середа, 10 жовтня 2018 10:30

У людей закипав мозок і вибухали голови: як помирали жертви Везувію
7

Фото: journals.plos.org

Під час виверження вулкана Везувій 24 серпня 79 року н.е. люди померли від високої температури

Італійські науковці з Університетської лікарні Федеріко II проаналізували кістки людей. Результати дослідження опублікували в журналі Plos One, пише "Еспресо".

Науковці дістали кістки та 12 попільних камер у місті Геркуланум. Воно розташоване в 11 милях від Помпеї.

Проаналізували 103 із 300 останків. На них знайшли червоний і чорний мінеральний залишок оксиду заліза. Тому головна причина загибелі - пірокластичні потоки. Це суміш гарячих газів, попелу й уламків. Під час виверження температура потоків досягала 500 градусів Цельсія. Вони рухалися зі швидкістю до 300 км/год. Люди, які опинилися на їхньому шляху, загинули миттєво.

Знайдені у камерах черепи розірвані з середини. Це сталося від висого тиску. Кров випаровувалася миттєво. Кістки були з тріщинами, роздробленими та обвугленими ділянками розлому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У день спалення Джордано Бруно прокинувся вулкан Везувій

"Такі польові та лабораторні дослідження мають велике значення не тільки з точки зору історичної та біологічної реконструкції популяцій римської доби, а й тому, що забезпечують фундаментальну інформацію, корисну для оцінки рівня вулканічного ризику в густонаселених районах", - розказує П'єр Паоло Петроній, вчений із університетській лікарні Федеріко II у Неаполі та провідний автор нового дослідження.

Автор: journals.plos.org
 

Перші результати того, як загинули люди у Помпеї, опублікували 2001-го в статті в Nature. Дослідники також зазначають, що "посмертні наслідки для тіл жертв були різними в цих містах залежно від відстані до Везувію".

Випаровування крові - не остаточна демонстрація того, що люди гинули від високих температур. Причиною смерті, можливо, було щось зовсім інше, і спостережувані високотемпературні ефекти на кров і тканину могли бути отримані шляхом розкриття пірокластичних потоків, йдеться у дослідженні.

У давньоримському місті Помпеї, яке знищив вулкан Везувій, археологи виявили останки чоловіка. Його голову розтрощив камінь. Загиблий вижив при першому вибуху вулкана і намагався втекти з міста. Чоловік 30 років мав пошкоджену ногу, йому було важко ходити. Пізніше на нього впав кам'яний брус, піднятий у повітря газами з жерла вулкана. Вчені вважають, що це був одвірок.

Зараз ви читаєте новину «У людей закипав мозок і вибухали голови: як помирали жертви Везувію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути