пʼятниця, 12 травня 2023 17:42

У космосі зафіксували найбільший вибух

У космосі зафіксували найбільший вибух
Науковці зафіксували поглинання газової хмари надмасивною чорною дірою. Фото: Unsplash

Науковці зафіксували найбільший вибух, який коли-небудь спостерігали у космосі.

Вибух в 10 разів яскравіший за будь-яку відому наднову. Він продовжує спалахувати з моменту його першого виявлення 2020 року, передає Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Це може бути поглинання гігантської газової хмари надмасивною чорною дірою на відстані близько 8 млрд світлових років від Землі.

"Це екстремальне розширення відомих сценаріїв акреції чорних дір", – сказав науковий співробітник Саутгемптонського університету Філіп Вайзмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Hubble зробив фото рідкісної галактики з надмасивною чорною дірою

Подія отримала назву AT2021lwx. Її виявила три роки тому обсерваторія Цвіккі в Каліфорнії. Кілька місяців на неї не звертали увагу, поки Вайзман і його колеги не вирахували, наскільки далеко вона розташована від Землі.

Дослідники провели низку подальших спостережень. Команда припустила, що вибух був спричинений зіткненням величезної хмари водневого газу з надмасивною чорною дірою, яка в 100 млн разів масивніша за Сонце. Коли хмара скупчувалася навколо чорної діри, інтенсивні приливні сили посилали ударну хвилю у чорну діру.

Космічний телескоп NASA James Webb знайшов у космосі дуже схожу на Землю планету.

Навколо червоної карликової зірки системи TRAPPIST-1 обертається ще шість екзопланет. Але науковці поки що не змогли дослідити, чи придатні вони для життя.

Дослідники відкрили систему, яка налічує сім скелястих екзопланет, у 2017 році. Усі вони обертаються навколо червоної зірки м-карлика на відстані 40 світлових років від Землі. Три з семи екзопланет знаходяться в так званій зоні життя зірки, тобто на відстані, яка не настільки близька, аби вся рідка вода на її поверхні випарувалась або замерзла.

Зараз ви читаєте новину «У космосі зафіксували найбільший вибух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути