Ексклюзиви
субота, 10 листопада 2018 16:45

Учені попередили про стрімке скорочення населення

У світі зменшився коефіцієнт народжуваності. Зокрема зменшилася кількість дітей, яких народжує середньостатистична жінка.

Через це половині країн світу загрожує "бебі-криза". У цих країнах число новонароджених недостатнє для збереження поточної чисельності населення, передає BBC.

Дослідники проаналізували тенденції у всіх країнах світу з 1950 по 2017 рік. У 1950-му кожна жінка народжувала у середньому 4,7 дитини. Минулого року - 2,4. Щоправда коефіцієнт народжуваності в Нігерії становить 7,1 дитини. На острові Кіпр на кожну жінку припадає одне народження, у Великобританії - 1,7. Останній показник спостерігається у більшості країн Західної Європи.

Автор: BBC
  Де жінки народжують найменше.
Де жінки народжують найменше.

"У половини країн сумарний коефіцієнт народжуваності знаходиться нижче рівня простого відтворення населення. Якщо нічого не зміниться, чисельність населення в цих країнах буде скорочуватися. Низький сумарний коефіцієнт народжуваності в основному спостерігається в економічно розвинених країнах. Це більшість держав Європи, США, Південна Корея і Австралія", - говорить керівник Інституту показників і оцінки здоров'я при Вашингтонському університеті Крістофер Маррей.

Це не означає, що кількість жителів у цих країнах почало зменшуватися. Поки що цього не відбувається, бо чисельність населення складається з народжуваності, смертності та міграції. Щоб рівень народжуваності почав змінюватися, може знадобитися покоління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрахували, скільки українців буде жити в 2050 році

Зниження числа народжень на одну жінку пов'язано зі зниження рівня дитячої смертності, зростанням доступу до контрацепції та високим рівнем зайнятості серед жінок.

Автор: BBC
  Де жінки народжують найбільше.
Де жінки народжують найбільше.

Країни, які відчують "бебі-кризу" будуть змушені подумати про нарощування числа мігрантів або стимулюванні народжуваності.

"Якщо все буде йти своєю чергою, в майбутньому буде мало дітей і багато людей старше 65 років. Подумайте, наскільки серйозними будуть соціальні та економічні наслідки для суспільства. Мені здається, це прекрасно розуміє Японія. Там знижується чисельність населення. Багато країн Заходу ще не зіткнулися з цим, тому що низька народжуваність там компенсувалася міграцією", - наголосив автор дослідження.

В Україні стрімко зменшується чисельність населення. Тільки за січень-червень 2018-го українців стало менше на 122 тис. осіб. Головна причина такої катастрофічної депопуляції - зниження народжуваності.

Зараз ви читаєте новину «Учені попередили про стрімке скорочення населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути