середа, 22 квітня 2020 18:01

Світові гуру освіти звернулися до українських вчителів із настановами

Світові гуру освіти звернулися до українських вчителів із настановами
Відбулася значна освітня онлайн-подія. Фото: EdCamp Ukraine

З 13 по 17 квітня у дистанційному режимі провели пятиденну онлайн-(не)конференцію для батьків та вчителів України. Подія отримала назву "Антикризовий національний онлайн-EdCamp 2020", і стала найбільшою освітньою онлайн-подією.

За 5 днів конференція зібрала 10 тисяч слухачів у межах країни, повідомили представники EdCamp Ukraine.

Гасло заходу - "Тримай п'ять, освіто", воно походить від бажання бути поряд, хоча б на відстані, пояснили організатори.

Під час цьогорічного онлайн-заходу провели 55 годин лекцій та сесій від 65 спікерів у 5 напрямках: дистанційна освіта, освітня політика, фізичне здоров'я і психологічна стійкість, фінансові та правові виклики, педагогіка партнерства. Уперше повноцінними учасниками стали і батьки. Бо саме вони стали головними партнерами освітян у навчанні в умовах карантину.

Захід підтримали постачальники рішень для дистанційної освіти Microsoft, Lenovo, EdPro і Raccoon Gang. Магістральним партнером проєкту виступив Фонд народонаселення ООН в Україні. Події надають державну підтримку Міністерство освіти і науки України, Український інститут розвитку освіти, Освітній омбудсмен України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 82% дітей не мають інтернету, щоб дистанційно навчатися під час карантину

"Більшість педагогів вперше зіткнулися з необхідністю навчати дистанційно, без підготовки й напрацювань, — розповів голова ГО EdCamp Ukraine, радник міністра освіти і науки України Олександр Елькін, — Вже досвід участі у такому онлайн-навчанні, користування вебінарними кімнатами, додатками для смартфонів, проходження онлайн-квестів — неабиякий досвід для багатьох. Все це вони зможуть самі використовувати у роботі з дітьми. Дехто до цього моменту не знав, як залучати до навчання месенджери, соціальні мережі, навіть електронну пошту. Крім того, в них, як і у всіх українців, було безліч питань: як зміниться наше економічне становище? як не втратити здоровий глузд в умовах ізоляції? як узагалі зміниться світ після пандемії і як нам адаптуватися до цих змін? Вчителям та вчителькам потрібна підтримка від колег та від всіх нас".

Крім українців, до події долучилися люди з 22 країн: Австрія, Білорусь, В'єтнам, Грузія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Сінгапур, Сполучене Королівство, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Угорщина, Франція, Швеція.

Серед спікерів можна назвати Марію Єфросиніну, Ольгу Руднєву, Славу Фролову, Олександра Педана, Наталію Мосейчук, Тараса Тополю. Владу та експертне коло представляли т. в.о. міністра науки й освіти Любомира Мандзій та колишня міністерка Лілія Гриневич, голова комітету з питань освіти, науки та інновацій у Верховній Раді України Сергій Бабак та його заступник Сергій Колебошин; перший освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Окрім українських зірок, мудрістю ділилися Далай-Лама, Харарі, Сальсіто, Надаль, Шляйхер та Хехт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вийшов в онлайн

"Якою б складною не була ситуація, ми повинні застосовувати технології і притаманну людині винахідливість, щоб з рішучістю і мужністю долати труднощі, які випадають на нашу долю. Перед лицем загрози нашому здоров'ю і благополуччю природно відчувати занепокоєння і страх. Я, однак, знаходжу велике заспокоєння в мудрій пораді досліджувати проблеми, що виникають: "Якщо ми якось можемо їх вирішити — потрібно вирішувати і не відчувати занепокоєння; якщо ж їх вирішити неможливо, то занепокоєння з цього приводу нам не допоможе", - розповів щодо конференції Лауреат Нобелівської премії миру, Його Святість Далай-Лама.

"У середні віки люди взагалі не володіли інформацією про поширення "чорної смерті". Ніхто не знав, що спричиняє цю болячку, як вона поширюється і як її зупинити. Натомість інформації про коронавірус — дуже багато. Частина цієї інформації — це якісні, надійні дані. Але велика частина — це сміхотворні теорії змов. Людям складно розібратися, кому вірити. І це відповідальність учительства — дати учнівству інструменти для того, щоб вони уміли розбиратися в інформації у нових умовах. Варто навчити дітей, звідки беруться наукові знання і як їх оцінювати. І це дасть учнівству ще один інструмент: вони знатимуть, кому і чому вірити, а кому і чому — ні... Якби ви жили у Києві у 1020-му, тисячу років тому, ви б не знали, хто стане князем Київським за 20 років. Але знали би, що більшість займатиметься фермерством, і тому варто вчити дітей орати землю, їздити верхи чи пекти хліб. А зараз ми цього не знаємо. А коли ми не знаємо, які навички будуть потрібні молоді, то найкраще, що можна зробити, це навчити їх вчитися, навчити їх змінюватися і вчитися все життя. І саме тому і критичне мислення, і співпраця, і спілкування є дуже важливими", - прокоментував історик, викладач, письменник, автор бестселеру "Людина розумна" Ювал Ной Харарі.

В Україні почав працювати у тестовому режимі сервіс пошуку віддаленої роботи Reworker.

На сайті можна знайти віддалену роботу як на повний день, так і на неповний день, а також підробіток для фрілансерів.

Зараз ви читаєте новину «Світові гуру освіти звернулися до українських вчителів із настановами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути