вівторок, 29 вересня 2020 11:46

Промислове забруднення спричинило зникнення лісів в Арктиці - вчені

Промислове забруднення спричинило зникнення лісів в Арктиці - вчені
Швидкість росту дерев в північній Сибіру сповільнювалася. Фото: pixabay

Наслідки промислового забруднення поблизу російського Норильська набагато гірше, ніж вважалося раніше.

Це показало найбільше в історії дослідження річних кілець дерев, пише "Новое время".

Міжнародна група дослідників під керівництвом вчених з Кембріджського університету об'єднала вимірювання ширини кільця і хімічного складу деревини на живих і мертвих деревах із характеристиками ґрунту і комп'ютерним моделюванням. Робота показала, що збиток, нанесений десятиліттями видобутку нікелю і міді, також вплинув на глобальний вуглецевий цикл. Ступінь збитку, нанесеного північним лісам, найбільшому біому суші на Землі, можна побачити по річних кільцях дерев недалеко від Норильська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глобальне потепління: вчені знайшли спосіб уникнути катастрофи

Норильськ на півночі Сибіру — найпівнічніше місто в світі з населенням більше 100 тис. людей і одне з найбільш забруднених місць на Землі. З 1930-х років інтенсивна розробка величезних родовищ нікелю, міді і паладію в цьому районі в поєднанні з незначними екологічними вимогами привела до серйозних рівнів забруднення. Масовий розлив нафти в травні 2020 року також завдав серйозної шкоди навколишньому середовищу в цьому районі. Мало того що високий рівень викидів в атмосферу від промислового комплексу в Норильську привів до прямого руйнування близько 24 тис. кв. км бореальних лісів з 1960-х, страждають і вцілілі дерева в більшій частині високих північних широт. Такі рівні забруднення викликають уповільнення росту дерев, що, в свою чергу, позначається на кількості вуглецю, який може бути поглинений бореальним лісом.

"Використовуючи інформацію, що зберігається в тисячах річних кілець дерев, ми можемо побачити наслідки неконтрольованої екологічної катастрофи в Норильську за останні 9 десятиліть. У той час як проблема викидів сірки та всихання лісів була успішно вирішена в більшій частині Європи, для Сибіру ми не змогли побачити, які були наслідки, в основному через відсутність даних довгострокового моніторингу", - сказав професор Ульф Бюнтген з Кембриджського географічного факультету, який керував дослідженням.

"Ми бачимо, що дерева біля Норильська почали масово вимирати в 1960-х роках через підвищення рівня забруднення. Оскільки забруднення атмосфери в Арктиці накопичується через великомасштабні циркуляції. Ми розширили наше дослідження, виходячи далеко за межі прямого впливу промислового сектора Норильська, і виявили, що дерева у високих північних широтах також страждають", - підкреслив Бюнтген.

Дослідники використовували засновану на процесах пряму модель зростання бореальних дерев з впливом поверхневого випромінювання і без нього в якості непрямого показника для забруднювачів, щоб показати, що арктичне затемнення з 1970-х років істотно знизило зростання дерев. Затемнення в Арктиці - це явище, викликане збільшенням кількості твердих частинок в атмосфері Землі, будь то забруднення, пил або виверження вулканів. Це явище частково блокує сонячне світло, сповільнюючи процес випаровування і порушуючи гідрологічний цикл. Можна було очікувати, що глобальне потепління збільшить швидкість росту бореальних дерев, але дослідники виявили, що в міру того, як рівень забруднення досяг піку, швидкість росту дерев в північному Сибіру сповільнювалася. Вони виявили, що рівні забруднення в атмосфері зменшили здатність дерев перетворювати сонячне світло на енергію і тому вони не могли рости так швидко або так сильно, як в районах з більш низьким рівнем забруднення.

"Що нас здивувало, так це те, наскільки поширені наслідки промислового забруднення - масштаб збитку показує, наскільки вразливий весь північний ліс", - сказав Бюнтген.

Зомбі-пожежі, які тліли під арктичним льодом усю зиму, раптово спалахнули цього літа, коли розтанули сніг і лід над ними. Так показують дані моніторингу. На думку вчених, це означає, що цей рік став найгіршим для арктичних лісових пожеж за всю історію спостережень, хоча моніторинг почався лише 17 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Промислове забруднення спричинило зникнення лісів в Арктиці - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути