пʼятниця, 08 жовтня 2021 16:43

На Місяці знайшли сліди виверження вулкану

На Місяці знайшли сліди виверження вулкану
Суміш базальту у зразках доводить, що на Місяці відбувалася вулканічна активність. Фото: pixabay.com

На поверхні Місяця два мільярди років тому сталося виверження вулкану.

Про це заявила міжнародна група вчених, яка проаналізувала зразки місячного ґрунту, зібрані в рамках китайської місії Changʼe-5, передає CNN.

"Ці зразки заповнюють критичну прогалину у вивченні супутника, тому що охоплюють період, який раніше не досліджували. Місячним каменям, які Changʼe-5 доправив на Землю, приблизно 1,97 мільярда років", - сказав професор Вашингтонського університету Скотт Рудольф.

Суміш базальту в зразках доводить, що на Місяці відбувалася вулканічна активність. Це означає, що там існувало джерело тепла, яке б стимулювало цю активність.

Кам'яні породи на Місяці відіграють роль капсули часу. На відміну від Землі, у супутника немає тектонічних плит чи інших процесів, які б зруйнували кратери. Тому вчені визначають за їхньою допомогою вік регіонів Місяця. Зараз команда дослідників із Китаю, Австралії, США, Великої Британії та Швеції продовжують аналізувати зразки Changʼe-5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Місяць хочуть відправити 6,7 млн зразків земної сперми

Астронавтам національного управління США з аеронавтики й дослідження космосу вперше вдалося виростити перець чилі на Міжнародній космічній станції. Хоча ріст плодів у космосі сповільнився, на перший врожай очікують уже до кінця жовтня. Вирощування кущів відбувалося в рамках експерименту Plant Habitat-04. Квітки кущів запилили в центрі ім. Джона Кеннеді, але не всі плодоносили на МКС.

Зараз ви читаєте новину «На Місяці знайшли сліди виверження вулкану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути