понеділок, 18 червня 2018 11:20

NASA запустило космічний апарат для дослідження Місяця
7

Сьогодні, 18 червня 2009 року запустили космічний апарат NASA з дослідження Місяця - Lunar Reconnaissance Orbiter.

  Запуск автоматичної міжпланетної станції NASA для дослідження Місяця. Фото: Вікіпедія
Запуск автоматичної міжпланетної станції NASA для дослідження Місяця. Фото: Вікіпедія

Космічний апарат запустили із майданчика SLC 41 на Базі Військово-повітряних сил США на мисі Канаверал, за допомогою ракети-носія Atlas V. 23 червня 2009 року LRO вийшов на місячну орбіту.

Крім LRO ракета-носій запустила ще один апарат - Lunar Crater Observation and Sensing Satellite. Вони стали початком програми NASA Lunar Precursor Robotic Program. Повна вартість місії склала $583 млн.

  Художнє зображення зонда. Фото: Вікіпедія
Художнє зображення зонда. Фото: Вікіпедія

За планом LRO і LCROSS протягом чотирьох місяців оберталися по навколомісячній орбіті. Потім другий апарат разом із ступенем Atlas V від'єднався від LRO і впав на поверхню Місяця. Апарат LRO спостерігав за процесом падіння і його результатом.

Апарати досліджували мінералогію і геологію природного супутника Землі, складали докладні тривимірні мапи місячної поверхні, а також шукали поклади водяного льоду, що існують у полярних кратерах Місяця. LRO також займався вивченням потенційної дії космічного випромінювання на людей і підбором відповідних місць для майбутніх поселень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космонавти працювали на першій орбітальній станції 22 доби

Запуск LRO і LCROSS найголовніший захід місячної програми NASA з "повернення на Місяць". Орбітальний зонд був запущений в 2009 році, а через кілька років за його допомогою вчені створили Tour of the Moon - анімаційний ролик, що показує поверхню Місяця.

Крім того, наукові результати від висадки космічного апарата на місяць численні.

1. 17 липня 2009 року опубліковали фото зроблені Orbiter'ом. Були заплановані зйомки інших пам'ятних місць Місяця, наприклад, стоянок "Місяцеходів".

  Кратер Тихо під час сходу Сонця. Фото: NASA
Кратер Тихо під час сходу Сонця. Фото: NASA
2. 6 вересня 2011 року NASA представила детальніші знімки місць пілотованих експедицій, виконаних LRO, для цього цей зонд був переведений на нижчу орбіту над поверхнею Місяця.

3. 16 серпня 2012 року за допомогою спектроскопа LAMP в атмосфері Місяця знайшли атоми гелію. У грунті на поверхні Місяця знайшли атоми аргону.

4. На початку вересня 2012 року за допомогою легкого радара із синтезованою апертурою виявили поклади водяного льоду, масова частка якого становить 5-10 % речовини, що складають стінки кратера Шеклтон.
  Обернена сторона Місяця. Фото: NASA
Обернена сторона Місяця. Фото: NASA
5. У березні 2016 року використали 14 092 часові пари, що допомогли виявити 47 тис. нових плям на Місяці.

7 червня 1971 року радянські космонавти вперше прибули на орбітальну станцію "Салют". Першу в світі наукову космічну станцію "Салют" запустили на орбіту Землі 19 квітня 1971 року. Запуск і вихід на необхідну висоту апарату забезпечувався за допомогою важкої ракети-носія "Протон К".

Зараз ви читаєте новину «NASA запустило космічний апарат для дослідження Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути