пʼятниця, 11 вересня 2020 13:10

Вчені виявили найсильніше магнітне поле у Всесвіті

Вчені виявили найсильніше магнітне поле у Всесвіті
Магнітне поле Землі є одним із захисних шарів нашої планети від шкідливого сонячного випромінювання. Фото: pixabay

Нейтронну зірку, магнітне поле якої у мільйони разів перевищує будь-які лабораторні значення, виявили астрономи з Китаю та Німеччини.

Об'єкт знайшли за допомогою рентгенівського телескопа, пише "Новое время".

Магнітне поле Землі є одним із захисних шарів нашої планети від шкідливого сонячного випромінювання. Зміни у магнітосфері й ослаблення магнітного поля можуть порушити роботу супутникових систем на орбіті і вплинути на здоров'я людей. Минулого року вчені заявили, що магнітне поле Землі зміщується з рекордною швидкістю і з часом воно ослабне. Це природний процес, який відбувається протягом мільйонів років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі наближається астероїд розміром з багатоповерховий будинок

Натомість астрономи з Китайської академії наук і Університету ім. Еберхарда Карла в Тюбінгені виявили об'єкт, магнітне поле якого є найсильнішим у Всесвіті. Згідно з результатами нового дослідження, магнітне поле пульсара GRO J1008−57 у мільйони разів сильніше, ніж будь-яке магнітне поле, що створювала науковці у лабораторних умовах до цього.

Пульсари - це обертові нейтронні зірки, дуже щільні космічні об'єкти, діаметр яких становить від 10 до 20 км, а маса приблизно дорівнює масі Сонця. Вчені знайшли новий пульсар завдяки китайській обсерваторії Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT), яка досліджує чорні діри і нейтронні зірки у рентгенівському діапазоні випромінювання.

Аналізуючи потужні спалахи електромагнітного випромінювання 2017-го, астрономи визначили, що індукція магнітного поля GRO J1008−57 приблизно дорівнює одному мільярду Тесла. Наприклад, найвищий показник індукції магнітного поля, який змогли досягти вчені в лабораторних умовах на Землі, становить 1200 Тесла. Попри це, дослідники припускають, що у Всесвіті існують нейтронні зірки з індукцією магнітного поля у сотні мільярдів Тесла. Ці теоретичні об'єкти називають магнетари.

До цього вчені вважали, що магнетари з'являються через так званий ефект динамо: якщо під час народження нейтронної зірки вона обертається дуже швидко (близько 1000 оборотів на секунду) це може створити найпотужніше магнітне поле. Але торік вчені з Університету Амстердама заявили, що наднові зірки, з яких сформувалися магнетари, важили у 20−30 разів більше за Сонце. Це йде врозріз з ефектом динамо, згідно з яким магнетари утворюються після вибуху набагато важчих зірок. Нові дані припускають, що магнетари мають "викопне магнітне поле", тобто залежать від початкової сили магнітного поля зірки. Якщо цей показник буде високим — він збережеться і під час її вибуху, роблячи нейтронну зірку магнетаром.

Агентство NASA запатентувало новий спосіб дістатися Місяця швидше і дешевше, і це не за допомогою нових космічних кораблів. Космічна організація показала, що вона виявила нову траекторію до Місяця, яка дозволить більш ефективно виконувати майбутні місії до нашого небесного сусіда.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили найсильніше магнітне поле у Всесвіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути