четвер, 12 серпня 2021 11:39

Кінця світу не буде. Учені заспокоїли прогнозом, але радять не розслаблятися

Кінця світу не буде. Учені заспокоїли прогнозом, але радять не розслаблятися
Бенну обертається, тому нагріта поверхня буде остигати, коли потрапить на нічну сторону. Фото: pixabay

Астероїд Бенну не зіткнеться із Землею щонайменше найближчі 150 років, хоча й пройде близько до планети.

Але шанси на те, що це таки станеться, є, і вчені оцінюють їх як 1 з 2700, тобто 0,037%, повідомили у NASA.

Бенну - один з двох основних астероїдів, який може зіштовхнутись із землею. Ще вивчають таку ймовірність з астероїдом 1950 DA.

Науковці скорегували розрахункову траєкторію під час "небезпечного" прольоту Бенну поруч із планетою 2135 року. Дата ймовірного кінця світу - 24 вересня 2182-го. Вимірювання на Бенну допомогли краще визначити, як його орбіта розвиватиметься з часом і чи пройде він крізь гравітаційну замкову щілину 2135 року. Це області в космосі, які можуть направити астероїд на траєкторію майбутнього зіткнення з Землею. Якщо він пройде крізь них у певний час, то позначиться гравітаційне тяжіння планети. Серед сил, які можуть направити астероїд до таких "щілин", вирішальну роль грає сонячне тепло.

Бенну обертається, тому нагріта поверхня остигатиме, коли потрапить на нічну сторону. Охолоджуючись, поверхня виділяє тепло, яке надає мізерний імпульс астероїду. На короткій часовій дистанції ця тяга незначна, але на довгій її вплив наростає і може відігравати значну роль у зміні траєкторії.

"Цей вплив на Бенну еквівалентний трьом виноградинам, що постійно впливають на астероїд. Крихітна сила, так, але значна на дистанції в десятиліття і століття", – кажуть в NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над Землею пролетів величезний метеорит: фото й відео

Вивчали фахівці й інші збурювальні сили. Оцінили навіть вплив, який OSIRIS-REx спричинив при збиранні проб на поверхні 20 жовтня 2020-го. Цього року або на початку 2022-го США запустять зонд-перехоплювач Hera/DART до подвійного навколоземного астероїда: його розіб'ють об поверхню малого об'єкта в цій системі, щоб подивитися, наскільки відхилиться його курс.

У ніч на 13 серпня в небі можна побачити метеорний потік Персеїди. Його називають найбільш видовищною подією року через яскравість та активність. Пік зорепаду почнеться з ночі четверга й триватиме до перших годин п'ятниці, коли небо стане найтемнішим.

Зараз ви читаєте новину «Кінця світу не буде. Учені заспокоїли прогнозом, але радять не розслаблятися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути