середа, 10 листопада 2021 16:57

Політ на Місяць відклали до 2025 року

Політ на Місяць відклали до 2025 року
NASA перенесла експедицію через недофінансування та судові позови. Фото: Pexels

NASA перенесла експедицію на місяць до 2025 року.

Глава NASA Білл Нельсон пояснив затримку програми "Артеміда" недоліком фінансування та судовим позовом між компаніями SpaceX Ілона Маска та Blue Origin Джеффа Безоса, передає DW.

Американське космічне агентство раніше планувало висадити на Місяць людей до 2024 року.

Компанія Маска у квітні виграла контракт на $2,9 млрд. SpaceX зобов'язалася створити для NASA посадковий модуль та розробити ракету-носій Starship для висадки на Місяць.

Blue Origin та Dynetics теж претендували на цей контракт. Компанії взялися оскаржувати рішення NASA в Рахунковій палаті США. Та скарги відхилила. Компанія Безоса звернулася до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанія Бренсона відновила продаж квитків на політ у космос і назвала ціну

Нельсон скаржиться, що судовий процес призвів до втрати семи місяців роботи зі SpaceX за контрактом. На початку листопада американський суд скасував позов Безоса.

Безос запропонував керівникові NASA Біллу Нельсону покрити до $2 млрд витрат в обмін на контракт із виробництва місячного модуля. Blue Origin відгукнулася на терміновий заклик NASA розробити посадковий модуль, створила національну команду для проєктування, будівництва та експлуатації системи польоту. Команда розробила безпечну та ефективну конструкцію, яка зможе забезпечити висадку людини 2024 року для постійної місії на Місяці.

Натомість Безос запропонував NASA відшкодувати частину дефіциту бюджету в обмін на контракт. Компанія готова відмовитися від отримання платежів цьогоріч і впродовж двох наступних років.

Зараз ви читаєте новину «Політ на Місяць відклали до 2025 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути