понеділок, 14 вересня 2020 16:32

Науковці довели, що існують планети з алмазів

Науковці довели, що існують планети з алмазів
Зірки, які багатші вуглецем в порівнянні Сонцем, можуть мати екзопланети, що складаються в основному з алмазів. Фото: pixabay

Модель, яка показала, що деякі екзопланети можуть складатися в основному з алмазу з невеликою кількістю кремнезему, створили вчені зі США.

Науковці стверджують, якщо "діамантові" планети дійсно існують, швидше за все, на них немає умов для зародження життя, пише "Новое время".

Зірки, які багатші вуглецем в порівнянні Сонцем, можуть мати екзопланети, що складаються в основному з алмазів з невеликою кількістю кремнезему, якщо умови будуть сприятливими. Вчені нагріли карбід кремнію в лабораторії, щоб з'ясувати, якими можуть бути ці умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці розробили лазер, який бачить крізь туман

"Ці екзопланети не схожі ні на що в нашій Сонячній системі", — сказав геофізик Харрісон Аллен-Саттер зі Школи дослідження Землі і космосу Університету штату Арізона.

Щоб перевірити цю теорію, учені занурили карбід кремнію в воду і затиснули зразок, досягнувши дуже високого тиску, а потім нагріли зразок лазером до дуже високої температури. Одночасно з цим вони робили рентгенівські вимірювання зразка. Всього провели 18 випробувань і зробили висновок, що при температурах до 2500 кельвінів і тиску до 50 гігапаскалів в присутності води планети з карбіду кремнію можуть окислюватися, а в їх внутрішньому складі переважають кремнезем і алмаз.

Якби ми могли ідентифікувати ці планети — можливо, на їхній профіль щільності і складу їх зірок — ми могли б виключити їх як планети, де може бути життя.

За словами дослідників, їхній склад зробить їхню атмосферу непридатною для відомих нам форм життя.

Нейтронну зірку, магнітне поле якої у мільйони разів перевищує будь-які лабораторні значення, виявили астрономи з Китаю та Німеччини. Об'єкт знайшли за допомогою рентгенівського телескопа.

Зараз ви читаєте новину «Науковці довели, що існують планети з алмазів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути