четвер, 19 липня 2018 18:00

Що призводить до розлучення

Що призводить до розлучення
Уникнути розлучення можна, якщо шлюб побудований на коханні. Фото: Кореспондент

За останні кілька років в Україні зменшується кількість розлучень. Торік українці розірвали 130 тис. шлюбів.

Розлучення - непроста і дуже неприємна подія у житті пари. Підписання документу про розірвання шлюбу - формальність. Розлучення починається задовго до цього, розповідає на "Радіо НВ" кандидат психологічних наук Геннадій Мустафаєв.

"Спільний побут замістив теплі і піднесені любовні почуття, згасла пристрасть, а поцілунки і обійми трапляються автоматично і за розкладом, - так може починатися розлучення ще задовго до формального підписання документа. Приводів для початку розпаду шлюбу багато: відсутність спільних поглядів та інтересів, невідповідність характерів, подружня невірність, втрата відчуття любові", - каже психолог.

Фахівці виділяють 3 типи сімейних стосунків.

1. Традиційні патріархальні

Це найстаріша модель стосунків між чоловіком і жінкою. Вона досі домінує в Україні. У цій моделі жінка залежить від чоловіка у фінансовому і емоційному плані. Через це у жінки часто розвивається багато комплексів. Вони руйнують основи шлюбу - любов, взаєморозуміння і взаємоповагу.

2. Партнерські

Такий тип стосунків поширений на Заході. У цій моделі партнери мають рівні права і обов'язки. Небезпека для шлюбу - суперництво у парі. До прикладу, той хто менше заробляє, може відчувати себе нереалізованим і обмеженим у правах. Якщо чоловік приносить менший дохід у родину, він може розцінювати дружину як "ворога".

3. Дітоцентриські

Модель побудована на фігурі спільної дитини у партнерів. Дитина - у центрі стосунків. Любові у такому шлюбі нема. Коли дитина залишає дім, подружжя не знають, як жити далі разом.

Часто стосунки закінчуються через економічну несвободу одного з партнерів. Це стає інструментом маніпуляцій збоку одного з партнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розлучення впливає на психіку дитини

"Якщо один партнер йде до іншого, то він чогось не добирає в цих стосунках. Тому він шукає компенсацію в інших. Але і тут є велика пастка. Мовляв, якщо мене моя дружина влаштовує на 70 відсотків, але мені не вистачає 30 відсотків, і я йду за цими 30 кудись, то фактично я отримую 30 відсотків, а 70 - втрачаю", - говорить психотерапевт Геннадій Мустафаєв.

Найефективніший спосіб мінімізувати можливість розлучення у майбутньому - шукати партнера, який поділятиме ваше бачення сімейних стосунків, радить фахівець.

"Якщо криза у стосунках призвела до розмов про розлучення, але спочатку шлюб будувався на любові, є сенс звернутися до кваліфікованого психотерапевта. Він може допомогти зберегти стосунки", - каже Мустафаєв.

Надмірно ласкаві і прив'язані одне до одного на початку стосунків пари частіше розлучаються. Надмірна емоційність характерна у період закоханості. Він триває від 3 до 9 місяців. Коли пари стикаються з реальними проблемами, яких не було на початку стосунків, з'являється розчарування.

Зараз ви читаєте новину «Що призводить до розлучення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути