субота, 22 вересня 2018 12:33

Страхи батьків демотивують дитину - чого варто уникати

Страхи батьків демотивують дитину - чого варто уникати
Через почуття страху батьки використовують неправильні моделі поведінки. Фото: domok.net

Через почуття страху батьки використовують неправильні моделі поведінки.

Страх - дуже зручний спосіб управління й маніпуляцій. Батьківські страхи й фобії найстрашніші.

Gazeta.ua підготувала добірку помилок, обумовлених страхом, яких варто уникати.

Надмірна опіка

Тривожні новини й фобії тримають багатьох батьків у страху. Занепокоєння за дитину перетворюється на контроль, нагляд - на стеження, а захист - на надмірну опіку. Іноді через це у батьків виникає спокуса не випускати дитину з дому, що пригнічує її. Якщо дитині не гратимнться на майданчику з іншими дітьми чи не ходитиме на Дні народження, вона не зможе розвинути навички спілкування, які їй вкрай необхідні. Дитині варто дозволяти спілкуватися з однолітками.

Заборони за замовчуванням

Якщо час від часу забороняти щось дитині, це вчить її розрізняти, яка поведінка є допустимою, а яка – ні. Але коли дитина дорослішає, батьки використовують слово "ні" за замовчуванням. Дитина починає відчувати, що будь-які розмови з приводу заборонених речей марні. Це стає перешкодою у спілкуванні дитини з батьками. Крім того, у таких випадках дитина отримує сигнал, що її аргументам і поняттям про правильне й неправильне не можна довіряти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховати цілеспрямовану дитину

Обмеження дитини в усьому

Якщо радити дитині, що зробити в певній ситуації, це допоможе їй давати раду проблемами. Але якщо робити це постійно, це обмежуватиме її. Дитині необхідно виражати свою самостійність, щоб навчитися вирішувати життєві проблеми. Для цього потрібно якомога частіше говорити дитині мотивуючі фрази. Дозволяйте дитині робити помилки, не вимагайте від неї ідеальних дій.

Постійна підозрілість

Виховання дитини потребує від батьків особливої пильності, гострого слуху й зору. Але воно має змінюватися в міру їх зростання. Дорослішаючи, діти можуть хитрувати та вдаватися до брехні. Але це не означає, що вони завжди мають на меті погані цілі. Іноді діти зустрічають ворожі підозри батьків. Отримують сигнал, що схвалення батьків можуть отримати тільки тоді, коли виконують певні вказівки. Це може сформувати в них страх не виправдати очікувань. У майбутньому це спровокує схильність у всьому поступатися й намагатися сподобатися іншим.

Дотримання застарілих ідеалів

Хвилюватися про дотримання культурних норм у вихованні дітей – цілком нормально. Батьки прагнуть виховати дітей відповідно до ідеалів, які перейняли від попередніх поколінь. Але батькам варто бути різними. У деяких ситуаціях найкраще підійде роль суворого наставника, іноді можна дати вихід своїй внутрішній дитині.

Діти бувають надзвичайно чутливими. Вони мають власні фобії та відчувають страх. 43 % дітей віком 6-12 років схильні боятися. Найпоширенішим у цьому віці є страх темряви. Також діти часто бояться тварин. Деякі діти бояться вогню, висоти або грози. Через перегляд телевізору, лякаються грабіжників, викрадення або війни. Якщо дитина недавно пережила втрату або серйозну хворобу родича, її може охопити хвилювання про здоров'я близьких. Зазвичай ці страхи минають у підлітковому віці. Більшість із цих страхів не надто сильні і поступово згасають.

Зараз ви читаєте новину «Страхи батьків демотивують дитину - чого варто уникати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути