Ексклюзиви
вівторок, 08 вересня 2020 11:31

Учені стурбовані незвичайними пожежами в Арктиці

Учені стурбовані незвичайними пожежами в Арктиці
Так звані зомбі-пожежі, які відстежує Copernicus, імовірно, тліли під льодом і снігом у багатій вуглецем торф'яній арктичній тундрі. Фото: Pixabay

Зомбі-пожежі, які тліли під арктичним льодом усю зиму, раптово спалахнули цього літа, коли розтанули сніг і лід над ними. Так показують дані моніторингу.

На думку вчених, це означає, що цей рік став найгіршим для арктичних лісових пожеж за всю історію спостережень, хоча моніторинг почався всього 17 років тому, пише "Новое время".

Через пожежі в Арктиці цього літа тільки за першу половину липня виділилось стільки вуглецю, скільки за рік виділяють такі країни, як Куба або Туніс. За даними Служби моніторингу атмосфери Copernicus, організації Європейського Союзу з моніторингу Землі, з початку червня в Арктиці сталося понад 100 пожеж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині ліквідували ще один осередок горіння

"Очевидно, це викликає занепокоєння. Ми справді не очікували побачити таку кількість лісових пожеж", — сказав старший науковий працівник Copernicus Марк Паррінгтон.

Так звані зомбі-пожежі, які відстежує Copernicus, імовірно, тліли під льодом і снігом у багатій вуглецем торф'яній арктичній тундрі. Коли лід і сніг тануть, ці гарячі точки можуть запалити нові лісові пожежі серед рослинності вище. Потім пожежі вивільняють з торфу вуглець і метан, парникові гази, які ще більше сприяють потеплінню планети. Але зомбі-пожежі — не єдина причина важкого сезону: удари блискавки і поведінка людей також викликають займання. Сезон арктичних пожеж триває з травня по жовтень, а найсильніші займання зазвичай стаються з липня по серпень. Сезон пожеж 2019 року побив рекорди за кількістю пожеж та викиду вуглецю, але пожежі сезону 2020 вже випереджають їх кількість 2019 року. За оцінкою Copernicus, з січня по серпень унаслідок пожеж було виділено 244 мегатонни вуглецю. Це більше, ніж весь В'єтнам випустив 2017 року. За даними Copernicus, пожежі також викликають інші забруднення, які погіршили якість повітря в Європі, Росії і Канаді. Вчені-геологи очікують, що аналогічні умови будуть мати місце 2021 року і далі.

"Ми знаємо, що температура в Арктиці підвищується швидше, ніж у середньому у світі, і більш теплі/більш сухі умови створять можливості для зростання пожеж, коли вони почнуться", — сказав Паррінгтон.

25 липня вчені зафіксували температурний рекорд на архіпелагу Шпіцберген у Норвегії. Того дня там була температура 21,7°C тепла, повідомляє Норвезький метеорологічний інститут. Це на 0,5°C більше від попереднього рекорду 1979 року.

Зараз ви читаєте новину «Учені стурбовані незвичайними пожежами в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4068
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути