вівторок, 05 вересня 2017 17:57

У Верховній Раді розглядають закон "Про освіту"

У Верховній Раді розглядають закон "Про освіту"
Закон "Про освіту" передбачає запровадження 12-річного навчання у вузах, збільшення заробітної плати вчителям до 6,5 тис., оприлюднення офіційних звітів щодо грошових витрат, викладання у вузах українською мовою. Фото: Tyachiv News

Після літніх канікул запрацювала Верховна Рада. На порядку денному - нова редакція закону "Про освіту". Депутати зараз на стадії розгляду правок.

Документ має 1098 правок. Якщо не вдасться розглянути усі правки, розгляд закону перенесуть на 7 вересня, заявила перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

"Мені здається, сьогодні зала сесійна, попри традиційну емоційність продемонструє достатній конструктивізм. Обговорення проходить у парламентському ключі. Мені здається, що сьогодні ми встигнемо пройтися по всім поправкам. Якщо це не вдасться зробити - ми продовжимо розгляд поправок в четвер і проголосуємо за відповідний законопроект", - сказала Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітня революція: що змінить закон "Про освіту"

Депутати дійшли до компромісу у всіх правках, заявила заступник голови Уряду. Розбіжності стосуються лише мови викладання у навчальних закладах. Згідно із документом, мовою освітнього процесу є державна.

"Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти з поступовим збільшенням на кожному наступному рівні цієї освіти кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою", - заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Закон "Про освіту" внесли до Верховної ради влітку. До початку канікул депутати за нього не проголосували. Документ передбачає багато змін для освітян. Серед таких - запровадження 12-річного навчання у вузах, збільшення заробітної плати вчителям до 6,5 тис., оприлюднення офіційних звітів щодо грошових витрат, викладання у вузах українською мовою та створення Агентства забезпечення якості освіти.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді розглядають закон "Про освіту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути