вівторок, 24 серпня 2021 10:26

У сонячній системі поменшало на одну планету

Міжнародний астрономічний союз виключив зі списку планет Сонячної системи Плутон. Це дев'яте за розміром і масою космічне тіло, яке обертається навколо Сонця.

24 серпня 2006 року Плутон отримав статус карликової планети. Його також включили до списку малих тіл.

Автор: pixabay.com
  Усі об’єкти, окрім планет і карликових планет, що обертаються навколо Сонця і не є супутниками, вважають малими тілами Сонячної системи
Усі об’єкти, окрім планет і карликових планет, що обертаються навколо Сонця і не є супутниками, вважають малими тілами Сонячної системи

Рішення ухвалили на 26-й Генеральній асамблеї Міжнародного астрономічного союзу в Празі, а також затвердили нове визначення поняття "планета".

Планета – це тіло, що обертається навколо Сонця, має достатню масу, щоби під впливом власного тяжіння досягти "форми гідростатичної рівноваги" (тобто майже кулястої форми), і звільнило власну орбіту від інших тіл.

Однак Плутон не звільнив свою орбіту, і при цьому не є супутником іншого небесного тіла. За цим критерієм він стає карликовою планетою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінця світу не буде. Учені заспокоїли прогнозом, але радять не розслаблятися

"На визнання наукової ваги Плутона, який став першим із багатьох плутоноподібних об'єктів, що їх зараз відкривають, – нині офіційно визначили новий клас плутоноподібних об'єктів. Назву цього класу ще офіційно не встановили", - кажуть дослідники про групу небесних тіл, що обертаються поза орбітою Нептуна.

У 2019 році глава Національного управління аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) Джим Брайденстайн заявив, що вважає Плутон планетою. Учені провели багато наукових досліджень для того, щоб це довести. Однак поки Плутон знаходиться у статусі карликової планети.

Плутон складається переважно з каменю і льоду, є одним із найвіддаленіших об'єктів у Сонячній системі, його маса приблизно в 480 разів менша за масу Землі, а діаметр становить лише дві третини від діаметра Місяця.

Зараз ви читаєте новину «У сонячній системі поменшало на одну планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути