пʼятниця, 27 липня 2018 07:25

Психолог розповіла, як пережити зраду

Психолог розповіла, як пережити зраду
Зраджують через відсутність довіри і підтримки. Фото: Romantic Collection

Корінь зради - у взаєминах пари. До цього мають стосунок і чоловік, і жінка.

Причини - відсутністю довіри, нереалістичними очікуваннями, невмінням обговорювати і вирішувати проблеми, пише сімейний психолог Наталія Гаєвська.

"Коли на частини розриває від відчаю, обурення, гніву, знецінення, провини, безвихідності, навряд дуже практичним буде пошук причини зради партнера. Зайвими будуть і конструктивні поради типу: займіться собою і своїм власним життям. Це буде важливим вже потім, коли буря в душі хоч трохи вщухне. Поки цього не станеться, все буде марним", - каже фахівець.

Іноді радять пробачити зраду, іноді - помститися або викреслити з пам'яті раз і назавжди.

"Прощення - це прийняття і негласний дозвіл партнеру діяти так і надалі. Навіть якщо це заподіює вам біль. Адже ви простили, значить, приймете все і наступного разу. Помститися - означає остаточно зруйнувати стосунки. Можливо, спочатку стане легше. Потім залишиться лише спустошення, а свідків вашої помсти відштовхне така поведінка. Забувати - це зраджувати самого себе, позбавляючи себе внутрішньої підтримки. Адже ви страждаєте, як би не хотілося заперечити. Завзято намагаєтеся бути сильними, успішними, незалежними, гідними хоч якоїсь уваги, витрачаючи на це все і так мізерні залишки внутрішніх сил", - резюмує психолог.

Забути зраду? Викреслити, витравити з серця, пам'яті, а часто і з реального життя все, що нагадує про кривдника і його вчинок? А разом тим і всі ті почуття і емоції, які переповнюють зсередини, не дають нормально жити і шукають виходу назовні. І через деякий час віч-на-віч зустрітися з депресією, психосоматикою, новими невдалими стосунками

У такому стані людині потрібно, щоб її хтось прийняв з усім болем і гнівом. Не потрібно прикидатися, що все добре, а у душі ховати злість і відчай, радить Гаєвська.

Найгірший результат зради те, що людина звикає бути наодинці з усіма проблемами і стражданнями. Від цього іноді хочеться завдавати болю іншим, щоб приглушити свою власну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ознаки, які свідчать про наближення розлучення

"Що ж тоді робити з гнівом і розпачем, знеціненням і образою? Перш за все - визнати весь спектр своїх переживань і не допустити того, що сталося. По-друге, дозвольте собі агресію по відношенню до зрадника у фантазіях. Що ви хочете, щоб він відчув? Як він повинен страждати, щоб ви почали відчувати себе краще? По-третє, матеріалізуйте свої фантазії. Пишіть листи. Відправляти чи ні - на ваш розсуд. Малюйте свою біль і гнів, плачте до повного виснаження подушку, кричіть в лісі, спалюйте речі, які хоч чимось нагадують кривдника", - радить сімейний психолог.

Після цього сумні думки перестануть турбувати. З часом їх вплив зникне взагалі, каже спеціаліст.

Надмірно ласкаві і прив'язані одне до одного на початку стосунків пари частіше розлучаються. Надмірна емоційність характерна у період закоханості. Він триває від 3 до 9 місяців. Коли пари стикаються з реальними проблемами, яких не було на початку стосунків, з'являється розчарування.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла, як пережити зраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути