участі в електромагнітній взаємодії.

За допомогою космічного телескопа Hubble вчені отримали новий вражаючий знімок галактики UGCA 193 із сузір'я Секстант, яка нагадує водоспад на просторах космосу.

Зараз ви читаєте новину «Учені змогли "побачити" темну матерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути