вівторок, 27 липня 2021 03:39

Безос пропонує NASA $2 млрд за контракт з будівництва корабля на Місяць

Безос пропонує NASA $2 млрд за контракт з будівництва корабля на Місяць
Найбагатша людина планети Джефф Безос має пропозицію для NASA. Фото: Reuters

Засновник Amazon та аерокосмічної компанії Blue Origin мільярдер Джефф Безос запропонував керівникові NASA Біллу Нельсону покрити до 2 млрд доларів витрат в обмін на контракт з виробництва місячного модуля.

"Компанія Blue Origin прагне побудувати майбутнє, у якому мільйони людей житимуть і працюватимуть у космосі на благо Землі. Ми переконані, що для просування майбутнього Америки в космосі NASA має швидко й гарантовано повернутися на Місяць", йдеться у листі, який Безос написав Нельсону.

Blue Origin відгукнулася на терміновий заклик NASA розробити посадковий модуль, створила національну команду - для проєктування, будівництва та експлуатації системи польоту. NASA інвестувала в цю команду понад пів мільярда доларів, і вона показала добрі результати. Команда розробила безпечну та ефективну конструкцію, яка зможе забезпечити висадку людини у 2024 році для постійної місії на Місяці.

Як пальне модуль використовуватиме рідкий водень, який можна видобувати на Місяці. Систему спроєктовано таким чином, щоб вона могла переміщатися на різних ракетах-носіях, зокрема Falcon Heavy, SLS, Vulcan і New Glenn, зазначає Безос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безос подарує журналісту і шеф-кухарю по $100 млн

Початкова місія компанії Blue Origin вимагає всього трьох комерційних запусків. Це дуже мала кількість і знижує ризик провалу місії через аномалії при запуску, ідеться в листі.

"Однак, - продовжує Безос, - попри ці переваги, в останній момент посадова особа Агентства вирішила надавати багаторічну, багатомільярдну підтримку компанії SpaceX... Це рішення порушило традицію успішних комерційних космічних програм NASA, поклавши край конкуренції на роки вперед".

Натомість Безос запропонував NASA відшкодувати до $2 млрд дефіциту бюджету в обмін на контракт зі створення посадкового модуля для висадки на Місяць. Компанія готова відмовитися від отримання платежів цьогоріч і упродовж двох наступних років.

"Це не відстрочка, а повна відмова від цих платежів", - підкреслюється в листі.

Blue Origin пропонує своїм коштом узяти участь у розробці та запуску елемента посадкового модуля, щоб знизити ризики для астронавтів. Витрати на цю частину програми компанія оцінює більш як у $1 млрд.

Компанія пропонує укласти контракт з фіксованою ціною і покрити всі перевитрати, у тому числі пов'язані зі збільшенням витрат партнерів.

Компанія Blue Origin вперше в своїй історії вивела на космічну висоту капсулу з чотирма астронавтами-туристами.

Найбагатша людина планети Джефф Безос поділився враженнями від польоту в космос. За словами мільярдера, суборбітальний політ на кораблі New Shepard перевершив усі його очікуванн

Зараз ви читаєте новину «Безос пропонує NASA $2 млрд за контракт з будівництва корабля на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути