Ексклюзиви
понеділок, 14 вересня 2020 15:12

Науковці розробили лазер, який бачить крізь туман

Науковці розробили лазер, який бачить крізь туман
Автори розробки заявили, що під час експерименту пристрій підтвердив здатність розрізняти об'єкти, приховані за шаром піни, товщиною в один дюйм. Фото: pixabay

Лазерний пристрій, який може розрізняти об'єкти крізь густий туман і хмари, розробили у Стенфордському університеті.

Технологію можуть застосовувати у розвитку безпілотних автомобілів, в якій головна проблема - це здатність роботизованих систем аналізувати навколишню ситуацію і розрізняти об'єкти навколо, пише "Новое время".

Камери, ультразвукові датчики і LIDAR-системи можуть помилятися в оцінці найближчих об'єктів і відстані до них, не кажучи вже про умови з обмеженою видимістю. Вчені зі Стенфордського університету представили своє рішення - новий лазерний пристрій, який може розрізняти об'єкти навіть крізь шар густого туману, диму або хмар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили найсильніше магнітне поле у Всесвіті

В основі цього пристрою лежить "конфокальна дифузна томографія", - метод дослідження об'єкта за допомогою вимірювання руху частинок світла, що виробляються імпульсами лазера, які відбиваються від об'єкта за перешкодою. Ці вимірювання виконує комп'ютерний алгоритм, який обробляє сигнал і відновлює форму об'єкта, прихованого від безпосереднього спостереження. Автори розробки заявили, що під час експерименту пристрій підтвердив здатність розрізняти об'єкти, приховані за шаром піни, товщиною в один дюйм. Схожі технології використовувалися і раніше, але нова система вперше може працювати без даних про те, на якій відстані за перешкодою розташований об'єкт.

"Це дійсно розсуває кордони того, що може бути можливим за допомогою будь-якої сенсорної системи. Це схоже на надлюдський зір", - заявляють дослідники.

Продуктову версію такого пристрою можна застосовувати у різних сферах, враховуючи системи безпілотного управління авто в умовах обмеженої видимості, супутникові знімки поверхні Землі (або інших планет) через густі хмари. Головним недоліком технології залишається час обробки сигналу, який зараз займає від хвилини до години. В умовах руху авто на великій швидкості такий радар буде неефективний, тому вченим є над чим працювати.

Нейротехнологічний стартап Neuralink Ілона Маска продемонстрував робота, який хірургічно встановлюватиме у голову людини чип без пошкодження мозку та судин.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розробили лазер, який бачить крізь туман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути